Her får du opskriften på en klassisk spaghetti bolognese i en lækker low FODMAP udgave! Der er tale om en rigtig luksus bolognese. Det er nemlig en langtidssimret bolognese, som giver en fantastisk smag! Samtidig er det en spaghetti bolognese fyldt med grøntsager, hvilket slet ikke kan smages! Få opskriften på den lækre low FODMAP pastaret lige her.

 

Klassisk spaghetti bolognese med grøntsager

Spaghetti bolognese er en fantastisk ret, som er et hit i de fleste hjem. I hvert fald plejer spaghetti bolognese at være et stort hit hos børnefamilier! De fleste danskere vil nok bare kalde retten for pasta med kødsovs, hvor spaghetti bolognese er den italienske betegnelse for den smagfulde pastaret.

Min spaghetti bolognese er tilsat en masse grøntsager, men det kan absolut ikke smages. Ikke på nogen dårlig måde i hvert fald! Tværtimod er de rette grøntsager med til at give bolognesesaucen den helt rigtige smag.

Tomat er ikke til at komme udenom i en klassik spaghetti bolognese. Derudover indeholder de fleste klassiske versioner af bolognese også løg, hvidløg og selleri. Både løg, hvidløg og selleri er jo high FODMAP. Her er de derfor erstattet med low FODMAP grøntsager i form af grønne toppe af forårsløg, hvidløgsolie og knoldselleri.

Selv hvis du ikke normalt er så glad for smagen af knoldselleri, så kan det virkelig anbefales at tilsætte det i denne kødsovs. Du vil slet ikke bemærke nogen markant smag af selleri, men den tilfører en rigtig god smag til bolognesesaucen.

Min opskrift på bolognese indeholder også flere low FODMAP grøntsager i form af gulerødder og peberfrugt. Der udover er min opskrift en spaghetti bolognese med rødvin. Det tilfører en dyb og skøn smag til bolognesesaucen, og du skal ikke være bekymret for alkohol, hvis retten serveres til børn. Alkoholen fordamper fra saucen, så kun smagen er tilbage!

Jeg plejer altid at fryse sjatter af rødvin ned, når en flaske ikke er blevet drukket. På den måde kan jeg hurtigt hæve det op af fryseren, hvis jeg skal bruge det til den ret. Du kan også sagtens bruge hvidvin, som giver mindst lige så god smag!

Hvis du ikke har rødvin eller hvidvin, så kan du i stedet tilføje 1-2 spsk. rød balsamicoeddike til din bolognesesauce.

 

 

Langtidssimret spaghetti bolognese

Det er helt afgørende for en god og smagfuld bolognese eller kødsovs, at smagen får lov til at udvikle sig. Som tommelfingerregel vil jeg sige mindst 2 timer før bolognesesaucen får nok smag!

Der er selvfølelig ikke altid tid til at lave mad to timer før den skal spises, men netop derfor kan det være en rigtig god idé at lave en stor portion bolognese en dag, hvor du har tid. Så er der hurtig luksus bolognese klar til en anden travl dag!

Jeg vil dog sige, at hvis du har rigtig travlt, så kan du sagtens spise din bolognese efter 30-45 minutters simretid, og så kan du jo lade resten af portionen stå og simre videre i et par timer. Så er den klar til at blive frosset ned til en anden dag.

Du kan bruge bolognesesauce som en klassisk ret serveret med pasta eller spaghetti. Du kan også bruge den som fyld i madpandekager eller ovenpå pizza. En luksus-spise herhjemme hos os er hjemmelavet pizza med en rest bolognese og pølsestykker.

 

Low FODMAP pasta

Der findes efterhånden ret mange forskellige low FODMAP pasta, som kan bruges på diæten. Men der er meget stor forskel på smag og konsistens! Jeg har smagt en del low FODMAP pasta, som ikke smagte specielt godt, men der findes også mange gode!

Det er helt afgørende, at low FODMAP pasta koges korrekt. Jeg plejer ikke at følge anvisningen på poserne, da jeg ofte synes pastaen skal have enten længere eller kortere tid end angivet.

Generelt for low FODMAP pasta vil jeg sige, at du skal smage på det løbende! Det må endelig ikke blive kogt for længe, fordi så går det i stykker og klistrer sammen. Det skal også helst serveres med det samme, så helst ikke lade det stå i gryden i for lang tid inden servering.

Det kan også være en god idé at skylle den kogte pasta kort i koldt vand. Det plejer jeg også at gøre med ris og risnudler, og jeg synes det forhindrer dem i at klistre meget sammen. Pastaen bliver ikke iskold af processen, og desuden vil kødsovsen varme pastaen, når det spises sammen.

Mine tre favorit low FODMAP pasta får du her:

  1. Fusilli fra Urtekram, som er baseret på fuldkornsrismel. Nem at tilberede, og perfekt som “hverdags” pasta til pasta med kødsovs eller pastasalat.
  2. Tagliatelle fra Semper, som er baseret på majsstivelse, kartoffelstivelse, risstivelse og æg. Et godt alternativ til frisk pasta!
  3. Linguine fra Semper, som er baseret på fuldkornsrismel. Perfekt som lange spaghetti, og fungerer super i one pot pastaretter og også som nudler!

OBS: ovenstående er IKKE reklame, men blot anbefalinger til mine favorit varianter af low FODMAP pasta.

Herunder får du min opskrift på low FODMAP spaghetti bolognese med masser af grøntsager. Du kan finde mange flere low FODMAP opskrifter til aftensmad her på min side.

Low FODMAP spaghetti bolognese - pasta med kødsovs

Det her er opskriften på den lækreste og mest smagfulde bolognese sauce, jeg kender! Det her en klassisk spaghetti bolognese med masser af grøntsager og smag, men i en low FODMAP version. Det er en langtidssimret bolognese, hvilket giver en fantastisk og dyb smag! Det er en stor portion, fordi det er fantastisk at have ekstra til fryseren.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 2 timer
Ret Hovedret
Antal 8 personer

Ingredienser
  

Bolognese sauce:

  • 3 spsk. hvidløgsolie
  • 1 pakke bacon eller panchetta
  • 700-800 gram hakket oksekød (3-7 % fedt)
  • 2 bundt forårsløg (den grønne del)
  • 2 stk. røde peberfrugter
  • 400 gram gulerødder
  • 200 gram knoldselleri
  • 1 dl rød- eller hvidvin (kan erstattes med 2 spsk. rød balsamico)
  • 1 dåse hakket tomat
  • 140 gram tomatpuré
  • Cirka 3 dl low FODMAP bouillon (du kan eventuelt nøjes med vand)
  • 1 spsk. stødt paprika
  • 2 spsk. frisk rosmarin eller timian (kan udelades)
  • Salt og peber

Tilbehør:

  • 600 gram low FODMAP pasta
  • 150 gram parmesanost
  • 1 bundt persille eller basilikum

Sådan gør du
 

Bolognese sauce:

  • Start med at forberede grøntsager.
  • Hak grønne forårsløgtoppe groft. Giv dem den tur med en stavblender, så det bliver en grøn mos. Du kan også bare hakke dem fint.
  • Riv gulerødder og knoldselleri fint. Hak peberfrugt i små tern.
  • Skær bacon i tern.
  • Varm olien op i en stor gryde og svits bacon heri. Tilsæt herefter hakket oksekød, og brun kødet godt af.
  • Tilsæt vin eller balsamico og lad det stege med ved høj varme i nogle minutter.
  • Tilsæt herefter løgtoppe, revet gulerod, revet knoldselleri og peberfrugt. Svits godt af, og tilsæt herefter tomatpuré og hakket tomat.
  • Tilsæt herefter paprika, salt, peber, friske krydderurter og bouillon. Læg låg på retten, og lad den simre ved svag varme. Den skal helst simre minimum 2 timer for at give nok smag!
  • Hvis det virkelig kniber med tiden, kan du sagtens spise bolognesen efter 30 minutter simretid, og herefter lade resten af portionen stå og simre videre. Den vil dog ikke smage så kraftigt efter kun 30 minutter.
  • Server med pasta, parmesan og friske krydderurter.

Noter

Næringsindhold pr. person (ved 8 personer - inkl. pasta og parmesan):
Energi: 2647 kJ / 636 kcal
Protein: 41 g
Fedt: 19 g
Kulhydrat: 68 g
Kostfibre: 7 g
 

2 thoughts on “Low FODMAP spaghetti bolognese – pasta med kødsovs”

  1. Hej Gitte,

    Det har jeg normaltvis altid til sidst i opskriften, men jeg kan se jeg har glemt det ved denne opskrift. Det får jeg skrevet på min to do liste! 🙂

    Mvh
    Mia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering