Hypnoterapi er en terapeutisk behandlingsmulighed, som er forbundet med enormt mange misforståelser og fordomme. Det  er virkelig ærgerligt, fordi der er mere og mere forskning, der viser, at hypnoterapi kan have positiv effekt ved en lang række tilstande, herunder ufrivillig barnløshed, kroniske smerter og irritabel tyktarm.

I denne uge har jeg valgt at sætte fokus, hvad hypnoterapi er for noget, og hvem der kan have gavn af at prøve behandlingsformen. Jeg har nemlig personlig erfaring med hypnoterapi, og jeg vil gerne dele min erfaring hermed. Derudover er hypnoterapi noget, jeg anbefaler oftere og oftere til de patienter, jeg møder i min klinik, og det vil jeg gerne fortælle mere om hvorfor!

// Dette blogindlæg indeholder reklame for HypnoBaby

Hvad er hypnoterapi?

Hypnoterapi er et begreb, som mange måske mest forbinder med et underholdningsfænomen, hvor en person bliver sat i trance og pludselig mister kontrollen over egen handling. Andre forbinder det måske med en alternativ og lidt overtroisk behandlingsform, som ikke har noget grundlag i den videnskabelige verden.

På den måde er der utroligt mange fordomme forbundet med hypnoterapi, hvilket er enormt ærgerligt! Hypnoterapi er faktisk en behandlingsform med en del videnskabelig dokumentation indenfor en række områder og er ved at blive en mere og mere anderkendt behandlingsform.

Men hvad er hypnoterapi så helt præcist, hvis det ikke handler om at miste kontrollen og lade sig styre af et fremmed menneske til at gøre mystiske ting?

Hypnose kan beskrives som: “en særlig mental tilstand af fokuseret opmærksomhed, hvor omgivelserne træder i baggrunden og sindet er mere modtageligt for ændringer. For de fleste mennesker, er det en meget behagelig og afslappende tilstand“. (kilde: www.hypnobaby.dk)

Hypnoterapi kan foregå hos en certificeret hypnoterapeut, eller hjemme eller på farten via lydfiler fra en sådan terapeut. Som med alle andre mentale behandlingsteknikker kan teknikken ved hypnoterapi kræve øvelse, men i princippet kan behandlingen anvendes til alle!

Hypnoterapi vil for mange minde meget om mindfulness eller meditation, men hvor mindfulnessteknikker har særligt fokus på at acceptere dét, der ér, så har hypnose
til hensigt at skabe ændringer i sindet. Sanserne skærpes under hypnose, og man er opmærksom på, hvad der sker.

Ved hypnose er man i en helt naturlig tilstand, der kan sammenlignes lidt med stor fordybelse, dagdrømmeri eller stadiet mellem vågen og sovende. Det er en sund tilstand for os, hvor vi glemmer tid og sted, og hvor hjernen hviler.

 

Hvordan virker hypnoterapi?

Anna Knakkergaard er uddannet læge og klinisk hypnoterapeut. Hun uddanner og underviser andre sundhedsprofessionelle i hypnoterapi og er blandt andet involveret i et forskningsprojekt med fokus på hypnose og børn.

Anna arbejder til dagligt i Aarhus kommune, hvor hun primært arbejder med børn og unge. Men hun er også skaber af appen HypnoBaby, som primært henvender sig til par og personer i fertilitetsbehandling, gravide og nybagte mødre og fædre.

Ifølge forskningen og Annas erfaring fra praksis, kan hypnose have en positiv effekt på en lang række sygdomme og lidelser. Der er ikke noget entydigt svar på, hvorfor hypnosen virker, men en teori går blandt andet på, at hjernen under hypnose er mere modtagelig overfor ønskede forandringer. Vi kan derved bruge vores hjerne til bevidst at styre en række psykologiske og fysiologiske processer.

Et eksempel på en effekt af hyponoseterapi er stressreducering, hvilket ikke blot kan være gavnligt ved stress som lidelse, men også ved andre sygdomme og tilstande, hvor stress kan udgøre et stort problem. Fertilitetsbehandling er et eksempel på en situation, der ofte er forbundet med stressreaktioner hos den/de, der er i behandling.

 

 

Hvem kan have gavn af hypnoseterapi?

Hypnose kan bruges terapeutisk i mange sammenhænge og er undersøgt som behandling ved flere forskellige tilstande.

Hypnoterapi er for eksempel undersøgt ved ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling ved at kunne øge chancen for en graviditet opnås i behandlingen. Gener og ubehag under graviditet kan også bedres ved hjælp af hypnoterapi.

Hypnoterapi kan også med fordel indgå i forberedelsen til en fødsel og som smertelindring under selve fødslen. Derudover kan hypnoterapi også være gavnligt for nybagte mødre og fædre, herunder hjælp til at komme godt i gang med amning.

Udover ovenstående emner, har hypnoterapi også vist effekt indenfor behandling af irritabel tyktarm, kroniske smerter, stress, angst og depression. Nogle af disse emner vil jeg komme nærmere ind på i et senere blogindlæg.

 

 

HypnoBaby – en lydfilbaseret app med hypnoterapi

HypnoBaby er en app, hvor hypnoseterapien kan udføres hjemme eller et hvilket som helst ønsket sted. Appen består i skrivende stund af 29 lydfiler, og der kommer løbende nye til.

Jeg faldt selv over appen, da min mand og jeg skulle gennemgå fertilitetsbehandling for anden gang for et års tid siden. Jeg savnede et hjælpemiddel til at dæmpe nogle af de bekymringstanker og stressfulde situationer, som rigtig ofte følger med, når man er i behandling.

Appen var et rigtig gavnligt redskab for mig på flere måder. Jeg anvendte – og anvender stadig – appen rigtig meget i forbindelse med at skulle falde i søvn, fordi jeg som så mange andre har en oplevelse af, at bekymringstanker særligt melder sig ved sovetid.

I løbet af ugen vil jeg komme nærmere ind på min erfaring med appen, og i hvilke situationer, jeg synes den har været et gavnligt redskab for mig!

 

Hvordan anvendes HypnoBaby appen?

Annas vision med appen er først og fremmest at hjælpe mennesker til at få et bedre liv med mere ro og balance. Dernæst vil hun gerne være med til at skabe rammerne for et vellykket fertilitetsforløb med mindre stress, hvilket mange fertilitetsforløb er forbundet med.

Hvis hypnoseterapien skal bruges til at reducere stress i forbindelse med for eksempel fertilitetsbehandling, anbefaler Anna, at man bruger appen HypnoBaby hver dag i begyndelsen.

Der er mange forskellige slags lydfiler, som varer omkring 15 minutter, så de fleste kan få mulighed for at få lyttet til dem dagligt. Der er lydfiler til blandt andet dyb afslapning og hvil, hjælp til bedre søvn og hjælp til at styrke kærligheden til én selv.

Appen er delt op i kategorier og indeholder således filer til både afslapning, til at øge chancen for graviditet, til under graviditeten, til fødsel, til barsel og til fædre.

Selvom mange af lydfilerne handler om fertilitet og graviditet, er der samlet set rigtig mange lydfiler, som kan bruges af alle, og ikke kun til dem, der ønsker hjælp før, under og efter en graviditet!

HypnoBabys hypnoser finder du på AppStore og i Google Play. Du får 14 dages gratis prøveperiode, når du opretter dig. Med et abonnement får du adgang til alle hypnoser fra HypnoBaby for 49/md eller 359/år.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *