Hjemmelavet pitabrød er noget, der har stået på min to do liste for opskriftsudvikling i flere år. Jeg ved ikke, hvorfor det aldrig er blevet til noget. MEN forleden tog jeg mig endelig sammen, og det var fantastisk!

Det er faktisk overhovedet ikke svært at lave sine egne pitabrød! Det er ikke en svær proces, men det er en proces, der tager lidt tid, fordi brødene skal hæve over nogle gange.

 

Low FODMAP pitabrød opskrift

Jeg har haft svært ved at finde nogle pitabrød, der er egnet til personer på low FODMAP diæten. Der findes nogle forskellige glutenfri udgaver, men ingen af dem, er som udgangspunkt low FODMAP.

Derfor er jeg glad for, at jeg nu endelig har fået udviklet denne opskrift på low FODMAP pitabrød, som tilmed er et overskueligt projekt!

Pitabrød er jo ofte noget, man laver når aftensmad eller frokost skal være nemt og hurtigt. Og da denne opskrift jo tager lidt tid, er det ikke længere så “nem” en ret. Til gengæld kan der laves en stor portion, som så kan fryses ned og tages op på dage, hvor det skal gå stærkt!

 

Low FODMAP pitabrød – med eller uden fuldkorn

I denne opskrift har jeg kun anvendt sigtet speltmel, hvilket betyder, at dejen ikke behøvet at langtidshæve eller tilsættes surdej.

Det betyder til gengæld også, at brødene ikke indeholder så mange fibre og fuldkorn. Derfor bruger jeg oftest denne opskrift ved gæster og særlige lejligheder, hvor fibre og fuldkorn ikke behøver være lige så meget i fokus.

Derfor har jeg også udviklet denne opskrift på pitabrød med fuldkorn, som indeholder flere kostfibre og dermed egner sig godt til sund hverdagsmad.

 

 

Ingredienser (9 stk.)

  • 3 dl vand
  • 25 g gær
  • 3 spsk. neutral olie
  • 500-600 g sigtet, økologisk speltmel (det er økologisk sigtet speltmel, der er testet af Monash University. Min erfaring er dog, at konventionel sigtet speltmel tåles lige så fint som den økologiske – det SKAL dog være sigtet! Læs mere ved at klikke HER.)
  • 2 tsk. salt

 

Sådan gør du:

Rør gær og vand sammen. Tilsæt olie. Tilsæt herefter 200 g mel, og rør godt rundt. Tilsæt salt og rør sammen igen. Tilsæt 300 g sigtet speltmel mere. Rør nu helst dejen på røremaskine eller med dejkroge på en elpisker i 10 minutters tid.

Vurder nu, om der skal tilsættes mere speltmel til dejen. Dejen skal være glat, smidig og forholdvis fast. Du kan lave et forsøg ved at trille en lille kugle, og se om den hænger for meget fast i fingrene. Hvis den er meget klistret tilsættes mere mel, indtil den får den rette konsistens.

Lad dejen hæve et lunt sted med et fugtigt klæde over skålen. Lad den hæve 1 times tid.

Læg to stykke bagepapir ud på bordet. Del dejen i 9 lige store stykker. Rul dem til boller, og placer dem på de to bagepapir med god afstand mellem hver bolle, så de kan rulles ud til pitabrød. Dæk dem til med viskestykker, og lad dem hæve 15 minutter – stadig som boller, de skal ikke rulles ud endnu.

Når de har hævet 15 minutter som boller, rulles de ud til pitabrød med en tykkelse på cirka ½ cm. Lad dem hæve 15 minutter igen med viskestykket over.

Rul pitabrødene flade til ½ cm tykkelse igen. Lad dem hæve yderligere 15 minutter. Tænd imens ovnen på 250 grader varmluft. Sæt de bageplader i ovnen, så de bliver varmet op sammen med ovnen.

Når brødene har efterhævet igen, hives det ene bagepapir med brød over på en varm bageplade. Der skal kun bages 1 plade ad gangen. Bag brødene cirka 5 minutter. tag brødene ud, og læg et fugtigt, hårdt opvredet klæde over de varme brød. Så bliver de bløde på den helt rigtige måde.

Gentag herefter processen med de sidste pitabrød. Server med det samme, eller lad dem køle af og pak dem ned i poser.

De kan enten fryses ned eller varmes op igen senere på dagen. Ved opvarmning igen, placeres brødene på en bageplade. Dryp lidt vand over brødene, og lun dem ved 200 grader i 2 minutter.

 

 


Næringsindhold pr. stk.:

Energi: 1166 kJ / 277 kcal

Protein: 9 g

Fedt: 6 g

– heraf mættede fedtsyrer: 0,5 g

– heraf enkeltumættede fedtsyrer: 2,5 g

– heraf flerumættede fedtsyrer: 2 g

Kulhydrat: 46 g

Kostfibre: 2 g

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *