Grydebrød, der bages i en støbejernsgryde eller stegeso, er ét de mest fantastiske brød, der findes! Et grydebrød kræver minimum indsats, og skal ikke engang æltes, kun foldes let et par gange. Jeg bruger en stegeso fra Le Cruset til at bage grydebrød med (ikke reklame).

Til trods for, at du nærmest ikke skal røre en finger, når du skal bage et lækkert grydebrød, får du et brød med den mest fantastiske, sprøde skorpe og en krumme, der er sej, saftig og fyldt med lufthuller. Præcis som et lækkert brød skal være! få min opskrift på low FODMAP grydebrød lige her.

 

grydebrød low FODMAP

 

Grydebrød med surdej eller grydebrød uden surdej?

I denne opskrift, har jeg anvendt surdej. Det har jeg fordi, at jeg primært udvikler opskrifter, der også kan spises af personer, der følger low FODMAP diæten. Det er også derfor, at jeg i denne opskrift har anvendt speltmel frem for almindelig hvedemel eller andre melsorter.

Sigtet speltmel er som udgangspunkt low FODMAP, mens fuldkornsspeltmel har et for højt indhold af FODMAPs til at blive spist frit på diæten. Dog viser undersøgelser, at hvis der anvendes langtidshævning og tilsættes lidt surdej til dejen, bliver brødet low FODMAP – også selvom der er fuldkornsspeltmel i.

Hvis du ikke følger low FODMAP diæten, behøver du ikke anvende surdej i opskriften, ligesom du også kan vælge at bruge andre melsorter end speltmel. Surdej giver dog en dybere og mere intens smag til brødet. Du kan købe færdiglavet surdej, hvis du ikke gider at stå med arbejdet selv! Jeg køber surdejspulver fra Valsemøllen (ikke reklame).

 

Sådan laver du det bedste grydebrød i stegeso

Når du skal lave et sprødt grydebrød er det meget vigtigt, at du har en hel varm ovn og en hel varm stegeso eller gryde. Det er derfor vigtigt, at gryden varmer med op i ovnen i en god times tid inden brødet skal bages.

Det er også en høj temperatur, man skal bage brødet ved. Det sikrer en god og sprød skorpe, og at brødet let slipper gryden, når det tages ud af ovnen.

 

 

grydebrød low FODMAP

 

 

Flere opskrifter på low FODMAP brød

Du kan finde endnu flere opskrifter på low FODMAP brød. Low FODMAP brød er lækkert både til morgen, til frokost og til low FODMAP aftensmad.

Prøv for eksempel disse lækre sprøde speltboller, der er perfekte til morgenmaden i weekenden.

Eller det her nemme speltbrød i brødform, der holder sig saftigt i flere dage, og derfor er rigtig godt til madpakke eller til at have med på farten.

Du kan også prøve det her helt fantastiske focacciabrød med rosmarin, som er super lækkert til suppe, gryderetter eller som tilbehør til andre retter. Prøv også at lave en toast eller pannini med focacciabrød. Det er SÅ lækkert.

 

 

Grydebrød med spelt - low FODMAP

Opskrift på lækkert og sprødt grydebrød med surdej og spelt. Opskriften er low FODMAP.
Forb. tid 12 timer
Tilb. tid 45 minutter
Antal 1 stort brød

Ingredienser
  

 • 7 dl vand
 • 5 gram gær
 • Ca. 20 gram surdejspulver (ikke reklame)
 • spsk. ahornsirup
 • 150 gram fuldkornsspeltmel
 • 3 tsk. groft salt
 • Ca. 700 gram sigtet speltmel

Sådan gør du
 

 • Opløs gær i vandet i en stor skål. Rør ahornsirup og surdej i.
 • Tilsæt fuldkornsspeltmel og rør godt rundt. Tilsæt salt og rør grundigt igen.
 • Tilsæt sigtet speltmel og rør grundigt rundt. Der skal ikke røres længe, dejen skal blot samle sig. Dejen skal været let klistret, men ikke flydende. Den bliver tyndere i konsistensen, når den står natten over.
 • Dæk skålen til med husholdningsfilm og et viskestykke og lad skålen stå på køkkenbordet i 10-12 timer. Det passer godt med, at det gøres om aftenen, så brødet kan bages dagen efter.
 • Kom rigeligt med mel på bordet, og skrab forsigtigt dejen ud på bordet eller et stort skærebræt. Nu skal dejen foldes en 6-8 gange ind over sig selv.
 • Læg dejen tilbage i en skål, der er drysses med lidt mel, med "folden" eller "samlingen" nederst, så dejen holder en stram form.
 • Placer dejen i en skål, der er smurt med olie. Lad dejen hæve igen i 2 timers tid.
 • 1 time inden brødet er færdig med at hæve, skal ovnen tændes på 250 grader varmluft. Sæt gryden ind i ovnen med det samme, så den kan blive meget varm.
  Gryden skal IKKE smøres med olie eller smør. Lad gryden stå i ovnen 1 time ved 250 grader, hvilket passer med, at brødet har hævet færdigt imens.
 • Grunden til gryden skal blive så varm er, at hvis den ikke er blevet varm nok, vil brødet hænge fast i gryden.
 • Når gryden har stået i ovnen 1 time og dejen er færdig med at hæve, hældes dejen forsigtigt over i gryden. Læg låget på gryden, og sæt den tilbage i ovnen.
 • Bag brødet i 30 minutter med låg på. Tag herefter låget af gryden og bag brødet videre i cirka 15 minutter ved 225 grader varmluft.
 • Tag gryden med brødet ud af ovnen, tag brødet ud af gryden, og placer grydebrødet på en rist, så det kan køle af. Det skal køle af i minimum 15 minutter før det kan skæres i.
 • Grydebrød smager helt klart bedst, når det er nybagt. Det er her, at skorpen er særlig sprød og lækker. Men brødet kan også sagtens spises dagen efter, ligesom det også kan fryses ned.

Noter

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 850 kJ / 202 kcal
Protein: 6 g
Fedt: 1 g
-heraf mættede fedtsyrer: 0,4 g
-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 0 g
-heraf flerumættede fedtsyrer: 0,3 g
Kulhydrat: 43 g
Kostfibre: 5 g

 

 

8 thoughts on “Grydebrød med spelt – low FODMAP”

 1. Kan man købe erstatningsrugbrød?
  Jeg er kommet tilbage til Danmark efter 24 år i New Zealand. Jeg kan simpelthen ikke tåle rugbrød har prøvet alle de forskellige slags i det år jeg har været her. Jeg bliver meget syg i min mave, får krampe og så meget luft i maven at jeg slet ikke tør spise det mere. Jeg kan ikke leve af franskbrød. Many thanks Christina

 2. Hej Christina.
  Tak for din kommentar. Og velkommen tilbage til Danmark!
  Ja, man kan godt købe nogle erstatninger for rugbrød, som ikke indeholder rug. Hvis du henter min gratis e-bog, som du får ved at tilmelde dig til mit nyhedsbrev, så har jeg i e-bogen en rigtig god opskrift på hvad jeg kalder “speltrugbrød”. Den er mine patienter i klinikken og mine følgere generelt rigtig glade for.
  Og ellers kan jeg anbefale glutenfri mørkt brød fra Vadehavsbageriet (kan købes hos nemlig.com) eller glutenfrit mørkt kernebrød på frost i Rema1000.
  Vh Mia

 3. Hej

  Takfor opskrifter. De lyder super lækre 🙂
  Hvor køber du det flydende spelt surdej?

  På forhånd tak 🙂

 4. Hej Susanne. Tak for din kommentar og beklager mit meget sene svar! Jeg havde overset din kommentar 🙂 Jeg plejer at bestille flydende speltsurdej fra nemlig.com, men jeg har set det i mange større supermarkeder, herunder Superbrugsen, Meny, Føtex, Kvickly og Bilka. Det er mere discountbutikkerne som Netto, Fakta og lignende, hvor jeg ikke plejer at kunne finde det. Som regel skal du lede efter det, hvor mel er placeret. Det står som oftest ikke på køl 🙂 Jeg håber du bliver glad for opskrifter. 🙂 Mvh Mia

 5. Tak for fine opskrifter 🙂 Jeg har lige lavet din surdej og mens jeg venter…..har jeg kig på to low FODMAP brød: a) Speltbrød m. havregryn og surdej og b) Grydebrød. Hvorfor er der SÅ stor forskel på indholdet af
  1) protein ( a= 3 g, b = 10,5 g)
  2) kulhydrat (a = 17 g, b= 67 g)
  3) kostfibre (a= 2,5 g, b= 9,5 g). Alt pr 100 g brød (forbehold for at a er ca dobbelt af b).
  Med venlig hilsen fra Britta

 6. Hej Britta,
  Tak for din kommentar! Dejligt, at du synes om mine opskrifter. 🙂
  Jeg har lige siddet og kigget nærmere på beregninger på de to brød, og jeg kan godt forstå du undrer dig! Det er også lidt stor forskel mellem de to brød.
  Det ene er jo oplyst pr. 100 g, og det andet pr. skive – og en skive af de pågældende brød vejer i hvert fald ikke 100 g. Men jeg har kigget på beregningen af grydebrødet igen, og jeg tror der var sneget sig en fejl ind grundet noget vand, der manglede i vægten af brødet. Det har jeg rettet i opskriften nu, så næringsberegningen er korrekt 🙂
  Mvh Mia

 7. Hej Mia
  Skal stegesoen i ler også i ovnen en time før ved 250 grader? Og skal den suge vand først?
  Vh Lis

 8. Hej Lis,
  Beklager mit forsinkede svar! Jeg er på barsel. 🙂
  Jeg har ikke erfaring med stegeso i ler, så jeg må desværre være dig svar skyldig! Jeg vil da tro stegeso i ler kan anvendes på samme måde her, men jeg ved desværre ikke om den skal suge vand først! Jeg håber det lykkedes for dig 🙂
  Vh Mia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering