Visse fødevarer giver mere luft i maven end andre. Hvis du lider af meget oppustet mave, kan du med fordel forsøge at begrænse indholdet af disse fødevarer i din kost.

Det kan du læse mere om her på siden.

 

Hvorfor giver nogle fødevarer mere luft i maven end andre?

 

Den mad, vi spiser, består hovedsageligt af proteiner, fedtstoffer og kulhydrater. Det er kulhydraterne, der er særligt fokus på, når vi taler om fødevarer, der giver ekstra meget luft i maven.

Kulhydrater findes i størstedelen af de fødevarer, vi spiser. Der er kulhydrater i frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder, kerner, sukker og sukkerprodukter samt brød og kornprodukter.

Størstedelen af kulhydraterne, vi spiser, kan vores krop selv nedbryde. Men der vil være en lille del af kulhydraterne, som vi ikke selv kan nedbryde. Disse kulhydrater kaldes for ufordøjelige kulhydrater.

Til at hjælpe os med at nedbryde de ufordøjelige kulhydrater har vi heldigvis et meget stort antal hjælpere i vores tyktarm, som gerne vil hjælpe til. Det er nemlig de bakterier, der findes naturligt i vores tyktarm.

 

Bakterier har egenskaber til at nedbryde de kulhydrater, som vi ikke selv kan fordøje. Den eneste ulempe er dog, at når bakterier nedbryder disse kulhydrater, danner de gas. Det er blandt andet denne gas, som kan medføre oppustet mave!

 

 


Hjælp! Jeg ved ikke hvilke fødevarer, jeg skal holde mig fra?!

“Jeg synes ikke, jeg kan finde noget system i, hvilke fødevarer, der giver mig luft i maven! Nogle gange synes jeg, jeg tåler noget fint… Andre dage puster min mave helt op!

Det kan jeg godt forstå, hvis du finder svært at finde ud af! Der er nemlig ikke nogen logik i, hvilke fødevarer, der giver mest luft i maven…

 

Hvilke fødevarer, der giver mest luft i maven, er ikke noget man kan regne ud ved bare at kigge på dem. Det er noget, man ved ud fra undersøgelser om, hvad de enkelte fødevarer består af!

Desuden er der en masse ting, der kan forvirre, når man forsøger at finde frem til de fødevarer, man reagerer på. Lad mig komme med et eksempel:

 

Hvis du spiser en morgenmad bestående af havregryn med mælk, stykker af æble, stykker af banan og hakkede mandler – hvordan ved du så, hvilken én af disse fødevarer, der er problemet, hvis du blive oppustet senere på dagen…?

 

Det er blandt andet derfor, at det kan være en god idé at opsøge professionel hjælp, hvis du lider af meget oppustet mave. Med professionel hjælp kan du få hjælp med at identificere problematiske fødevarer, så du ikke skal gætte dig frem!

 


 

Hvilke fødevarer, bør man undgå, hvis man har meget oppustet mave?

▲▲▲

Der findes en række fødevarer, som giver ekstra meget luft i maven. Der er blandet andet tale om en række frugter, grøntsager, kornprodukter, nødder og bælgfrugter.

 

Vidste du for eksempel, at løg er én af de fødevarer, som giver mest luft i maven ud af alle fødevarer?

 

Andre eksempler på fødevarer, der giver meget luft i maven er æbler, pærer, vandmelon, cashewnødder, pistacienødder, jordskokker, blomkål, kidneybønner, visse kunstige sødemidler samt hvede og rug i større mængder.

Det betyder ikke nødvendigvis, at man aldrig kan spise disse fødevarer. De fleste kan spise fødevarerne i mindre mængder, når de fordeles udover dagen.

 

…………………………

 

Vil du gerne vide mere om hvilke fødevarer, der giver ekstra meget luft i maven?

Vil du gerne have hjælp til at kigge din kost igennem og finde mave-venlige alternativer?

Så skriv eller ring til mig for at høre nærmere om muligheden for en individuel konsultation.

 

Skriv på miaschomacker@outlook.com eller ring 42 72 82 05 allerede i dag for at få uforpligtende snak om din situation

 


 

– Low FODMAP diæten –

Diæten, der begrænser fødevarer, der giver meget luft i maven

 

I nogle tilfælde kan oppustetheden være så slem, at man anbefaler en bestemt diæt, hvor man meget systematisk begrænser de fødevarer, der giver ekstra meget luft i maven.

Det er for eksempel særligt relevant for de personer, der lider af irritabel tyktarm, der udover at være oppustet også døjer med forstyrret afførings mønster og mavesmerter.

 

Denne diæt kaldes low FODMAP diæten – og den kan du læse mere om ved at klikke lige her!

 

▲▲▲

 


 

Handler det så KUN om at spise mindre af de fødevarer, der giver luft i maven?

Nej, desværre ikke.

Oppustet mave kan skyldes flere ting…

……………………….

 

For det første kan der være flere ting i din kost, som kan give oppustet mave. Blandt andet kan dit indtag af kostfibre også have betydning for oppustethed.

 

Læs mere om betydningen af kostfibre for oppustethed ved at klikke lige her

 

Flere andre ting i din livsstil kan have betydning for at få oppustet mave. Gode toiletvaner og måltidsvaner har også stor betydning.

Med gode toiletvaner menes blandt andet, om du giver dig god nok tid til toiletbesøg, om du holder dig ved afføringstrang og om du har den rette sidde stilling på toilettet.

Med gode måltidsvaner mener blandt andet, om du spiser et tilstrækkeligt antal måltider og om du spiser for hurtigt og for stresset.

 


 

Har du brug for hjælp til at komme af med din oppustet mave?

▲▲▲

 

Når du booker en individuel konsultation hos mig får du blandt andet:

 

 • En grundig gennemgang af din kost livsstil for at identificere eventuelle problemer, der kan give oppustet mave
 • En overskuelig og individuel behandlingsplan, der altid tager udgangspunkt i den nyeste viden om videnskabeligt dokumenterede behandlingsmuligheder
 • Relevant materiale til mave-venlig livsstil, herunder fødevarelister og grundopskrifter
 • Ubegrænset adgang til elektroniske fødevarelister og lister med forslag til mave-venlige produkter på min hjemmeside, som løbende opdateres
 • Eventuelt en individuel, beregnet kostplan, hvis du har ønske om vægttab eller vægtøgning

 

Skriv på miaschomacker@outlook.com eller ring 42 72 82 05 allerede i dag for at få uforpligtende snak om din situation

Tilmeld dig til mit gratis nyhedsbrev om sund og mave-venlig livsstil

– og få en GRATIS e-bog med 10 sunde og mave-venlige opskrifter til

FROKOST

Nyhedsbrevet er gratis, og du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

0
  0
  Kurv
  Din kurv er tomTilbage til shop