Har du nogensinde taget et grundigt kig i kummen efter et toiletbesøg? Et kig kan betyde meget – både når det gælder om at opdage sygdomme og fordøjelsesproblemer, men også i forhold til at holde øje med virkningen af diverse behandlinger, eksempelvis medicin samt kost- og livsstilsændringer. I bogen Sund Mave – low FODMAP diet får du en dybdegående guide til, hvordan du ved et ekstra kig i kummen kan få en bedre forståelse af netop din fordøjelse, og desuden en guide til, hvordan du kan optimere dine toiletvaner gennem din kost. Her på siden vil vi endvidere give dig en kort guide til, hvordan du kan vurdere dit eget afføringsmønster.
Hvordan skal afføringen se ud?
Form, konsistens og farve på afføring er vigtige detaljer, når det kommer til fordøjelsesproblemer. Det er samtidig også noget, som kan være svært at tale om – både fordi emnet er tabubelagt, men også fordi det kan være svært at vide, hvad man egentlig skal kigge efter. Mange personer med IBS rapporterer om forskellige karakteristika i deres afføring, som de forbinder med IBS og dermed opfattes som “forkerte” og sygdomsbetingede. Nogle gange er der tale om begrundet mistanke, andre gange er der tale om karakteristika, der er helt normale.
Farve – Afføringens farve varierer ofte, men disse variationer hænger som oftest ikke sammen med IBS. Vær opmærksom på, at fødevarer som for eksempel rødbede og spinat indeholder meget farve fra naturens side, som kan komme til udtryk i afføringen. Hvis du tager jern som kosttilskud, kan du opleve af din afføring bliver meget mørk. Hvis du ikke har indtaget stærkt farvede fødevarer eller jerntilskud og oplever underlige farver i din afføring, for eksempel grøn, hvid eller sort afføring, bør du søge læge.
Form – Formen på afføringen kan ændre udseende alt efter hvor meget væske og fibre, du har indtaget. Formen kan desuden blive påvirket af kostens indhold af FODMAPs. Formen kan godt ændre sig over tid og endda dagligt uden det behøver at være et problem. Hård, knoldet afføring kan indikere forstoppelse. Små hårde klumper ledsaget af diarré kan også indikere forstoppelse. Trævlet, revnet afføring kan også indikere forstoppelse, men behøver ikke at være et problem med mindre du har svært ved at komme af med den. Vandig, tynd afføring indikerer diarré. Grødet afføring, der kommer i store mængder og giver en følelse af ikke at blive tømt, kan indikere for meget væske eller for få fibre. Der er mange misforståelser omkring hvordan forstoppelse og diarré egentlig ser ud (se Bristolskalaen længere nede).
Rester og stykker af mad i afføringen – Skræller fra grøntsager og hele kerner er ikke udtryk for IBS eller et andet fordøjelsesproblem. Det er helt normalt, at disse ikke kan nedbrydes fuldstændigt og derfor passerer og kommer ud med afføringen.
Slim i afføringen – Det er helt normalt at udskille slim (mucus) gennem afføringen, da dette slim er en naturlig del at tarmvæggen og løbende skal udskiftes. Dog oplever mange med IBS, at udskillelsen af slim er øget. Dette er ikke i sig selv et tegn på, at der er noget galt, men kan være et symptom ved IBS og vil ofte blive mest fremtrædende i de perioder, hvor IBS er værst.
Blodig afføring – Blod i afføringen er ikke normalt og er ikke et tegn på IBS. Du bør derfor opsøge din læge, hvis du oplever blod i din afføring. I nogle tilfælde kan der forekomme en lille smule blod i forbindelse med svær forstoppelse, hvilket kan resultere i rifter ved endetarmen. Ligeledes kan hyppige afføringer give anledning til irriteret hud og rifter ved endetarmen. I disse tilfælde er blodmængden dog som oftest meget lille.
Hvor mange gange er det normalt at gå på toilettet?
Det varierer fra person til person, hvor mange gange man skal på toilettet. For nogle er det flere gange dagligt og for andre kan der gå dage imellem. Der er ikke én bestemt afføringsfrekvens, der er den mest normale, men normalområdet ligger fra 2-3 gange dagligt til ca. hver 2 dag. Oplever du flere end 3 afføringer dagligt, kan det tyde på diarre. Oplever du færre afføringer end hver anden dag, kan det tyde på forstoppelse. Det vigtige i denne sammenhæng ikke er også, om du føler dig generet og oplever symptomer, såsom smerter, kramper, pludselig afføringstrang, udspilethed eller har svært ved at komme af med afføringen.
Dertil kommer det, at det er vigtigt at kigge på afføringens konsistens. Til at identificere diarré og forstoppelse kan du med fordel anvende Bristol-skalaen over afføringstyper. Skalaen er opdelt i 7 typer, hvor type 1-2 indikerer tendens til forstoppelse, type 3-4 indikerer normal afføring og type 5-7 indikerer tendens til diarré. Det er muligt at opleve en vekslen mellem de forskellige kategorier, hvilket blandt andet afhænger af hvad og hvor meget, der er spist og drukket. Type 5-7 kan desuden godt forekomme ved forstoppelse, men vil i så fald være efterfulgt af dage med type 1-2.