Sprøde og lækre low FODMAP forårsruller i ovn er meget lettere at lave end du tror! Ved at tilberede dem i ovnen, sparer du en masse olie og en masse besvær. I opskriften anvender jeg filodej, som minder meget om forårsrulledej. Få opskriften på de bedste low FODMAP forårsruller lige her.

 

Low FODMAP forårsruller i ovn

Det er helt klart en fordel ved denne opskrift, at forårsrullerne tilberedes i en ovn. For det første skal man ikke stå med besværet med at varme olie og friturestege forårsrullerne. Derudover undgår man også at bruge lige så meget olie, som hvis de friteres.

Man kan helt sikkert også tilberede disse low FODMAP forårsruller i airfryer, men jeg har endnu ikke afprøvet det. Min forventning er, at de nok skal have lidt kortere tid, men at det ellers fint burde kunne lade sig gøre! Og det bedste resultat opnås helt sikkert, hvis de vendes undervejs i tilberedningen.

 

Forårsruller med filodej

Monash University har testet, at hvad der svarer til 1 plade filodej af hvede er en low FODMAP portion. Det lyder måske ikke af så meget, men faktisk gør det, at man kan spise 4 stk. af disse lækre forårsruller. Og hvis din tolerance for hvede er større, så kan du spise endnu flere.

Du kan dog med fordel servere forårsrullerne med en slags tilbehør, for eksempel en nudelsalat med friske grøntsager. Så er du sikker på at blive mæt!

Normalvis anvender man ofte en slags forårsrulledej/forårsrullepapir til at fremstille forårsruller, men filodej består stort set af det samme. Filodej kan derfor sagtens anvendes til forårsruller, og er tilmed nemt at skaffe i de fleste supermarkeder.

 

Forårsruller med svinekød og grøntsager

De her forårsruller er lavet med hakket svinekød. Du kan dog også sagtens lave forårsruller med kylling eller forårsruller med oksekød.

Det er også muligt at lave en vegetarisk version af forårsruller, hvor du i stedet for kød kan anvende smuldret, fast tofu og eventuelt også finthakkede østershatte for at give mere smag.

 

Low FODMAP forårsruller i ovn

 

 

Er hele forårsløg og syltede hvidløg low FODMAP?

Hvis du undrer dig over, at opskrift

en her indeholder hele forårsløg og ikke kun den grønne del, så vil jeg her forklare hvorfor. For nyligt tilføjede Monash University en moderat portion af den hvide del af forårsløg. Så nu er det ikke kun er den grønne del af forårsløget, der kan anvendes på low FODMAP diæten. Den hvide del kan nu også inkluderes.

Opskriften her indeholder også syltede hvidløg. Mange vil straks tænke, at hvidløg er et komplet no go på en low FODMAP diæt. Men Monash University har fundet, at indholdet i syltede hvidløg reduceres som følge af, at hvidløgene ligger i en eddikelage. Derfor kan syltede hvidløg anvendes på en low FODMAP diæt.

TIP: Du kan købe syltede hvidløg i online supermarkeder, for eksempel her. (ikke reklame, blot anbefaling). Du kan med fordel dræne dem for væske, komme dem i en lufttæt beholder og fryse dem ned. De kan rives frosne! Så har du altid syltede hvidløg ved hånden til at give smag.

Mangler du en low FODMAP liste med oversigt over fødevarer til diæten?

Hvis du mangler en oversigt over hvilke fødevarer, der kan spises på low FODMAP diæten, bør du skaffe dig Monash University’s low FODMAP diet app.

Du kan også finde oversatte, simplificerede og visuelle lister til diæten i min e–bog: “Hverdagsguide til IBS og low FODMAP diæten”. Her finder du også en masse andet relevant information om IBS og hvordan tilstanden kan behandles.

Flere low FODMAP opskrifter til aftensmad

Du kan desuden finde endnu flere low FODMAP opskrifter til aftensmad og til dagens øvrige måltider her på min hjemmeside.

Du kan også købe min 14 dages low FODMAP madplan til aftensmad på diæten lige her.

 

Low FODMAP forårsruller

Lækre low FODMAP forårsruller med masse af smag. Der anvendes filodej, som kan spises i moderate mængder på low FODMAP diæten. Du kan derfor med fordel supplere forårsrullerne med en low FODMAP nudelsalat eller lignende for ekstra mæthed.
Opskriften er low FODMAP, når den deles i 7 portioner / personer. Opskriften giver ca. 28 stk. forårsruller.
Forb. tid 30 minutter
Antal 7 personer

Ingredienser
  

  • 2 spsk. neutral rapsolie
  • 500 gram hakket svinekød eller kylllingekød
  • 4 store gulerødder
  • ½ lille/mellemstor hoved hvidkål (svarende til cirka 400 gram)
  • 1 bundt forårsløg (obs: hele forårsløget kan anvendes, læs teksten inden opskriften for forklaring)
  • 5 fed syltede hvidløg
  • spsk. revet ingefær
  • tsk. karry
  • ca. 5 spsk. sojasovs
  • evt. peber og lidt salt (husk sojasovsen salter, så smag til først)
  • 1 pakke filodej (7 plader)
  • 1 dl neutral rapsolie til pensling

Sådan gør du
 

  • Start med at klargøre fyldet.
  • Gulerødder skrælles og rives groft.
  • Hvidkål og forårsløg (hele bundet!) snittes fint.
  • Varm 2 spsk. neutral olie i en stor gryde. TIlsæt karry. Tilsæt hakket svinekød, og brun det godt af.
  • Tilsæt herefter grøntsagerne, og svits det hele godt af.
  • Tilsæt fintrevet ingefær og revet, syltet hvidløg.
  • Tilsæt sojasovs og lidt peber. Smag til, og tilsæt eventuelt mere sojasovs eller lidt salt, hvis det mangler i smagen.
  • Lad det hele stege i 5 minutters tid.
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  • Pak filodejen ud. Min pakke indeholdte 7 stykker. Skær pladerne over først på langs, herefter på tværs - det vil sige, at hvert stykke filedej skæres i 4 lige store firkanter.
  • Placer et stykke filodej på et skærebræt, og pensl det med en smule olie på begge sider.
  • Tilføj cirka 2 spsk. af fyldet på den ene ende af filedejsstykket. Fold forårsrullen sammen ved først at rulle dejen lidt sammen ind over sig sig selv, herefter folde "enderne" af forårsrullerne ind mod midten, og til sidst "rulle" den færdig (se video herunder).
  • Læg alle forårsrullerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag dem i ovnen i cirka 18 minutter. Vend herefter rullerne om, og bag dem 5 minutter på den anden side, så de bliver ekstra sprøde på undersiden.
  • Tag forårsrullerne ud og placer dem på en bagerist.
  • Server dem herefter, for eksempel med sojasovs og sur-sød chilisauce. Du kan med fordel også servere en asiatisk inspireret nudelsalat med risnudler til forårsrullerne.

Noter

Næringsindhold pr. stk (ved 28 stk):
Energi: 440 kJ / 104 kcal
Protein: 5 gram
Fedt: 5,5 gram
- heraf mættede fedtsyrer: 0,5 gram
- heraf enkeltumættete fedtsyrer: 2,5 gram
- heraf flerumættete fedtsyrer: 1,5 gram
Kulhydrat: 9 gram
Kostfibre: 1 gram  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering