Jeg elsker at udvikle opskrifter til fødselsdagskager, især når det er til en børnefødselsdag! Den her opskrift på en sommerfuglekage viser, hvordan en traditionel lagkage hurtigt kan forvandles til noget meget sjovere og mere børnevenligt!

Lagkage med hjemmelavede lagkagebunde – forklædt som sommerfugl

Har du nogensinde prøvet at lave dine lagkagebunde selv? Det er faktisk vildt let, og så smager de bare bedre end dem du kan købe!

Det gode ved denne opskrift på lagkage er, at den kan forberedes og samles op til flere dage før. På den måde skal du ikke stresse over at stå med lagkagen den dag, hvor gæsterne kommer.

Vent gerne med at pynte med frisk frugt til tidligst dagen inden servering – ellers kan frugten blive kedelig.

 

Low FODMAP og glutenfri lagkage

Denne opskrift på lagkage er egnet på low FODMAP diæten og på en glutenfri diæt. Men kagen kan selvfølgelig spises af alle!

Hvis du ikke følger low FODMAP diæten, kan du frit skifte frugten ud til andre typer, hvis du ønsker det.

 

Dette skal du bruge til at lave en smuk sommerfuglekage

I denne opskrift har jeg valgt at fylde kagen med en hjemmelavet vaniljecreme og en skøn jordbærcreme. Du kan vælge at fylde lagkagen med lige præcis dit yndlingsfyld!

De hjemmelavede lagkagebunde har jeg givet et tvist af marcipan og citronskal. Det pifter virkelig de ellers lidt smagsløse bunde op, og løfter dem til et højere niveau!

 

Ingredienser til hjemmelavet vaniljecreme:

  • 30 g maizena (majsstivelse)
  • 3 dl sødmælk (eventuelt laktosefri)
  • 3 æggeblommer
  • 1 hel vaniljestang
  • 5 spsk. sukker
  • 3/4 dl piskefløde (eventuelt laktosefri)

Ingredienser til jordbær/æble grød:

  • 2 æbler
  • 300 g jordbær fra frost
  • ½ dl sukker
  • Lidt vand
  • Skal fra 1 hel økologisk citron
  • Saft fra ½ citron
  • 2 tsk. maizena

Ingredienser til hjemmelavede lagkagebunde:

  • 4 æg
  • 1½ dl sukker
  • 1½ dl kartoffelmel
  • 1 tsk. bagepulver
  • ½ vaniljestang eller 1 spsk. flydende vaniljepasta
  • Skal fra 1 hel økologisk citron
  • 80 g fintrevet marcipan

Ingredienser til jordbærcremen:

  • 1½ dl piskefløde (eventuelt laktosefri)
  • 200 g af jordbærgrøden

Andet:

  • 4 spsk. af jordbærgrøden til bundene
  • Frisk frugt til pynt. Jeg har anvendt blåbær, hindbær, appelsin, grønne vindruer og mango.
  • Mørk chokolade til pyntning af sommerfuglens ansigt

 

Fremgangsmåde – opskrift på sommerfuglekage

Selvom kagen skal laves i flere trin, så er det faktisk en ret nem opskrift. Det kan være en fordel at lave vaniljecreme og jordbærgrød dagen før kagen skal lægges sammen, så det har god tid til at køle af.

Sådan laver du vaniljecremen:

Rør maizena ud i 2 spsk. mælk. Tilsæt æggeblommer, vaniljekorn og sukker til blandingen. Rør det godt sammen. Kom resten af mælken op i en lille gryde sammen med de tomme vaniljestænger og varm det op til lige under kogepunktet.

Tilsæt nu æggeblandingen i en tynd stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker.

Tag gryden af varmen efter et par minutter, når cremen er kogt godt igennem. Den skal ikke koge længere end dette. Kom cremen over i en skål og lade den køle helt ned i køleskabet.

Når vaniljecremen er kølet helt ned, skal den piskes med en elpisker i et par minutter. Pisk herefter fløden til en let flødeskum og vend den forsigtigt sammen med vaniljecremen.

Sådan laver du jordbærgrøden:

Skær æblerne i mindre tern, og kom dem i en gryde sammen med jordbær, sukker, en lille smule vand, citronskal og citronsaft. Lad grøden koge ved svag varme indtil æbler og jordbær er møre.

Blend blandingen med en stavblender. Rør maizena sammen med lidt vand, og kom det ned i grøden. Lad grøden koge på og tykne. Kom herefter jordbærgrøden på køl og lad den køle helt ned.

Når både vaniljecreme og jordbærgrød af afkølet, kan du bage bundene til kagen.

Sådan laver du hjemmelavede lagkagebunde:

Del æggene i hvider og blommer for sig. Pisk æggehviderne stive. Pisk herefter sukker og vanilje i lidt ad gangen. Pisk herefter 1 blomme i ad gangen.

Sigt kartoffelmel og bagepulver i. Vend det forsigtigt rundt. Vend revet citronskal i. Vend til sidst fintrevet marcipan i dejen også.

Klip bagepapir ud, så det kan ligge i bunden af springformen. Jeg har anvendt en springform på cirka 25 cm i diameter. Dejen skal deles i 3 portioner. Bag bundene én ad gangen i cirka 5 minutter ved 225 grader.

Sådan laver du jordbærcremen:

Pisk fløden til en let flødeskum, og vend forsigtigt 200 g jordbærgrød heri.

 

Sådan samler du din sommerfuglekage:

Start med at placere kageplast rundt i springformen. Læg herefter 1 kagebund i bunden af springformen. Smør cirka 2 spsk. jordbærgrød på bunden.

Fordel vaniljecremen på kagebunden. Placer herefter endnu en kagebund på. Smør igen cirka 2 spsk. jordbærgrød på bunden. Fordel herefter jordbærcremen på bunden. Gem en lille smule til toppen af kagen.

Placer den sidste bund, og smør et tyndt lag af jordbærcremen på toppen af kagen. Lad kagen stå på køl i minimum et par timer, så den kan sætte sig.

Tag herefter kagen ud fra køl. Fjern ringen fra formen, og fjern forsigtigt kageplasten. Nu skal sommerfuglen formes.

Start med at dele kagen i to lige store dele, ved at skære den lige over på midten. Placer forsigtigt de to halvdele på et fad, som vist på billedet herunder. Du kan godt flytte kagen rundt med 1-2 paletter, når den har sat sig.

 

 

Skær herefter to hakket ud i hver side af kagen, så der dannes to vinger. Se billede.

 

 

Nu kan kagen pyntes. Jeg skar et rundt stykke ud af en mango, og brugte den som ansigt. Det er også mango, der danner sommerfuglens ”krop” i midten. Herefter lavede jeg forskellige mønstre med de forskellige frugter.

Jeg pyntede ansigtet med smeltet chokolade. Følehornene er også lavet med chokolade.

Sæt kagen på køl indtil servering.