Marcipan er virkelig en lækker ingrediens til alverdens bagværk hele året rundt samt diverse lækkerier til jul. Desværre indeholder mandlerne i marcipan FODMAP typen galaktaner, som for personer med irritabel tyktarm kan forværre symptomer, når det indtages i større mængder. Læs mere om low FODMAP marcipan og hjemmelavet valnødde-marcipan her.

 

Marcipan på low FODMAP diæten

Hvis man følger Low FODMAP diæten til lindring af irritabel tyktarm (IBS), bør mandler desværre kun spises i en begrænset mængde på 12 g pr. måltid i opstartsfasen. Det svarer ikke til særlig meget marcipan. Hvis man regner på det, bliver det til cirka 20 g marcipan, som er en low FODMAP portion pr. måltid.

Som med alle andre fødevarer på diæten kan det dog sagtens være, at din tolerance for mandler og dermed også for marcipan er højere. Dette kan du afprøve i tolerancefasen af diæten, hvis du er glad for marcipan og gerne vil kunne spise det i større mængder end 20 g pr. måltid.

På grund af begrænsningen på mængden af marcipan, besluttede jeg mig for en del år siden at udvikle denne opskrift på valnødde-marcipan. Her i 2024 har jeg opdateret opskriften.

Dengang opskriften blev udviklet, var valnødder testet til at være low FODMAP i en mænge på helt op til 100 gram pr. måltid. Denne anbefaling har Monash University for nyligt sat ned til 30 gram valnødder per måltid, hvilket jo er væsenligt mindre. Ikke desto mindre, så er denne portion også fin i mange tilfælde, hvor man ønsker at bruge valnødder.

Til gengæld er pekannødder, der minder en del om valnødder, testet low FODMAP i en mængde helt op til 200 gram pr. måltid. Du kan derfor også vælge at lave en hjemmelavet pekannødde-marcipan i stedet for valnødde-marcipan.

 

 

Opskrifter med almindelig marcipan og valnøddemarcipan

Den hjemmelavede valnødde-marcipan kan bruges alle steder, hvor du normalt vil anvende marcipan. Jeg har for eksempel prøvet at lave kransekagestykker med valnødde-marcipan, og det smager skønt!

Du kan også bruge marcipanen til klassisk julekonfekt ved at overtrække kugler af valnødde-marcipan med mørk chokolade eller tilsæt valnødde-marcipanen i kager eller muffins. Jeg har for eksempel anvendt valnøddemarcipan i denne opskrift på glutenfri og low FODMAP napoleonshattte.

Du kan også prøve at tilsætte forskellig smag til din marcipan, for eksempel vanilje, kanel, citronskal eller hvad du kunne have lyst til.

Almindelig marcipan kan selvfølgelig også spises på diæten, så længe det begrænses til mindre mængder. Prøv for eksempel min opskrift på kærnemælkshorn med marcipanremonce og rabarber eller kardemommesnurrer med citron og marcipanremonce.

 

 

Valnødde-marcipan

Opskrift på hjemmelavet low FODMAP valnødde-marcipan eller pekannødde-marcipan. Dejlig erstatning for traditionel marcipan i opskrifter, hvor man ønkser at anvende større mængder marcipan end den mængde, der er testet low FODMAP. Anvendes der valnødder, så skal portionen deles minimum i 5 portioner/personer for at være low FODMAP.
Tilb. tid 15 minutter
Antal 10 personer

Ingredienser
  

  • 150 gram valnødder eller pekannødder
  • 3 spsk. flormelis
  • Ca. 1 spsk. æggehvide (pasteuriseret, hvis børn, gravide eller ældre skal spise marcipanen)

Sådan gør du
 

  • Kom valnødder og flormelis i en blender eller foodprocessor. Blend nødderne fint, men så der stadig er lidt "bid" i, det vil sige bittesmå nøddestykker.
  • Kom nøddemel med flormelis op i en skål og rør det sammen.
  • Tilsæt herefter en lille smule æggehvide og pres massen sammen med fingrene. Kom endelig kun lidt ægehvide i ad gangen, så marcipanen ikke bliver for tynd i konsistensen.
  • Når massen bliver æltet, så samler den sig. Hvis massen smuldrer for meget, kan du tilsætte mere æggehvide. Hvis du synes marcipanen bliver for klistret og tynd, så kan du rede den ved at tilsætte en smule mel eller flere blendede nødder til at suge lidt af væsken. Opbevar marcipanen i køleskabet.
  • Marcipanen kan også fryses. Men lad den tø langsom op i køleskabet, når du skal bruge den. Marcipanen kan godt ændre konsistens en smule, når den har været frosset.

Noter

Næringsindhold pr. stk (ved 10 personer / portioner)
Energi: 475 kJ / 113 kcal
Protein: 2,3 g
Fedt: 9,5 g
-heraf mættede fedtsyrer: 0,8 g
-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 1,7 g
-heraf flerumættede fedtsyrer: 5,6 g
Kulhydrat: 4,3 g
Kostfibre: 0,8 g