Det her er den letteste brownie opskrift, jeg kender til! Og samtidig én af de mest lækre! Jeg foretrækker helt klart en snasket brownie kage, som er kompakt og svampet i midten. Og denne brownie opskrift opfylder helt klart alt dette!

 

Snasket brownie med chokolade

Én af hemmelighederne bag en god brownie er masser af chokolade! Jeg vil helt klart altid vælge at lave en brownie frem for en almindelig chokoladekage eller kakaokage, fordi en brownie er langt mere intens i smagen.

Hvis du leder efter en opskrift på ægte amerikanske brownies, der er svampet i midten og sprød på toppen, så er denne opskrift lige noget for dig!

Den kan serveres som den er sammen med en god kop kaffe eller te. Men en brownie kan tages til nye højder, hvis den serveres sammen med en god vaniljeis og friske bær!

Jeg har også brugt denne brownie opskrift som base til en fødselsdags talkage, hvor jeg pyntede den med forskellige cremer og friske bør på. Helt vildt lækkert!

 

Brownie opskrift uden nødder

Den her brownie opskrift er uden nødder. Det er den mest fordi, at der i min familie er mange, der ikke tåler nødder på grund af pollenallergi. Og da jeg ofte serverer den for familie, så ender den ofte med at være uden nødder.

Hvis jeg skulle tilsætte nødder til denne brownie, ville jeg helt sikkert tilsætte valnødder eller pekannødder.

Hasselnødder ville sikkert også være super lækkert, men det spiser jeg ikke selv på grund allergi.

 

Laktosefri brownie

Der er to ting, der indeholder laktose i denne opskrift – smør og chokolade. Men begge dele har så lavt en laktoseindhold, at jeg normaltvis betegner opskrifter som denne som laktosefri.

Hvis vi kigger på smør, så indeholder smør 0,05 g laktose pr. 100 g. Det vil sige denne opskrift indeholder 0,075 g laktose fra smør. Og det er vel og mærke i hele portionen, som jo så deles mellem flere personer.

Hvis vi kigger på mørk chokolade, så indeholder de typisk 1,3 g laktose pr. 100 g. Det vil sige, at der i denne opskrift vil være omkring 2,6 g laktosefri fra mørk chokolade.

Alt i alt, vil der være cirka 0,22 g laktose pr. person, hvis kagen deles i 12 portioner.

Hvis man kigger på Fødevarestyrelsens vejledende grænseværdier for hvorfor noget er laktosefri eller lav laktose, ser det sådan her ud:’

  • “Laktosefri”: Maks. 0,01 g laktose per 100 g.
  • “Lav laktose” eller “laktosefattig”: Maks. 1 g laktose per 100 g.

Det vil sige, at denne opskrift som udgangspunkt nok vil blive betegnet som lav laktose.

Hertil skal det bemærkes, at personer med laktoseintolerance som oftest har en tolerance for laktose på op til flere gram laktose i én portion.

Ved indtag af større mængder laktose, kan der suppleres med laktase-enzymer i pilleform. Disse kan købes online og på Apoteket.

 

Low FODMAP brownie opskrift

Denne brownie er desuden low FODMAP, idet der i stedet for hvedemel anvendes sigtet speltmel, som er testet til at have et lavere indhold af FODMAPs.

Jeg har endnu ikke testet denne opskrift med en glutenfri meltype, men det vil jeg gøre snarest! Jeg er helt sikker på, at der sagtens kan anvendes en glutenfri mel, da denne kage netop er meget kompakt og ikke skal hæve særlig meget.

 

Ingredienser (1 stort fad – cirka 12 personer):

  • 150 g smør
  • 3 æg
  • 300 g sukker
  • 1 hel vaniljestang
  • 200 g god, mørk chokolade (kakaoindhold på cirka 50 % – 70 % og op bliver for kraftigt)
  • Lidt salt
  • 150 g sigtet, økologisk speltmel
  • 5 spsk. ren kakaopulver (uden sukker)

 

Sådan gør du

Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovn (ikke varmluft).

Smelt smør i en gryde eller i mikrobølgeovnen og lad det køle af til det er fingervarmt.

Rør æg og sukker sammen i en skål. Tilsæt mel, kakaopulver, vaniljekorn og salt. Rør det grundigt sammen.

Rør det smeltede smør i lidt ad gangen. Tilsæt finthakket chokolade og rør rundt. Beklæd et stort ildfast fad med bagepapir (mit fad er cirka 24 x 32 cm). Fordel dejen nogenlunde jævnt i formen – dejen er meget tyk.

Bag bunden 30 minutter i ovnen. Den vil være klæbrig i midten, men den skal nok sætte sig. Lad bunden køle helt af før den skæres ud.

 

 


Næringsindhold pr. person:

Energi: 1477 kJ /  350 kcal

Protein: 5 g

Fedt: 17 g

– heraf mættede fedtsyrer: 10 g

– heraf enkeltumættede fedtsyrer: 5 g

– heraf flerumættede fedtsyrer: 0,5 g

Kulhydrat: 44 g

Kostfibre: 1,5 g

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *