Efterår er helt klart én af mine yndlingsårstider. Jeg synes efteråret indbyder til hyggelige og kreative aktiviteter. Og ikke mindst elsker jeg efterårsmad, som for mig betyder masser af simreretter, kager med varme krydderier, varm kakao og meget mere.

Her får I et lidt anderledes blogindlæg fra mig. Det handler nemlig ikke kun om mad, men også om hvilke hyggelige aktiviteter, jeg elsker at lave om efteråret. Mange af aktiviteterne er blevet ekstra hyggelige og måske lige mere barnlige, efter jeg blev mor for snart 3 år siden. Mange af tingene lavede jeg også inden vi fik vores datter.

Jeg elsker at hygge, pynte og “fejre” forskellige årstider og mærkedage. Jeg synes i den grad at efteråret byder på mange hyggelige aktiviteter, og at man kan pynte sit hus eller lejlighed fint op. Som en lille opvarmning til julepynt, som jeg i øvrigt også er helt tosset med.

I dette blogindlæg kan du få inspiration og idéer til hyggelige aktiviteter for børn, men også for voksne. Jeg håber, du kan blive inspireret til efterårshygge med dine nærmeste.

 

 

Pynt op til efteråret

Jeg synes det er så hyggeligt at pynte op og skabe lidt ekstra stemning, hvad enten det er til jul, påske, efterår, fødselsdag eller hvad man kan finde på at pynte op til.

Hjemme hos pynter jeg altid op foran vores hoveddør med efterårsblomster, græskar og lanterner med lys. De sidste par år har jeg også lavet en efterårskrans med ting fra naturen. Du kan købe en halmkrans, som du kan lime eller sætte tørrede blomster og kogle på med ståltråd.

Efterårspynt foran hoveddør. Her pyntet med lanterner, krukker med efterårsblomster og pyntegræskar. Det store græskar har vi selv dyrket i vores køkkenhave.

 

Efterårskrans. Den består af en halmkrans, hvor jeg med ståltråd har bundet tørrede hortensia, friske hortensia, lyng og eukalyptus på.

 

Vi er for nyligt flyttet i nyt hus, og her har vi også en dejlig terrasse foran vores stue, så her pynter jeg også op med efterårskrukker og lanterne med lys, så det kan ses fra stuen. I år har min datter og jeg for eksempel puttet de orange blomster “japanske lygter” ned i nogle store krukker og puttet lyskæder i. Det ser fint og hyggeligt ud!

Gamle syltetøjsglas med lyskæder. Her pyntet med orange japanske lygter. På låget er der sat jutestof og der er bundet med reb.

 

Hvis man har børn, er det også oplagt at lave pynt med ting fra naturen. Blade, kastanjer, kogler, agern, tørrede blomster og grene kan bruges til alt muligt. Du kan se billeder af dette længere nede i indlægget.

 

Efterår i haven

Der er også en masse hyggelige ting af lave i haven, hvis du er så helddig at have sådan én. Efteråret er en perfekt ting at flytte eller plante nye stauder i haven. Personligt har jeg i år både plantet en masse nye stauder i min studehave, og jeg har fået plantet roser i et andet bed.

 

Stauder i efterårsfarver.

 

Efteråret er også en perfekt tid at lægge løgblomster i jorden, som kan give liv og glæde i haven til foråret. Jeg har lagt en masse nye tulipaner og forskellige slags påskeliljer i min have i år, og jeg GLÆDER mig til at se dem til foråret. Hvis du ikke har en have, men har en altan, så kan du også plante løgblomster i krukker.

 

Én af mine yndlingstulipaner fra min have, der kommer til foråret.

 

Derudover nyder jeg virkelig at plukke buketter af efterårsblomster. I min have kan jeg blandt andet plukke dahlia, eukalyptus, høstanemoner og hortensia. I år har jeg også plantet en smuk stjerneskærm, som jeg glæder mig rigtig meget til bliver større til næste år.

 

Efterårsbuket fra haven.

 

Stjerneskærm.

 

Nyd naturen i efteråret

Jeg synes efteråret er noget af det smukkeste med de mange gyldne farver, og med efterårssolen, der ofte lyser op på en helt særligt stemningsfuld måde. Det giver ro og energi hos de voksne, og de fleste børn synes det er skønt at være i skoven og kigge på blade, kogler og dyr, løbe op og ned ad bakker og gå på line på væltede træer osv.

Vi nyder efteråret ved at gå i skoven, på stranden og i det hele taget gå ture i naturen. Vi har også en fantastisk smuk kalkgrav nærmest i vores baghave, som vi også allerede har besøgt flere gange dette efterår.

Hvis du har børn, så er drageflyvning også en virkelige hyggelig efterårsaktivitet. Du kan endda også bygge din drage selv! Det kunne være en god aktivitet til efterårsferien.

 

Lave kreative projekter med ting fra naturen

Der er utallige hyggelige små krea-projekter, man kan lave om efteråret med ting fra naturen. Vi har blandt andet lavet kastanjedyr, malet på blade og kastanjer og lavet flotte plakater med glimmerlim og materieler fra naturen. Her er lidt billeder af, hvad vi har lavet.

 

Vi har sat blade og andre ting fra naturen fast på karton med lim, og malet ovenpå med glimmerlim. Vi har også malet blade med maling og hængt dem på snor med små klemmer. Derudover har vi lavet kastanjedyr med tændstikker, øjne, pailletter og snor. De små kastanjepindsvin er malet med sort tusch og hvid maling.

 

Halloween-(u)hygge

I oktober måned er det også halloween, og selvom jeg synes nogle traditioner ved halloween kan blive lige i overkanten og lidt for “amerikanske” til min smag, så synes jeg alligevel også det er lidt hyggeligt at pynte lidt op til halloween og lave halloween-inspirereret mad.

En fast tradition hjemme hos os er at skære uhyggelige græskarhoveder, mens vi har tændt op i havepejsen og rister skumfiduser. Det er mega hyggeligt, og plejer at være et hit hos børn. Jeg kommer til at dele lidt halloween opskrifter i løbet af oktober.

 

Halloweenpynt. Det er et edderkoppespind og edderkopper, vi har købt i supermarkedet. Det er øvrigt min mands bud på efterårspynt…

 

Nyde skøn efterårsmad

Der er så meget lækkert efterårsmad man kan lave. For mig betyder efterår blandt andet lunende supper og smagfulde simreretter. Du for eksempel prøve denne her skønne og virkelig nemme oksekødssuppe, denne lækre ret med kylling i cremet tomatsovs eller denne skønne oksegryde med græskar og timian.

Det er heller ikke blevet rigtig efterårsstemning hos os, før vi har bagt vafler, kanelsnegle og frugttærter. Du kan jo for eksempel prøve mine sundere havregrynsvafler, denne skønne hindbærtærte eller de her fantasiske, snaskede kanelsnegle.

En dejligt kop te eller varm kakao med flødeskum eller skumfiduser er også perfekt, især hvis man kan sidde i en krog på en terrassen eller altanen under et varmt tæppe.

Jeg kommer til at dele endnu mere skøn efterårsmad i løbet af den kommende måneder.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *