Forstoppelse er en meget hyppig tilstand, som mange mennesker har oplevet på et tidspunkt i deres liv. Mens nogle kun oplever forstoppelse i kortere periode, er det for mange et tilbagevendende og endda kronisk problem.

Her på siden kan du læse mere om, hvad forstoppelse er og hvorfor det kan opstå. Du får også nogle overordnede råd til, hvad du skal kan gøre for at afhjælpe forstoppelse.

 

Hvad er forstoppelse?

 

Forstoppelse er som udgangspunkt en tilstand, hvor afføringen er hård, knoldet og hvor der går længe mellem hver afføring. Afføringen er svær at komme af med, og man føler sig derfor sjældent “tømt”.

Det er dog ikke altid, at der går flere dage mellem afføringen ved forstoppelse. Nogle oplever daglig afføring, men at afføringen er hård og derfor svær at komme af med. Disse personer har en tydelig følelse af, at det ikke lykkes dem at komme af med det hele.

Nogle personer oplever også tynd, vandig diarré ved forstoppelse. Det skyldes, at forstoppelsen kan være blevet så slem, at der opstår dét, der hedder overløbsdiarré eller forstoppelsesdiarré. Her vil der være hårde knolde af afføring, der stopper passagen i tarmen, så kun tynd afføring/væske kan passere forbi.

Der kan også følge flere symptomer med til forstoppelse. Dem kan du læse om her:

 

 

 


 

Hvad er symptomer på forstoppelse?

…………………….

Symptomer på forstoppelse kan variere fra person til person, men indebærer for det meste et eller flere af de følgende symptomer:

 • Hård og knoldet afføring
 • Sjælden afføring, det vil sige der kan gå mange dage mellem
 • Følelse af ufuldstændig tømning
 • Hovedpine
 • Kvalme
 • Oppustet og udspilet mave
 • Tendens til øget luftgang (slå mange prutter)
 • Influenza lignende symptomer med let temperaturstigning

 

Hvis du oplever pludselig ændring af dit afføringsmønster, feber, opkast, ufrivilligt vægttab, pludselige mavesmerter eller frisk blod i afføringen, bør du altid opsøge egen læge!

 


Hvordan ser et normalt afføringsmønster ud?

…………………….

Hvor ofte og hvornår vi skal af med afføring, er meget individuelt. Normalen for antal afføringer på en dag spænder groft sagt fra 1-3 gange dagligt til afføring hver 2.-3. dag.

De er altså helt normalt og ufarligt, hvis du ikke kommer af med afføring hver dag. Det afgørende i forhold til, om der er tale om forstoppelse er, om du har gener eller ubehag på grund af træg, hård eller sjælden afføring.

 

Er du i tvivl om, hvad der menes med hård og træg afføring? Så kan du ved at klikke her læse om, hvordan normal, hård og tynd afføring ser ud.

 

▲▲▲

 


 

Hvorfor får man forstoppelse?

…………………….

Der kan være flere årsager til, at man får forstoppelse. Forstoppelse kan blandt andet skyldes:

 • Arvelighed og dermed en grundlæggende tendens til forstoppelse
 • Uhensigtsmæssig livsstil, herunder få kostfibre i kosten, lavt aktivitetsniveau og for lidt væske
 • Dårlige toiletvaner
 • Visse sygdomme, som giver tendens til forstoppelse, herunder irritabel tyktarm
 • Bivirkninger til visse medicintyper, herunder smertestillende medikamenter, forskellige typer hjertemedicin, medicin imod angst og depression samt medicin imod gigt 

 

Det kan også være et samspil mellem flere ting, der ender med at give forstoppelse. Hvad enten forstoppelse skyldes den ene eller den anden årsag, er der flere ting du kan gøre selv for at mindske eller helt undgå forstoppelse.

 

 


 

Hvordan kan forstoppelse behandles?

…………………….

Der er heldigvis rigtig meget, du kan gøre selv, for at undgå og behandle forstoppelse. Her er nogle af mine bedste råd i forhold til forstoppelse:

 

1. Sørg for at have gode toiletvaner og gode måltidsvaner. Gode toilet- og måltidsvaner er afgørende for at undgå forstoppelse. Det kan du læse mere om ved at klikke her.

 

2. Sørg for at spise en kost med en tilpas mængde kostfibre. Hvis du har tendens til meget oppustet mave og meget luft i maven, skal du dog muligvis være opmærksom på, at et meget højt indtag af kostfibre kan øge oppustethed. Den problematik kan du læse mere om ved at klikke her.

 

3. Sørg for at være så aktiv som muligt i løbet af dagen. Det behøver ikke at være hård, fysisk træning. Bare det at cykle og gå ture kan hjælpe. Det er især vigtigt, hvis du har stillesiddende arbejde, at du øver dig i at stå op og arbejde, samt går nogle små ture på rundt på arbejdet.

 

4. Sørg for at drikke nok væske i løbet af dagen. 1½ til 2 liter dækket behovet for de fleste. Både kaffe, te, juice, saft, sodavand og danskvand tæller med i væskeregnskabet, men drik gerne helt almindeligt vand hver dag også.

 

5. Tal med din læge eller en diætist, om et afføringsmiddel kan være nødvendigt for dig. Det er individuelt hvilken type og dosis, der virker bedst. Hvis afføringsmidler kan undgås, er det selvfølgelig at foretrække. Men for nogle er afføringsmidler nødvendigt, hvorfor de bliver en afgørende del af behandlingen af forstoppelse.

 

 


Har du brug for hjælp til at komme af med din forstoppelse og oppustet mave?

▲▲▲

 

Når du booker en individuel konsultation hos mig får du blandt andet:

 

 • En grundig gennemgang af din kost og livsstil for at identificere eventuelle problemer, der kan give forstoppelse og oppustet mave
 • En overskuelig og individuel behandlingsplan, der altid tager udgangspunkt i den nyeste viden om videnskabeligt dokumenterede behandlingsmuligheder
 • Hjælp til at vurdere om det kan være relevant for dig at afprøve et afføringsmiddel
 • Relevant materiale til mave-venlig livsstil, herunder fødevarelister og grundopskrifter
 • Ubegrænset adgang til elektroniske fødevarelister og lister med forslag til mave-venlige produkter på min hjemmeside, som løbende opdateres
 • Eventuelt en individuel, beregnet kostplan, hvis du har ønske om vægttab eller vægtøgning

 

Skriv på miaschomacker@outlook.com eller ring 42 72 82 05 allerede i dag for at få uforpligtende snak om din situation

Husk, at du gennem Sygesikring Danmark og mange private sygeforsikringer kan få tilskud til diætist

Tilmeld dig til mit gratis nyhedsbrev om sund og mave-venlig livsstil

– og få en GRATIS e-bog med 10 sunde og mave-venlige opskrifter til

FROKOST

Nyhedsbrevet er gratis, og du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

0
  0
  Kurv
  Din kurv er tomTilbage til shop