Pastinak er en skøn og ret overset grøntsag, hvis du spørger mig! Denne pastinak cremesuppe smager skønt og mildt, og er fyldt med sunde næringsstoffer. Her får du mit bud på en skøn pastinaksuppe opskrift lige her.

Når du følger low FODMAP diæten, er pastinak er rigtig god grøntsag at anvende i køkkenet, da den har et meget lavt indhold af FODMAPs og kan spises frit på diæten!

 

Pastinaksuppe med fløde

Hjemme hos os laver vi rigtig ofte cremede, blendede grøntsagssupper. Jeg synes, det er en helt genial måde at få ryttet ud i grøntsagsskuffen på, og så er det også er hit hos hele familien.

Jeg synes især det er en god ret til børn, der vel og mærke godt kan lide suppe. Min datter er for eksempel vild med suppe, især hvis det serveres med toppings og brød til. Og så er blendet grøntsagssuppe jo en genial måde at få ekstra grøntsager i hende!

Egentlig bruger jeg altid den samme grundopskrift til mine grøntsagssupper. Jeg anvender altid forårsløg, og i langt de fleste tilfælde tilføjer jeg også lidt kartofler. Herudover varierer jeg med hvad vi nu en gang har liggende af grøntsager. Det kan være alt fra gulerødder, squash, peberfrugt, sød kartoffel, hvidkål, spidskål, pastinak og så videre.

Du kan for eksempel også prøve min opskrift på hvidkålssuppe med pasta.

Herudover tilføjer jeg altid bouillon eller hjemmelavet fond samt laurbærblade. Nogle gange tilføjer jeg også diverse krydderurter, men det er ikke altid. Og til sidst slutter jeg altid af med madlavningsfløde, da det giver en rund og cremet konsistens.

Her har jeg også valgt at lave pastinaksuppe med fløde. Dog vælger jeg altid madlavningsfløde for at spare lidt på det umættede fedt i den daglige madlavning. Skal suppen serveres til en særlig lejlighed, kunne jeg dog godt finde på at anvende piskefløde.

Du kan også lave din pastinaksuppe uden fløde, og for eksempel tilføje minimælk, en plantemælk eller kokosmælk i stedet for. Du kan også sagtens lave pastinaksuppe uden kartofler. Jeg synes dog kartofler er en rigtig god basis til grøntsagssupper, og giver en god mæthed.

 

Toppings til pastinaksuppe

Herhjemme serverer vi næsten altid grøntsagssuppe med brød og bacon til. Som oftest anvender vi kalkunbacon, da det indeholder langt mindre fedt end almindelig bacon. Vi kan dog også finde på at toppe med creme fraiche, ristede kerner, purløg, pasta eller dampet fisk.

I denne pastinaksuppe opskrift har jeg valgt en lidt anderledes topping, som vi er blevet rigtig glade for herhjemme på det seneste. Det er sorte bønner, der bliver ristet sprøde i ovnen med olie og krydderurter. Det smager super godt, og er perfekt til en kødfri menu.

Hvis du følger low FODMAP diæten bør du holde dig til 40 g sorte bønner pr. måltid.

 

Inspiration til pastinak opskrifter

Jeg har slet ikke nok opskrifter med pastinak her på min hjemmeside, så det må jeg se at få gjort noget ved! Udover suppe med pastinak, kan du nemlig også anvende den lækre rodfrugt i råkost, mos, gryderetter eller bagt i ovnen.

Du kan for eksempel vælge at tilføje tern af pastinak til denne opskrift på hurtig oksekødssuppe eller erstatte nogle af kartoflerne i kartoffelmosen med pastinak i denne oksegryde med græskar og timian.

 

Ingredienser (4 personer)

  • 1 spsk. hvidløgsolie
  • Grønne toppe fra 1 bundt forårsløg
  • 500 g pastinak
  • 300 g lyse gulerødder (kan erstattesmed helt almindelige orange)
  • 300 g kartoffel
  • 5 dl fond eller bouillon. Du kan prøve min hjemmelavede hønsefond opskrift.
  • 1 laurbærblad
  • 3-4 stilke frisk timian
  • 1 tsk. sennep
  • 2 spsk. citronsaft
  • 2½ dl madlavningsfløde (eventuelt laktosefri)
  • Salt og peber

Topping:

  • 1 dåse sorte bønner (OBS: max 40 g pr. person ved low FODMAP diæten, med mindre du har afprøvet større mængde uden symptomer)
  • 1 spsk. hvidløgsolie
  • 1 tsk. groft salt
  • Peber
  • ½ tsk. stødt spidskommen

Tilbehør:

  • Evt. brød som tilbehør (eventuelt glutenfri og/eller low FODMAP)

 

Sådan gør du

Start med at forberede de sprøde bønner. Dræn bønnerne fra væske, og rør dem sammen med olie og krydderier. Placer dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ovnen i 20-30 minutter ved 175 grader. Rør i dem jævnligt.

Imens laves suppen. Snit løgtoppe groft. Skræl gulerødder, pastinak og kartofler og skær dem i grove stykker. Varm olien op i en stor gryde, og svits løgtoppe, pastinak, gulerødder og kartoffel heri. Tilsæt fond eller bouillon, laurbærblad, frisk timianblade, sennep, citronsaft, salt og peber. Lad det koge i 15-20 minutter indtil grøntsagerne er møre.

Fjern laurbærblad, og blend suppen med en stavblender. Tilsæt madlavningsfløde, og blend igen. Smag til med salt og peber. Server med de sprøde bønner og lidt creme fraiche. Du kan eventuelt også servere brød til.

 

 

 


Næringsindhold pr. person (uden brød):

Energi: 1900 kJ / 452 kcal

Protein: 11,5 g

Fedt: 24 g

-heraf mættede fedtsyrer: 10,4 g

-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 4 g

-heraf flerumættede fedtsyrer: 3 g

Kulhydrat: 42 g

Kostfibre: 13 g

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *