Hjemmelavet pizzadej er super nemt at lave, og smager himmelsk! Her har jeg sådan set lavet en klassisk pizzadej, men opskriften er low FODMAP, da det er en koldhævet pizzadej med spelt. Det er samtidig en pizzadej med surdej, som er med til at reducere FODMAP indholdet.

Brug af spelt, langtidshævning på køl og tilsætningen er surdej, gør til sammen at denne opskrift på pizzadej bliver low FODMAP.

 

Low FODMAP pizzadej med fuldkorn

Netop fordi der er tale om en koldhævet pizzadej med spelt og surdej, er det muligt at tilsætte fuldkornsspeltmel til dejen. Det gør, at dejen indeholder flere kostfibre, hvilket er godt for både tarmfunktionen og din generelle sundhed.

Der må naturligvis ikke tilsættes for meget fuldkornsmel, så bliver dejen tung og klæg. Men den mængde, jeg har tilsat her i opskriften, bemærker man slet ikke, hvis du spørger mig!

 

Low FODMAP pizza fyld – pizzatopping

Der findes jo uendeligt mange varianter af pizzafyld, og det er meget individuelt, hvad folk kan lide. Jeg er vild med både kødfrie pizzaer og klassiske pizzaer med skinke, kødsovs og så videre.

Da min mand og jeg afprøvede denne opskrift på low FODMAP pizzadej, kastede vi også ud i de såkaldte hvide pizzaer, hvor pizzaen smøres med en “hvid” creme frem for tomatsovs.

Vi prøvede for eksempel den kombination, der kan ses på billedet: mascarponeost, sød kartoffel, almindelig kartoffel, frisk mozzarella og frisk rosmarin. Vi blev hurtigt enige om, at det er den bedste pizza vi nogensinde har fået!

Mascarponeost er ikke laktosefri, så hvis du har laktoseintolerance, skal du være opmærksom på dette. De fleste med laktoseintolerance vil dog godt kunne tolerere 1-2 spsk. mascarponeost i ét måltid.

Du kan også supplere måltidet med laktase-enzymer, der kan købes i håndkøb på apoteket og helsekost.

Det kunne også være en idé, at prøve at smøre pizzaen med en laktosefri smøreost/friskost. Det vil jeg prøve næste gang.

 

 

Tips og tricks til den bedste low FODMAP pizza

Når du laver koldhævet pizzadej, er det vigtigt, at du tage den ud af køleskabet 1 times tid før den skal bruges, så dejen lige når at “vågne”.

Hvis du har en pizzasten, kan du lave virkelig lækre pizzaer med ekstra sprød bund! Vi har desværre ikke nogen pizzasten, men vi sørger altid for at bage pizzaerne ved 225 grader og med varme bageplader, så de får god varme nedefra!

Vi har en pizzafunktion i vores ovn, der er virkelig god! Den giver varmluft og varme nedefra. Hvis du ikke har dette, så indstil ovnen på dét, der kommer tættest på.

Når du ikke har en varm pizzasten, er det vigtigt, at du varmer dine bageplader op i ovnen, så de er rigtig varme, når pizzaen lægges på.

Derudover er det vigtigt, at dejen rulles tyndt ud, så den ikke bliver for tyk. Ellers bliver den ikke sprød. Du skal også passe lidt på med at putte for mange “våde” ingredienser på din pizza – så kan pizzaen også blive blød og tung.

Jeg plejer at åbne ovndøren et par gange undervejs, for at lukke overskydende fugt ud. Jeg ved ikke, hvor godt det egentlig hjælper, men mine pizzaer plejer i hvert fald at blive gode!

 

Ingredienser – stor portion (cirka 6 store, runde pizzaer)

 

Sådan gør du:

Kom vand og gær i en skål. Opløs gær. Tilsæt surdej og olie, og rør rundt. Tilsæt fuldkornsspeltmel og rør godt rundt. Tilsæt nu salt og rør rundt igen. Tilsæt sigtet speltmel, og rør dejen i 10 minutters tid på røremaskine eller med dejkroge på elpisker.

Dejen skal være glat, og smidig. Den er let klistret, men skal være til at røre ved og arbejde med. Dæk skålen til og kom dejen i køleskabet i minimum 10 timer. Den kan godt tåle at stå længere tid på køl.

Tag dejen ud 1-2 timer før du skal anvende den. Tilsæt det ønskede fyld, og bag pizzaen i 12-15 minutter. Se tips og tricks til bagningen i teksten inden opskriften.

På billedet er pizzaen smurt med mascarponeost, tynde skiver af sød kartoffel, tynde skiver af almindelig kartoffel, frisk mozzarella, frisk rosmarin samt salt og peber.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *