Der findes en masse forslag til hvilken kost, man med fordel kan følge, når man har endometriose. Nogle af disse forslag er der hold i – andre er der ikke.

Som kvinde med endometriose kan det være rigtig svært at finde hoved og hale i denne jungle af diæter, naturlægemidler og kosttilskud.

På denne side kan du læse lidt mere om, hvornår og hvordan kosten kan være en vigtig del af behandlingen ved endometriose.

 


Hvad er endometriose?

Ved endometriose ses væv, der minder om livmoderslimhindne (endometrium) forkerte steder i kroppen. Det vil sige, at livmoderslimhinde-lignende væv har placeret sig andre steder i kroppen, for eksempel på æggestokke, på blæren, på bughinden eller på tarmen.

Endometriose kan også vokse ind i organer, for eksempel tarmen, hvilket kan give betydelige problemer. Det ses også ofte, at endometriosen kan få organer i underlivet til at “klistre” sammen.

Endometriosevævet vil gennemgå de samme forandringer i en kvindes cyklus, som slimhinden på livmoderen. Det betyder rent praktisk, at der kan ske blødninger fra endometriosevævet, hvilket kan skabe en inflammationstilstand betændelse).

Mange kvinder vil derfor også opleve, at symptomerne er værst omkring menstruation, hvor endometriosevævet altså bliver påvirket.

Smerterne kan også gå hen og blive mere eller mindre kroniske, ligesom man har smerter og gener ved vandladning og afføring.

Det vurderes, at op til ti procent af kvinder i den fødedygtige alder har endometriose. Under fem procent af kvinder i den fødedygtige alder har behandlingskrævende endometriose. Man ved ikke, hvorfor nogen får mange symptomer ved endometriose meget, mens andre ikke mærker noget til sygdommen.

 

 


Endometriose og irritabel tyktarm

▲▲▲

Irritabel tyktarm (ofte forkortet IBS) er en funktionel tarmlidelse. Det betyder, at tarmens funktion er ændret på en sådan måde, at der opstår meget ubehagelige og generende symptomer fra tarmsystemet.

Symptomerne indebærer mavesmerter, oppustethed, øget luft i maven, unormal rumlen og knurren, vekslende afføring og koliksmerter.

Nogle oplever også kvalme og træthed. Man kan også opleve pludselig afføringstrang samt slim i afføringen.

Irritabel tyktarm forekommer hos omkring 1 ud af 5 personer og er derfor en meget hyppig lidelse. Undersøgelser tyder på, at forekomsten af irritabel tyktarm er markant højere hos kvinder med endometriose sammenlignet med raske kvinder.

 


Øget forekomst af irritabel tyktarm hos kvinder med endometriose

▲▲▲

Internationale studier viser, at irritabel tyktarm forekommer oftere hos kvinder med endometriose sammenlignet med kvinder uden endometriose.

Dette kan dermed muligvis forklare, hvorfor mange kvinder med endometriose lider af de ovennævnte symptomer fra mave og tarm.

Irritabel tyktarm kan derfor være en direkte eller medvirkende årsag til en stor andel af de mavesmerter, oppustethed og andre symptomer, som mange kvinder med endometriose oplever.

I en undersøgelse, som jeg selv har foretaget i samarbejde med Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital fandt vi, at kvinder med endometriose havde omkring 5 gange større risiko for at have IBS sammenlignet med kvinder uden endometriose. Forekomsten af irritabel tyktarm var 67 % hos kvinderne med endometriose.

Hvis du har fået konstateret irritabel tyktarm eller tror du har det, så kan du læse mere om behandling af irritabel tyktarm lige her.

 

 


 

▲▲▲

Kan du sige ja til ét eller flere af disse symptomer?

  • Mavesmerter?
  • Oppustethed og meget luft i maven?
  • Unormal rumlen og knurren fra maven?
  • Vekslende afføring og koliksmerter?
  • Diarré og/eller forstoppelse?
  • Pludselig afføringstrang?
  • Følelsen af ikke at kunne komme af med det hele?
  • Kvalme?
  • Træthed?

Så er du måske én af de mange kvinder med endometriose, der lider af irritabel tyktarm. Faktisk har op imod 70 % af kvinder med endometriose symptomer på irritabel tyktarm!

Den gode nyhed er, at du er kommet til det helt rigtige sted!

 


 

 

Jeg har specialiseret mig i irritabel tyktarm og har arbejdet dagligt med behandling heraf gennem mange år.

Jeg er certificeret i low FODMAP diæten – en videnskabeligt dokumenteret diæt, som lindrer symptomer på irritabel tyktarm hos 3 ud af 4.

Jeg har forsket behandling af symptomer på irritabel tyktarm gennem low FODMAP diæten hos kvinder med endometriose på Århus Universitetshospital.

 

 


 

Når du booker et forløb hos mig får du:

  • En grundig gennemgang af din sygehistorie, din kost og din livsstil
  • Forslag til effektive behandlingstiltag ud fra netop dine symptomer
  • Forslag til alle dagens måltider eller en skræddersyet kostplan
  • Opskrifter, tips og gode råd til en hverdag med endometriose og irritabel tyktarm
  • Mulighed for altid at stille spørgsmål via mail eller telefon

Vil du vide, om jeg kan hjælpe dig? Så ring allerede i dag og få en helt uforpligtende samtale omkring din situation.

Ring 42 72 82 05

 


Andre kostråd ved endometriose

Udover behandling af irritabel tyktarm, er der også andre steder, hvor du kan gøre noget i forhold til kosten og livsstilen, hvis du lider af endometriose. Det indebærer blandt andet:

 • Vejledning i generel sund kost og livsstil
 • Kostvejledning ved infertilitet
 • Kostvejledning ved smertefuldt blæresyndrom / irriteret blære
 • Kostvejledning ved menstruationssmerter

Det kan du læse mere om lige her på siden

 


Generel sund kost og livsstil ved endometriose

…………………………..

Endometriose er en kronisk sygdom, som de har fleste kvinder med sygdommen har gener af store dele af deres liv.

Ved endometriose kan man både blive påvirket fysisk i form af smerter, men også psykisk i form af nedsat overskud, nedtrykthed og i nogle tilfælde depression.

En sund kost og livsstil kan ikke stå alene i behandlingen af endometriose, men det kan i mange tilfælde forbedre både den fysiske og psykiske tilstand.

For eksempel er det afgørende for humøret og din energi, at du spiser tilstrækkeligt med mad i løbet af dagen, og at du får de vitaminer og mineraler, som du har behov for.

Derudover udskilles der nogle stoffer kaldet endorfiner, når vi dyrker motion, som har en positiv effekt på dit humør og desuden har en stærk smertelindrende virkning.

 

Er du i tvivl om, hvorvidt du får de næringsstoffer, du skal have? Kunne du godt bruge inspiration og gode råd til, hvordan du kan optimere din kost, så du bedst muligt kan tackle din endometriose?

Send en mail på miaschomacker@outlook.com for at booke en uforpligtende samtale.

 


Kost ved infertilitet

………………………………

Nogle kvinder med endometriose har svært ved at blive gravide. Det kan der være flere årsager til, og det er ikke sikkert, at ændring i kost og livsstil kan øge netop dine chancer for graviditet.

Nogle kan dog have gavn af en vejledning med henblik på at kunne øge chancen for graviditet. En sådan vejledning indebærer for eksempel, at du får dækket dit behov af næringsstoffer, herunder vitaminer og mineraler.

For nogle kan en generelt sundere kost og livsstil også påvirke fysisk og psykisk velvære i en positiv retning, hvilket kan være gavnligt i en måske stresset og frustrerende periode.

Over- og undervægt mindsker chancen for at blive gravid. Så hvis du er undervægtig eller overvægtig kan du have gavn af kostvejledning med henblik på at opnå normalvægt.

 


Kostvejledning ved smertefuldt blæresyndrom / irriteret blære

………………….

Mange kvinder med endometriose døjer med symptomer fra blæren.

Hos nogle viser det sig som hyppige urinvejsinfektioner, men i rigtig mange tilfælde opstår symptomer på infektion uden der kan påvises bakterier i urinen.

I de tilfælde der være tale om smertefuldt blæresyndrom, der i fagsprog kaldes interstitiel cystit (IC).

Smertefuldt blæresyndrom kan forårsage en række af symptomer, og kan derfor være vanskelig at adskille fra andre tilstande.

Symptomerne indebærer hyppighed (vandladning mere end 6 gange dagligt), natlig vandladning og påtrængenhed (svært ved at holde på urinen i længere tid).

Smertefuldt blæresyndrom kan også medføre brændende smerter, pludselige smerte-stik eller spasmer, der som regel bliver værre når blæren fyldes og bedre når den tømmes.

Omkring 50 % af alle kvinder med smertefuldt oplever, at ændringer i kosten kan forbedre symptomerne. Det er derfor værd at prøve om ændringer i kosten kan gøre en forskel.

Du kan få vejledning hos mig omkring hvilke føde- og drikkevarer, der kan udløse symptomer, samt andre gode råd til at mindske symptomerne, når de allerede er opstået.

 


Antiinflammatorisk kost ved endometriose

……………………

Vi ved, at vores kost og livsstil har betydning for betændelsestilstande – også kaldet inflammation – i kroppen. For eksempel kan rygning, alkohol og inaktivitet øge betændelsestilstande i koppen.

I forhold til kosten er det især sammensætningen af fedt, der har en betydning i forhold til inflammation.

Da endometriose kan betragtes som en inflammatorisk tilstand, ville det være nærliggende, hvis man kunne mindske inflammation ved endometriose gennem kost og livsstil.

Der er dog ikke videnskabelig dokumentation for at anbefale en antiinflammatorisk kost. Det er ganske enkelt ikke tilstrækkeligt undersøgt hos kvinder med endometriose.

Selvom der ikke er videnskabeligt belæg for antiinflammatorisk kost, så viser erfaring fra praksis, at nogen kvinder kan have gavn af at prøve dette.

Det drejer sig om de kvinder, hvor blødningssmerter er det dominerende symptom, og hvor andre behandlingsstrategier af afprøvet uden succes.

 


 

Brug for individuel vejledning? Skriv til mig i dag og book en gratis og uforpligtende samtale for at finde ud af, om jeg kan hjælpe dig!

Send mig i en mail på miaschomacker@outlook.com

 

Tilmeld dig til mit gratis nyhedsbrev om sund og mave-venlig livsstil

– og få en GRATIS e-bog med 10 sunde og mave-venlige opskrifter til

FROKOST

Nyhedsbrevet er gratis, og du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

0
  0
  Kurv
  Din kurv er tomTilbage til shop