Denne opskrift er jeg ret stolt af. På ingen tid kan du få en cremet, lækker og sund banan-is ved at bruge dine modne bananer. Og så behøver du ingen ismaskine til denne is! Du kan pifte isen yderligere op ved at tilsætte hakkede nødder, frysetørrede bær eller lidt hakket mørk chokolade med et højt kakaoindhold.

Opskriften indeholder kun 3 tsk. sukker til to personer. Hvis dine bananer er meget modne kan mindre endda også gøre det. Hvis du helt vil undgå sukker og skære yderligere ned på kalorierne, så kan du smage isen til med sødemiddel i stedet for sukker.

Opskriften er low FODMAP, endometriose-venlig, laktosefri, glutenfri og velegnet ved vægttab. Hvis opskriften skal være mælkefri kan de erstatte skyr med ½-1 dl kokosmælk, hvilket også smager utroligt lækkert.

OBS: Monash har for nyligt testet bananer igen, da mange har rapporteret problemer med at indtage modne bananer. Deres nye tests viser, at modne bananer har et højt indhold af fruktaner, hvorfor de modne bananer er gået fra at kunne spises frit til kun at kunne spises i en begrænset mængde på 1/3 af en banan. Det er dog vigtigt for os at sige, at hvis du har spist modne bananer indtil nu uden problemer, så skal du IKKE begynde at begrænse dit indtag nu. Husk, at tolerancen for FODMAPs er forskellige fra person til person, og at de fleste på low FODMAP diet fint tåler større mængder af begrænsede fødevarer. Vær opmærksom på, at umodne bananer fortsat kan spises frit (dog begrænset til 100 g ved fruktosemalabsorption).

FODMAP-indholdet i denne opskrift kan være for højt for nogle, på grund af indholdet af moden banan.

 

Ingredienser (2 personer)

  • 2 store, modne bananer (ca. 200 g)
  • 1½ dl skyr (eventuelt laktosefri)
  • 2 tsk. vaniljepulver uden sukker fra Urtekram eller ½ vaniljestang
  • 3 tsk. sukker eller tilsvarende sødemiddel

Sådan gør du

Del bananerne i mindre stykker og frys dem ned i en frysepose i minimum 3 timer. Blend de frosne bananer med skyr, vanilje og sukker. Tilsæt hakket fyld efter smag. Server isen straks inden den bliver for flydende. Hvis isen er for flydende efter du efter blendet den, så kan du stille den i fryseren i nogle minutter.

 

 bananis

 


 

Næringsindhold pr. person (med sukker)

Energi: 640 kJ / 150 kcal

Protein: 9,5 g

Fedt: 0,5 g

-heraf mættede fedtsyrer: 0,1 g

-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 0 g

-heraf flerumættede fedtsyrer: 0 g

Kulhydrat: 28 g

Kostfibre: 1,5 g