Gulerodssuppe er en fantastisk suppe, som kan varieres på utallige lækre måder. Denne opskrift på gulerodssuppe er smagt til med varme og krydrede ingredienser, hvilket klæder den sødlige gulerodssuppe perfekt. Smag fra blandt andet ingefær, chili, lime og kokos er med til at gøre denne gulerodssuppe lækker og smagfuld. Opskriften er low FODMAP og vegansk!

 

Cremet low FODMAP gulerodssuppe med ingefær, kokos og lime

Suppe er nok en ret de fleste nyder mest i de kølige måneder, men jeg synes suppe kan spises hele året! Til efterår og vinter spiser vi suppe som hovedret, hvor vi om sommeren oftere kan finde på at spise suppe som en forret.

Gulerodssuppe er en virkelig nem og lækker supper, som kan laves hele året. Smagen på suppen kan varieres på mange måder! I denne udgave har jeg taget den lidt i en asiatisk retning med smag fra ingefær, lime, kokos, kaffir lime og chili.

Personligt er jeg slet ikke til stærk mad, så derfor putter jeg max ½ frisk rød chili uden kerner i suppen. Så er den rigeligt stærk til mig! Men du kan naturligvis skrue op for styrken ved at tilsætte mere chili.

Ingefær giver også lidt varme og styrke til smagen. Jeg synes gulerod og ingefær klæder hinanden rigtig godt i smagen, derfor er det en oplagt smag til gulerodssuppen.

Den milde smag fra gulerod gør, at børn som oftest også er rigtig glade for suppen. Min datter kan godt lide versionen med ingefær og kokos – når den ikke er stærk! Men man kan også vælge blot at anvende madlavningsfløde og neutrale krydderier, hvis den anden smag bliver lidt for meget for nogle børn.

Jeg har valgt at putte en smule kartoffel i denne gulerodssuppe. Det er i og for sig ikke nødvendigt for suppen, men stivelsen i kartofler giver en fantastisk cremet konsistens, som jeg elsker!

 

 

 

Topping til gulerodssuppe

I denne opskrift har jeg valgt at toppe suppen med sprøde kikærter, fordi jeg synes det smager skønt, og fordi det tilføjer protein til retten, når den ikke indeholder hverken kød eller mælkeprodukt. Persille giver både smag og farve som topping også.

Hvis topping til gulerodssuppen skal være vegetarisk, så kunne man også toppe med ristede solsikkekerner eller ristede græskarkerner. Koriander passe sikkert også godt til, men personligt kan jeg ikke fordrage koriander, så det kommer ikke på min suppe!

Det er oplagt at servere suppen med brød til, men det kunne også være i form at sprøde brødcroutoner. Det kan man nemt lave ved at skære brød i små stykker, drysse med olie og krydderier, og bage dem sprøde i ovnen.

 

Low FODMAP grøntsagsbouillon til gulerodssuppe

I denne suppe har jeg anvendt grøntsagsbouillon, så den kan spises af vegetarer og veganere. Desværre er det umuligt at opdrive en low FODMAP grøntsagsbouillon, da de alle indeholder løg, hvidløg og typisk også andre high FODMAP grøntsager.

Jeg anbefaler altid, at man afprøver sin tolerance overfor de færdiglavede bouilloner. Jeg har erfaring med, at mange fint tåler den lille mængde, der tilsættes! Men hvis du er i opstartsfasen af low FODMAP diæten, eller hvis du oplever symptomer ved købevarianten, kan det anbefales at lave din egen!

Jeg har her en opskrift på low FODMAP grøntsagsbouillon, som er virkelig smagfuld og nem at gå til. Den tager ikke så lang tid at lave, og den giver omkring 2 liter bouillon. På den måde kan du have bouillon liggende klar i fryseren til en del retter fremover!

 

 

Gulerodssuppe med ingefær, lime og kokos - low FODMAP og vegansk

En skøn og cremet gulerodssuppe med ingefær, chili, lime og kokos. Serveret med lækre og sprøde kikærter på toppen! Opskriften er low FODMAP og vegansk.
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 20 min
Ret Hovedret
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Sprøde kikærter:

  • 170 gram kikærter fra dåse (du kan bruge resten af kikærterne fra dåsen til en anden ret, eller du kan vælge at riste al indholdet fra dåsen, og spise dem som snack eller i en salat)
  • 2 spsk. hvidløgsolie
  • ½ tsk. stødt spidskommen
  • ½ tsk. paprika
  • ½ tsk. stødt koriander
  • 1 spsk. sigtet speltmel (eller rismel, hvis opskriften skal være glutenfri)

Gulerodssuppe:

  • 1 spsk. hvidløgsolie
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. stødt koriander
  • ½ stk. rød chili (uden kerner) (du kan justere styrken ved at putte mere eller mindre chili i)
  • 1 bundt forårsløg (kun grønne toppe)
  • 7 cm frisk ingefær
  • 800 gram gulerødder
  • 1 stk. stor bagekartoffel
  • 1 stk. lime
  • 5 dl grøntsagsbouillon (hjemmelavet uden løg og hvidløg)
  • 240 gram kokosmælk (resten kan gemmes i fryseren)
  • 1 stk. kaffir lime blad (kan udelades)
  • salt og peber

Andet:

  • 1 bundt persille som topping (kan udelades)
  • Evt. brød

Sådan gør du
 

Sprøde kikærter:

  • Start med at tænde ovnen på 200 grader varmluft.
  • Kom kikærter i en skål og vend dem i olie. Bland mel og krydderier i en skål, og bland dem herefter sammen med kikærterne.
  • Fordel kikærterne på et stykke bagepapir, og bag dem i ovnen i 25-35 minutter. Vend dem meget gerne rundt undervejs.

Gulerodssuppe:

  • Start med at forberede grøntsagerne. Skær løgtoppe groft, kartoffel i tern og gulerødder i skiver. Sørg for grøntsagsstykkerne ikke blive for store, fordi så er de længere tid om at blive møre.
  • Hak chili fint.
  • Varm olien op i en stor gryde. Svits spidskommen, koriander og chili af i olien. Tilsæt herefter forårsløg, gulerødder og kartofler. Svits i et par minutter.
  • Tilsæt bouillon, limesaft og skal fra ½ lime samt 1 kaffir lime blad. Riv også ingefær ned i gryden.
  • Krydr med salt og peber. Lad suppen koge i 15-20 minutter indtil grøntsagerne er møre.
  • Tilsæt kokosmælk og blend suppen. Smag til med salt og peber.
  • Server med sprøde kikærter, persille og eventuelt et lækkert brød.

Noter

Næringsindhold pr. person (inkl. 1 skive brød):
Energi: 2030 kJ / 480 kcal
Protein: 10 g
Fedt: 24 g
-heraf mættede fedtsyrer: 10 g
-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 6 g
-heraf flerumættede fedtsyrer: 4,5 g
Kulhydrat: 50 g
Kostfibre: 12,5 g

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering