Kostfibre har stor betydning for vores sundhed og for en velfungerende mave og tarm.

Når man lider af meget oppustet mave, er det afgørende at finde den rette balance i indtag af kostfibre, da både for få og for mange fibre i kosten, kan give problemer med maven.

Det kan du læse mere om her på siden.

 

Kostfibre – hvad er det?

 

Kostfibre er en særlig type kulhydrat, som består af lange kæder af kulhydrater. Kostfibre findes i vegetabilske fødevarer som frugt, grøntsager, nøder, kerner, kornprodukter og bælgfrugter.

Der findes flere forskellige typer kostfibre, som har forskellig effekt i kroppen. Men overordnet set har fibrene den positive virkning, at de mætter godt, får blodsukkeret til at stige langsomt, forebygger en række sygdomme og sikrer en god tarmfunktion.

 

Det er kostfibres betydning for tarmfunktionen, som du kan læse om her på siden.

 


 

Hvorfor er kostfibre vigtige for en god tarmfunktion?

▲▲▲

 

Kostfibre kan ikke nedbrydes fuldstændigt i tyndtarmen, hvor kulhydraterne i vores mad normalt nedbrydes og optages. Det vil sige, at de passerer ufordøjet videre til tyktarmen.

Fibre har overordnet set den virkning, at de binder væske. Det betyder for det første, at kostfibre er med til at blødgøre afføringen, som ellers kan blive hård. Derfor er fibre gode til at modvirke hård mave og forstoppelse. Men der skal drikkes vand til, så kostfibrene har noget væske at suge til sig – ellers kan afføringen blive hård og knoldet!

Udover at kunne blødgøre hård afføring, kan kostfibre omvendt også “samle” løs og tynd afføring, så den bliver mere sammenhængende og fast.

Alt i alt har kostfibre den betydning for vores tarmfunktion, at de kan medvirke til en passende konsistens på afføringen samt at afføring kan ske regelmæssigt.

 


 

“Har du problemer med din mave og tarm? Så prøv at spise flere kostfibre!”

I min klinik møder jeg rigtig mange mennesker, der fået at vide hos for eksempel deres læge, at de skal prøve at spise flere kostfibre. Især fibertilskuddet HUSK bliver anbefalet rigtig ofte. Men er det egentlig det rette at gøre?

 

Både ja og nej. Flere kostfibre kan hjælpe rigtig mange med mave-tarmproblemer. Både gennem flere kostfibre i kosten eller gennem fibertilskud. Kostfibre kan hjælpe, da de som sagt kan have positiv effekt ved både hård og løs afføring, og da de kan sikre regelmæssige afføringer.

 

MEN – for dem, som lider meget af oppustet mave, kan en øget mængde kostfibre gøre oppustetheden endnu værre!

 

 


 

Hvorfor kan for mange kostfibre forværre oppustet mave?

 

……………………………….

 

Kostfibre kan som sagt ikke nedbrydes i tyndtarmen, og kommer derfor ufordøjet ned i tyktarmen. I tyktarmen er der naturligt en masse bakterier til stede, som står for den sidste nedbrydning af kostfibrene.

Når bakterierne nedbryder kostfibrene, bliver der dannet flere forskellige stoffer. Blandt andet bliver der dannet forskellige gasarter. Det er denne gas, som kan være med til at give oppustet mave eller forværre en mave, der allerede er oppustet.

Det er det samme der sker, når vi indtager de såkaldte FODMAPs, som står for en række ufordøjelige kulhydrater. Flere af disse kulhydrater er faktisk typer af kostfibre.

 

Det er blandt andet derfor, at nogle personer med oppustet mave har gavn af en diæt med et lavt indhold af FODMAPs, som du kan læse mere om ved at klikke her.

 

▲▲▲

 


 

De her fødevarer, er gode at spise, hvis du gerne vil øge dit indtag af kostfibre, men samtidig gerne vil begrænse fødevarer, der giver meget luft i maven!

 

Ved at klikke her kan du læse om hvilke fødevarer, der har et højt indhold af kostfibre, men som samtidig har et lavt indhold af de kulhydrater, som giver særligt meget luft i maven (FODMAPs).

 

 


 

“Jeg har svært ved at finde ud af, hvad der vil være det bedste for mig at gøre…”

Det kan jeg godt forstå, hvis du tænker! Det er ikke altid helt let at gennemskue, hvilken strategi, der vil være den bedste.

Nogle gange handler det også om at kombinere regulering af kostfiberindtag med andre relevante tiltag. Det er ikke altid, at den rette kombination findes lige med det samme – det kan kræve nogle forsøg!

 

 


 

Har du brug for hjælp?

 

Jeg har mange års erfaring med at mindske oppustethed og luft i maven.

Jeg tager altid udgangspunkt i dine konkrete symptomer, og hjælper dig til at finde ud af, om dit kostfiberindtag har betydning for din oppustethed og luft i maven.

Jeg hjælper dig til at finde frem til hvilket kostfiberindtag, der vil være det bedste i din situation.

 

Skriv på miaschomacker@outlook.com eller ring 42 72 82 05 allerede i dag for at få uforpligtende snak om din situation

Husk, at du gennem Sygesikring Danmark og mange private sygeforsikringer kan få tilskud til diætist

Tilmeld dig til mit gratis nyhedsbrev om sund og mave-venlig livsstil

– og få en GRATIS e-bog med 10 sunde og mave-venlige opskrifter til

FROKOST

Nyhedsbrevet er gratis, og du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop