De perfekte speltboller – det er navnet på min favoritopskrift på speltboller med surdej og langtidshævning! Speltbollerne her får den helt rigtige luftige og seje krumme, samtidig med de er sprøde udenpå.

Hemmeligheden ligger bag fremgangsmåden og de mange, små hævninger undervejs. Det kan måske virke omstændigt, men faktisk er det super let! Det kræver kun, at du har sat tid af til de forskellige hævninger – ellers passer dejen sig selv.

 

De perfekte speltboller – opskrift på langtidshævet speltbrød med surdej

Når jeg udvikler opskrifter på speltbrød til low FODMAP diæten, er det ofte langtidshævet speltbrød med tilsat surdej. Det skyldes, at FODMAP indholdet reduceres i brødet, når der bages med surdej og når dejen langtidshæver.

Hvis du vil vide mere om speltbrød og anvendelse af spelt på low FODMAP diæten kan du læse mere ved at klikke lige her.

Udover et lavere FODMAP indhold, bliver brødet også meget mere smagfuldt, når det tilsættes surdej og langtidshæver. Det lyder måske besværligt, men ofte synes jeg faktisk det er lettere end brød, der ikke skal langtidshæves!

Langtidshævet speltbrød med surdej skal ofte blot røres hurtigt sammen, og kræver dermed ikke æltning. Samtidig kan dejen stå et par ekstra timer i køleskabet, hvis man ikke lige nåede at bage bollerne på det planlagte tidspunkt.

 

 

Flere opskrifter på speltbrød med og uden surdej og langtidshævning

Hvis du også kunne tænke dig at afprøve nogle af mine opskrifter på speltbrød, så har jeg samlet nogle af mine opskrifter til dig her!

Du kan for eksempel prøve det her langtidshævet speltbrød med havregryn og surdej, der er SÅ nemt at lave, fordi det bliver bagt i en brødform.

Et andet helt fantastisk speltbrød, er dette speltbrød bagt som grydebrød. Bagningen i gryden giver brødet en helt særlig, knasende skorpe! og så er det tilmed nemt at lave!

Hvis du gerne vil bage lækkert speltbrød uden surdej og uden langtidshævning, kan du for eksempel prøve mine populære, bløde gulerodsboller eller spinatboller.

 

De perfekte speltboller - low FODMAP

Her får du min yndlingsopskrift på langtidshævede surdejsboller til low FODMAP diæten. De har den perfekte, seje og let syrlige krumme og en sprød skorpe. Lad dig ikke skræmme af hverken surdej eller langtidshævning. Når du først har fanget metoden, er det slet ikke så svært!
Forb. tid 12 timer
Tilb. tid 14 minutter
Antal 16 stk.

Ingredienser
  

  • 7 dl fingervarmt vand
  • 125 gram fuldkornsspeltmel eller finvalsede havregryn
  • ca. 725 gram sigtet speltmel
  • 10 gram gær
  • 3 spsk. surdej (hjemmelavet eller købt). Alternativt surdejspulver, hvis ikke du kan skaffe flydende surdej.
  • 3 tsk. salt
  • neutral olie til at smøre dejbøtten

Sådan gør du
 

  • Rør vand, salt og mel/gryn sammen i en skål. Konsistensen skal være som en meget tyk, sej grød, som er svær at røre rundt. Tilsæt eventuelt lidt mere mel, hvis den er meget flydende. Lad det stå og hvile i 15 minutter med et klæde over.
  • Rør imens gær sammen med surdejen. Tilsæt gær/surdejsblandingen til dejen og rør grundigt rundt. Lad dejen hvile tildækket i 15 minutter igen.
  • Rør herefter rundt i dejen igen. Smør en plastbeholder eller skål med olie og hæld dejen herover i. Kom et tætsluttende låg på, og lad dejen stå på køkkenbordet i 2-3 timer.
  • Sæt herefter bøtten i køleskabet og lad den stå på køl til næste dag eller minimum 12 timer.
  • Tag dejen ud af køleskabet 1-2 timer inden du skal bage bollerne.
  • Varm ovnen op til 250 grader med en bradepande i ovnen. Stil også gerne et lille fad med vand i bunden af ovnen.
  • Smør et tynd lag olie ud på et stort skærebræt og hæld forsigtigt dejen ud på bordet. Fold nu dejen forsigtigt indover sig selv 5-8 gange, så dejen bliver “foldet” og får en “stram” overflade.
  • Tag bagepladen ud af ovnen og beklæd den med bagepapir.
  • Skær passende stykker dej ud med en dejkniv (så du ikke maser dejen for meget) og sæt dem på bagepladen. Dyp dejkniven i vand hver gang du "skærer" en ny bolle ud. Kom straks herefter pladen i ovnen.
  • Bag bollerne i 14-16 minutter.
  • Lad den resterende dej ligge på skærebrættet indtil det første hold boller er færdigbagte. Gentag herefter og bag de sidste boller.
  • Lad bollerne køle af på en rist.

Noter

Næringsindhold pr. bolle:
Energi: 858 kJ / 140 kcal
Protein: 7 g
Fedt: 3 g
Kulhydrat: 36 g
Kostfibre: 2 g

 

Tips til opskriften

Hvis du har problemer med at få højde på dine speltboller, så prøve at læs her:

  • Der er meget forskel på, hvor meget mel suger. Derfor kan det for nogle mærker speltmel være nødvendigt at tilsætte mere mel. Prøv at tilsætte 100 g mere mel i opskriften, hvis du har en meget flydende og uhåndterbar dej på 2. dagen.
  • Det er også vigtigt, at bruge god tid på “foldningen”. Dejen skal foldes ind over sig selv nogle gange, så den bliver “stram” i overfladen. Samtidig bør du ikke være for hård ved dejen, så al luften slås ud af dejen.
  • Husk også, at bollerne fra opskriften skal bages med det samme! De skal ikke stå og efterhæve på pladen, så vil de bare flyde ud.