På denne side kan du læse om behandling af irritabel tyktarm. Irritabel tyktarm er en meget udbredt lidelse. Man regner med at omkring 15-20 % af den vestlige befolkning lider af irritabel tyktarm. Symptomerne på irritabel tyktarm varierer meget fra person til person, men indebærer som udgangspunkt mavesmerter og et ændret afføringsmønster. Symptomer på irritabel tyktarm kan indebære:

    • Mavesmerter
    • Oppustethed og udspilethed
    • Meget luft i maven
    • Indeklemt luft i tarmen
    • Unormal rumlen og knurren fra maven
    • Diarré, forstoppelse eller vekselende afføring
    • Pludselig afføringstrang
    • Følelsen af ikke at kunne komme af med al afføring
    • Kvalme
    • Slim i afføringen

Hvis du kan genkende ovenstående symptomer, så er du måske én af de mange danskere, der lider af irritabel tyktarm. Faktisk har omkring 1 ud af 5 danskere symptomer på irritabel tyktarm.

Den gode nyhed er, at du er kommet til det helt rigtige sted!

 

 


 

Klinisk diætist med speciale i behandling af irritabel tyktarm og low FODMAP diæten

Jeg har som klinisk diætist specialiseret mig i behandling af irritabel tyktarm og har arbejdet dagligt med behandlingen gennem mere end 10 år.

Jeg er certificeret i low FODMAP diæten via Monash University i Australien samt Kings College i London. Low FODMAP diæten er en videnskabeligt dokumenteret diæt, som lindrer symptomer på irritabel tyktarm hos 3 ud af 4 personer, der prøver diæten.

 


 

Når du booker et forløb hos mig får du:

    • En grundig gennemgang af din sygehistorie, din kost og din livsstil
    • Forslag til effektive behandlingstiltag ud fra netop dine symptomer
    • Forslag til alle dagens måltider eller en skræddersyet kostplan
    • Opskrifter, tips og gode råd til en hverdag med irritabel tyktarm
    • Mulighed for altid at stille spørgsmål via mail eller telefon

Vil du vide, om jeg kan hjælpe dig i din behandling af irirtabel tyktarm? Så skriv allerede i dag og book en helt uforpligtende samtale omkring din situation.

Skriv på miaschomacker@outlook.com

 


 

NYHED!

Den populære bog Sund Mave – low FODMAP diet er udkommet i 5. udgave. Den nye udgave er revideret i forhold til de nyeste opdateringer på low FODMAP diæten og indeholder 31 nye opskrifter!

Sund Mave – low FODMAP diet er komplet guide til dig med irritabel tyktarm, og beskriver hvordan du kan lindre dine symptomer gennem kost, livsstil, naturlægemidler, kosttilskud og medicin. Bogen indeholder en komplet startguide til low FODMAP diæten, herunder over 100 low FODMAP opskrifter!

Køb bogen her

 


 

Her på siden kan du læse mere om irritabel tyktarm, og hvordan symptomer på irritabel tyktarm kan behandles effektivt gennem kost, livsstil og medicin.

Hvad er irritabel tyktarm?

Irritabel tyktarm (ofte forkortet IBS) er en funktionel tarmlidelse. Det betyder, at tarmens funktion er ændret på en sådan måde, at der opstår meget ubehagelige og generende symptomer fra tarmsystemet.

Symptomerne kan indebære mavesmerter, oppustethed, øget luft i maven, unormal rumlen og knurren, diarré, forstoppelse, vekslende afføring og koliksmerter. Nogle oplever også kvalme og træthed. Man kan også opleve pludselig afføringstrang samt slim i afføringen.

Irritabel tyktarm forekommer hos omkring 1 ud af 5 personer og er derfor en meget hyppig lidelse. Symptomerne kan dog variere rigtig meget fra person til person. Det er blandt andet også årsagen til, at behandlingen ikke er den samme for alle med irritabel tyktarm. Behandlingen skal tage udgangspunkt i den enkeltes symptomer.

Ved irritabel tyktarm er der flere ting, som er anderledes end hos personer uden irritabel tyktarm:

  • Personer med irritabel tyktarm har ændrede tarmbevægelser. Det vil sige, at de enten har kraftige og hyppige tarmbevægelser, der kan give diarré, eller de kan have langsomme og/eller sløve tarmbevægelser, der kan give forstoppelse. Mange oplever også en vekslen mellem diarré og forstoppelse.
  • Personer med irritabel tyktarm ser ud til generelt at danne mere gas i tarmsystemet. Samtidig er deres tarm også dårligere til at komme af med gassen, så den hober sig op og giver smerte og ubehag.
  • Det er observeret, at der oftere ses nogle meget kraftige sammentrækninger i tarmen hos personer med irritabel tyktarm. Det kan være med til at forklare en øget smertetendens.
  • Hos en stor andel af personer med irritabel tarm har man observeret det, vi kalder visceral hypersensitivitet. Det betyder oversat en øget følsomhed i nerverne i mavetarmområdet. Den øgede følsomhed betyder, at tarmbevægelser og bearbejdning af gas og afføring mærkes meget tydeligt og ligefrem smertefuldt. Med andre ord, så er der en forstyrrelse mellem hjerne og tarm der gør, at man både mærker sin tarm mere end man bør, og at tarmen også får flere beskeder fra hjernen end den bør.

 


Hvordan får man diagnosen irritabel tyktarm?

Diagnosen irritabel tyktarm stilles som udgangspunkt ud fra de symptomer, man oplever. Dertil skal det udelukkes, at symptomerne ikke skyldes andre sygdomme. Derfor får man nogle gange foretaget forskellige undersøgelser og prøver for at udelukke andre sygdomme i mave-tarmområdet.

Det er altid en god idé at søge læge, hvis man har tilbagevendende smerter og ændret afføringsmønster gennem en længere periode, det vil sige mere end bare nogle uger. Læge vil vurdere hvorvidt du skal have foretaget nogle undersøgelser.

Hvis du har det, vi kalder “alarmsymptomer”, vil man altid undersøge årsagen til dine symptomer nærmere. Det kan for eksempel være ulidelige smerter, blod i afføring, gentagne opkastninger, feber, et ikke planlagt vægttab eller historik med tarmsygdomme i familien.

Mange oplever desværre diagnosticeringen af irritabel tyktarm som en “skraldespandsdiagnose”, når lægen ikke kan finde andet. Det hænger i høj grad sammen med, at mange læger ikke er så gode til at formidle diagnosen og hvad den indebærer.

Det er vigtigt at understrege, at selvom irritabel tyktarm ikke kan påvises i en blodprøve, en kikkertundersøgelse eller andre fysiske undersøgelser, så betyder det ikke, at tarmen er normal. Der er fysiske ændringer i tarmsystemet ved irritabel tyktarm. Vi kan desværre bare ikke påvise det med de almindelige prøver.

Der er også den udfordring, at mange der får diagnosen irritabel tyktarm, ikke får så meget hjælp til behandling. Nogle får måske et par råd om flere fibre, mere væske og motion og at prøve HUSK fibre eller afføringsmiddel. Det virker langt fra for alle. Du kan læse mere om behandlingsmulighederne her på siden.

 


Hvorfor får man irritabel tyktarm?

Vi kender ikke den fulde årsag til irritabel tyktarm. Mange oplever at få at vide, at irritabel tyktarm udelukkende har en psykisk årsag. Der er dog en masse forskning, der viser, at det ikke forholder sig sådan.

Der er dog også en del der tyder på, at der er en sammenhæng mellem irritabel tyktarm og forskellige psykiske lidelser. Der er i hvert fald observeret en øget forekomst at irritabel tarm hos personer med lidelser som angst, depression og stress. Mange mennesker oplever også forværring af deres symptomer i perioder, hvor de for eksempel er mere stressede.

Der er flere teorier om, hvorfor irritabel tyktarm opstår. Det korte svar er, at det formentlig er en kombination mellem fysiske, psykiske og sociale faktorer. Irritabel tyktarm kan udløses af flere forskellige ting, og vil ikke opstå af samme årsager hos alle.

Der ses en overhyppighed af irritabel tyktarm hos kvinder med endometriose, hos personer med cøliaki (glutenallergi) og personer med inflammatorisk tarmsygdom. Det kunne dermed godt tyde på, at der er fælles sygdomsmekanisme ved disse sygdomme.

 

Kan man kurere irritabel tyktarm?

Irritabel tyktarm kan ikke kureres. Det vil sige, at behandling af irritabel tyktarm går ud på at lindre symptomerne så godt som muligt.

Uanset hvad årsagen til din irritabel tyktarm er, så er der hjælp at hente! Det kan du læse mere om her på siden.

 


Behandling af irritabel tyktarm

“Jeg har fået diagnosen irritabel tyktarm, men jeg har ikke fået noget at vide om hvad jeg så skal gøre for at få det bedre… Hvad gør jeg nu?!!

Det er et udsagn jeg har hørt fra RIGTIG mange patienter. Heldigvis er der faktisk mange tiltag man kan forsøge for at lindre symptomerne på irritabel tyktarm!

Når du vælger et forløb hos mig, vil tilgangen altid være individuel og tilpasset dine symptomer. Behandlingen af irritabel tyktarm afhænger nemlig af personens symptomer og nuværende livsstil.

I mange tilfælde kan forskellige typer medicin eller naturlægemidler være den rette løsning. Ofte kombineres medicin og naturlægemidler med ændringer i kost og livsstil.

Nogle finder dog ikke tilstrækkelig lindring gennem medicin og få ændringer i kost og livsstil. Her kan diæten low FODMAP diet afprøves.

Jeg hjælper til dagligt personer med irritabel tyktarm med at finde frem til den rette behandling for netop dem. Og med stor succes! 9 ud af 10 oplever markant forbedring i deres tilstand efter et forløb hos mig.

 


 

Vidste du, at du gennem Sygesikring Danmark og mange private sygeforsikringer kan få tilskud til diætist?

Du kan læse om tilskud fra Sygeforsikring Danmark lige her.

Skriv til mig for at høre nærmere:

miaschomacker@outlook.com


Kost ved irritabel tyktarm

“Jeg har prøvet at finde frem til hvad det er i min kost, jeg reagerer på, men jeg kan ikke finde hoved og hale i det! Jeg synes det er helt uoverskueligt…”

Dette udsagn møder jeg næsten hver dag i min klinik. Og det er helt forståeligt! Det kan nemlig være rigtig svært på egen hånd at finde frem til den rigtige kost til irritabel tyktarm. Det kan jeg heldigvis hjælpe dig med!

Kost og livsstil har nemlig stor indflydelse på symptomerne ved irritabel tyktarm. Kost og livsstil kan med andre ord være en meget vigtig element i behandlingen ved at lindre symptomerne ved irritabel tyktarm.

Generelt kan tarmen blive påvirket af en række ting i kost og livsstil. Hos personer med irritabel tyktarm mærkes disse ting oftest tydeligere end raske personer, da tarmen er særlig følsom overfor påvirkninger.

Der er flere ting i kosten, som kan forværre eller udløse symptomer, når man har irritabel tyktarm. Blandt andet kan indtag af koffein, alkohol, kulsyre, fed mad, sødemidler, for få kostfibre, for mange kostfibre og andre ting i kosten udløse symptomer hos nogle.

Som klinisk diætist med speciale i irritabel tyktarm, kan jeg hjælpe dig med at kigge din kost igennem for at se, om du med fordel kan foretage nogle ændringer.

 


Andre gode råd til behandling af irritabel tyktarm

Kostændringer kan ikke stå alene… Det er også nødvendigt at se på din livstil!

Udover forskellige ting i kosten, kan forskellige faktorer i ens livsstil nemlig også have betydning i forhold til symptomer ved irritabel tyktarm.

Blandt andet kan uhensigtsmæssige toiletvaner, forkert siddestilling på toilettet samt hurtige og stressede måltider forværre eller udløse symptomer ved irritabel tyktarm.

Faktorer som stress, angst, depression og andre psykiske påvirkninger kan også udløse eller forværre symptomer.

Som klinisk diætist med speciale i irritabel tyktarm har jeg mange års erfaring med at gennemgå mine patienters livsstil og hjælpe med at sætte ind netop dér, hvor det er vigtigst at fortage ændringer i livsstilen.

 


 

“Jeg synes, jeg har prøvet ALT – og intet virker… Hvad gør jeg så?!”

Det er måske én af de sætninger, jeg har hørt flest gange i min klinik! Mange af dem med irritabel tyktarm, jeg ser i klinikken, HAR prøvet at ændre ting i deres kost, livstil, medicin og så videre… Og det har bare ikke gjort nogen markant forskel!

Her kan den videnskabeligt dokumenterede diæt low FODMAP diet komme ind i billedet.

 

Low FODMAP diet som behandling af irritabel tyktarm

Low FODMAP diet er en videnskabeligt dokumenteret diæt, der indebærer, at man begrænser kostens indhold af såkaldte FODMAPs.

FODMAPs er en række kulhydrater (sukkerstoffer), der optages ringe i tyndtarmen og derfor bliver gæret af bakterier i tyktarmen.

FODMAPs er ikke skadelige eller usunde, men på grund af deres egenskaber kan de forværre eller udløse til de nævnte ubehagelige og generende symptomer fra mave og tarm hos personer med irritabel tyktarm.

Low FODMAP diæten har i studier vist sig at være en effektiv behandling mod symptomer ved irritabel tyktarm hos 3 ud af 4 personer.

 


Hvor findes de her FODMAPs henne?

FODMAPs findes i en lang række fødevarer, og det kan i starten virke uoverskueligt at skulle starte på diæten.

Da FODMAPs er kulhydrater, findes de kun i fødevarer, hvor der findes kulhydrater i. Det drejer sig blandt andet om frugt, grøntsager, kornprodukter, nødder, kerner, bælgfrugter, mælkeprodukter, visse sukkertyper med mere.

Til gengæld findes der ikke FODMAPs i fødevarer, som kun indeholder protein og fedt, det vil sige kød, fisk, æg og fedtstoffer som olie og smør. Disse fødevarer indeholder kun FODMAPs, hvis de er tilsat kulhydrater (for eksempel grøntsager i kødfars).

Det er mange fødevarer, der skal undgås eller begrænses på diæten. Nogle er de mest besværlige inkluderer løg, hvidløg samt en række kornprodukter.

Med den rette vejledning kan det lade sig gøre at finde alternativer, der gør det lettere at følge diæten. Desuden oplever de fleste, at afsavnet er det hele værd i forhold til, hvor markant bedre de får det på diæten.

Du kan læse endnu mere om low FODMAP diet ved at klikke her.

 


“Jeg ved ikke, om jeg kan overskue at starte på diæten selv…”

Det kan jeg godt forstå, hvis du tænker!

Low FODMAP diet er en kompliceret diæt og indebærer udelukkelse af en lang række sunde fødevarer.

Derfor er det min anbefaling, at du overvejer at søge professionel hjælp, hvis du ønsker at starte på diæten.

Det er kun diætister med certificering i low FODMAP diet, som har de rette faglige kompetencer til at vejlede i diæten.

Ved hjælp fra en diætist sikrer du, at du har forstået diæten fuldt ud, og du får samtidig hjælp til at sikre en optimalt sammensat kost til behandling af irritabel tyktarm.

Med den rette vejledning kan det sagtens lade sig gøre at leve en normal hverdag på diæten, og de der oplever forbedring i deres symptomer synes som oftest, at det er det hele værd!

 

Jeg er certificeret i Low FODMAP diet ved Monash University, Australien og Kings College i London, og har løbende taget update-kurser i diæten. Jeg har desuden forsket i diæten ved Århus Universitetshospital.

Skriv i dag og book en gratis og uforpligtende samtale for at finde ud af, om low FODMAP diæten kunne være noget for dig!

Skriv på miaschomacker@outlook.com

 


“Skal jeg så være på en streng diæt for altid?”

NEJ! Det er ikke meningen at man følger den stringente low FODMAP diæt igennem længere tid. Læs her, hvordan et low FODMAP forløb er bygget op:

Sådan fungerer et forløb med low FODMAP diæten hos mig:

Jeg opdeler overordnet FODMAP diæten i to faser: opstartsfasen og tolerancefasen.

I opstartsfasen begrænser du alle FODMAPs for at teste om diæten virker for dig. Dette gøres i 4-6 uger.

I tolerancefasen genindfører vi de forskellige FODMAPs i en lav mængde for at teste hvor meget, du tåler.

På den måde kan du genindføre nogle fødevarer i kosten, som du i opstartsfasen var nødt til at udelade eller begrænse, hvilket gør livet med low FODMAP diet lettere.

Denne periode er ikke tidsbegrænset, men foregår i et passende tempo for den enkelte.

 


 

Alt dette får du med i et low FODMAP forløb hos mig:

    • Grundig gennemgang af diæten
    • Alt nødvendigt materiale til at følge diæten
    • Grundopskrifter til at følge diæten
    • Inspiration til low FODMAP produkter og indkøbsmuligheder
    • Forslag til alle dagens måltider
    • 14 dages opskrifter til aftensmad
    • Mulighed for altid at stille spørgsmål på mail eller telefon

Tror du, at low FODMAP diet kunne være aktuelt for dig at prøve? Tøv ikke med at skrive til mig allerede i dag for at høre nærmere!

Skriv på miaschomacker@outlook.com

Du kan se priser på mine forløb ved at klikke her.

 


Købe bogen Sund Mave – low FODMAP diet

Sund Mave – low FODMAP diæt er en komplet guide til behandling af irritabel tyktarm. Udover en dybdegående forklaring af hvad irritabel tyktarm er, så indeholder bogen også en komplet startguide til low FODMAP diæten.

Du får over 100 low FODMAP opskrifter til både morgenmad, frokost og aftensmad, samt low FODMAP opskrifter på brød, boller, tærte, pandekager, salat, suppe og meget meget mere. Med bogen får du desuden elektronisk adgang til low FODMAP lister over fødevarer samt en alternativliste med forslag til produkter på diæten.

Køb bogen her

 


Se også mine gratis opskrifter til behandling af irritabel tyktarm og low FODMAP diet

Opskrifter til både morgenmad, frokost og aftensmad. Få opskrifter på brød, boller, tærte, pandekager, salat, suppe og meget meget mere.

Gratis opskrifter

 


Læs mere om behandling af irritabel tyktarm

Gode hjemmesider:

App til low FODMAP diet

    • The Monash University Low FODMAP diet APP til android og iPhone

Tilmeld dig til mit gratis nyhedsbrev om sund og mave-venlig livsstil

– og få en GRATIS e-bog med 10 sunde og mave-venlige opskrifter til

FROKOST

Nyhedsbrevet er gratis, og du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop