I den her lockdown periode, hvor vi forsøger at bekæmpe corona-pandemien, er der mange forældre, der lige pludselig skal aktivere og underholde deres børn i mange flere timer, end de plejer. Og der er rigtig mange gode grunde til, at nogle af de ekstra timer kan foregå i køkkenet.

Det kan du læse mere om her, hvor du også kan finde inspiration til 8 opskrifter, du kan lave sammen med dine børn.

 

Madlavning er hyggeligt, lærerigt, sanseligt og stimulerer børnenes udvikling

Hjemme hos os bruger vi en stor del af denne ekstra tid under lockdown sammen i køkkenet. Det er både hyggeligt og lærerigt for børn at være med i køkkenet. De lærer for eksempel både noget om hvordan maden egentlig ser ud i rå form, de lærer navne og farver på forskellige fødevarer og der er også gode matematematiske øvelser i form af at tælle, veje, måle og så videre.

For de små er det også med til at stimulere sanserne, når man får lov til at røre mad med forskellige konsistens og tekstur. Man kan også stimulere sanserne ved at lade dem smage på noget, der er sødt, surt, bitter og så videre. Alt i alt er sanse-stimulering en sund og meget vigtig del i et barns udvikling.

Derudover er det også sådan, at jo mere børn er med i køkkenet og med til at lave maden selv, jo mere tør de faktisk også smage på. De får ganske enkelt mere mod på et måltid, hvis de selv har været med til at lave det. Det gælder i øvrigt også når maden skal serveres. Her er det vigtigt så vidt som muligt at lade børn øse op på tallerken selv, i stedet for alt er serveret for dem.

Som voksen kan det godt være en smule stressende at have de små med i køkkenet, bevares. Men hvis man trækker vejret og ikke er bange for nogle uheld med kagedej på væggen og i loftet, kan det faktisk være ganske hyggeligt!

Og så er det en aktivitet, der kan give pote i sidste ende i form af øget appetit, mad-mod og interesse for madlavning, som kan udnyttes positivt, når børnene bliver større! Det er ikke vel ikke børnearbejde, hvis det er ens egne børn man får til at lave mad vel?

 

8 lækre og børnevenlige opskrifter med mindre sukker

Jeg har her samlet 8 af mine opskrifter, som jeg synes er særligt velegnede, når børnene skal med i køkkenet. Jeg har lagt vægt på at vælge nogle opskrifter, hvor sukkerindholdet er reduceret.

Det er ikke fordi jeg er af den holdning, at børn ikke må få sukker. Men da de fleste børn i gennemsnit får lige i overkanten med sukker, synes jeg det giver mening ind i mellem af anvende opskrifter med et lidt lavere sukkerindhold, men som stadig smager fantastisk.

Jeg har dog også udvalgt et par enkelte opskrifter med højere sukkerindhold, som så blot bør nydes i mindre mængder.

 

1. Boller

En oplagt mulighed i køkkenet er at lave nogle lækre boller. De fleste børn kan lide boller, og de kan faktisk også være med til en stor del af fremstillingen. De kan røre i dejen, og de kan også være med til at forme bollerne.

Prøv for eksempel de her skønne rosinboller med æble og gulerod .

 

…eller de her mega gode og bløde gulerodsboller, som de helt små børn også kan tygge.

 

2. Sunde havregrynsvafler

Kan de fleste børn ikke lide vafler? Hvad så med at prøve en lidt sundere udgave med mindre sukker og masser af god næring fra blandt andet havregryn? Her er de serveret med en virkelig lækker mandel-appelsincreme, men de kunne også serveres med for eksempel syltetøj eller endda ren frugtmos uden sukker til de helt små børn.

Du finder min opskrift på sunde vafler lige her.

 

3. Bananmuffins

Vi har rigtig tit lavet disse bananmuffins herhjemme. De fleste børn er vilde med den søde smag fra banan, som kan udnyttes til at lave kager med mindre sukker. Jeg har også tilsat lidt chokolade i denne opskrift, men det kan udelades, hvis du vil have endnu mindre sukker i opskriften.

Børnene kan både piske, mose bananer og fylde dej i forme i denne opskrift. Få opskriften på de sundere, mættende bananmuffins lige her.

 

 

4.  Sunde og nemme bananpandekager

Lidt i stil med bananmuffins, kan de fleste børn også lide bananpandekager. Og der er god mulighed for at lave bananpandekager med god samvittighed, fordi min opskrift består at sunde og nærende ingredienser, som de fleste allerede har i huset.

Jeg har flere forskellige opskrifter på pandekager på min hjemmeside, men de her sunde og nemme bananpandekager er et oplagt valg, hvis du har børn med i køkkenet.

 

 

5. Pølsehørn

Pølsehorn plejer også at være et hit blandt de fleste børn. Børn kan også sagtens være med til at lave pølsehorn. De mindste kan være med til at røre i dejen, og til at lege lidt med den færdige dej. De lidt større kan være med til at rulle pølserne ind i dej. Børnene kan også pensle med æg og drysse frø på.

Du finder min opskrift på luftige pølsehorn lige her.

 

6. Sund is

En anden lækker og børnvenlig opskrift, I kan prøve at kaste jer ud i, er en sundere is. Jeg har to forskellige opskrifter på min hjemmeside. Den ene er denne cremede banan-is.

 

Og der er også en opskrift på en skøn jordbærbær-sorbet med kokos. Begge opskrifter er virkelig lette at lave, og kan både serveres i en skål eller hældes over i forme.

 

 

7. Mini cheesecake muffins

Nu er det jo snart påske, og derfor deler jeg også en opskrift på disse fantastiske lækre små cheesecake-muffins.

Jeg tænker mange børn vil være vilde med dem, fordi de ser sjove og hyggelige ud. Og så kan de også sagtens være med til at komme fyld i muffinsforme og pynte de fine reder med chokoladeæg.

Og ja, det er her er helt sikkert en opskrift med mere sukker i, så de bør nydes i moderate mængder!

 

 

8. Havregrynskugler

Jeg ved godt, at havregrynskugler måske mest hører julen til, men jeg kan altså finde på at lave dem hele året rundt! Især fordi det er ingredienser, som vi ofte har i huset i for vejen, så hvis lækkersulten virkelig melder sig, er det ofte det jeg ender med at lave.

Og så er det jo en meget børne-venlig aktivitet at have fingerne i kagedejen og selv trille dem i kokosmel. Havregrynskugler indeholder en del sukker (og fedt), og skal dermed også spises i moderate mængder.

Min bedste opskrift på havregrynskugler finder du lige her!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *