Er dadler virkelig low FODMAP? Ja, det er de faktisk i små mængder. Det betyder, at du for eksempel kan lave lækre dadelkugler med havregryn. De er nemme at lave, mætter godt og kan varieres på rigtig mange måde. Få min favorit opskrift på low FODMAP dadelkugler lige her.

Er dadler low FODMAP?

Indtil for nyligt har vi anbefalet at undgå dadler på low FODMAP diæten til irritabel tyktarm, da de fleste andre typer tørret frugt har et højt FODMAP indhold. En undtagelse for dette er rosiner og tørrede tranebær, som kan nydes i små mængder.

Men nu er dadler altså også blevet testet low FODMAP i små mængder. Det synes jeg personligt er fantastisk, fordi dadler kan bruges til mange gode opskrifter. Lige fra smoothies, til kager og konfekt og til en hjemmelavet mysli. Og så kan de bruges til dadelkugler, hvilket jeg synes er et super lækkert og mættende mellemmåltid.

Hvilke dadler er low FODMAP, og hvor mange dadler kan man spise på diæten?

Monash University, der tester fødevarer for deres FODMAP indhold, har testet to slags dadler. De har testet det dem kalder “tørrede dadler”, som er dem, der er lidt mere faste i konsistensen og typisk er fundet ved andre tørrede frugter. Og så har de testet medjool dadler, som er større og mere saftige. Medjool dadler kan ofte findes ved frisk frugt, men står også nogle gange ved tørret frugt, da de jo også er tørrede.

Medjool dadler er meget populære fordi de har en særlig lækker karamelsmag. Til gengæld er de også ret dyre pr. kg.

Der findes også en anden udgave af dadler, som man kan finde i de fleste supermarkeder. De hedder “juicy dates”, og er som navnet angiver meget mere saftige end de tørrede. De er dog stadig tørrede, det er altså ikke “friske” dadler.

Rent fagligt kan jeg ikke sige, om denne variant af de tørrede dadler er helt det samme som de to andre, der er testet. Men både tørrede dadler og medjool dadler er testet low FODMAP i en mængde på 30 g. OBS: der står kun 20 g ved medjool dadler, men begge bliver først moderat ved cirka 40 g, så min anbefaling er, at der også kan spises 30 g medjool dadler.

Så mon ikke dette resultat kan overføres til juice dates. I hvert fald kan jeg anbefale at afprøve det, da denne type er væsentlig billigere end medjool dadler.

Du kan læse Monash University’s egen beskrivelse af testen af dadler her på deres instagram.

 

Hvad kan man bruge dadler til på low FODMAP diæten?

Dadler er perfekte til at give en naturlig sødme til et måltid. Derfor kan man bruge lidt som erstatning for sukker i forskellige opskrifter. Dadler indeholder masser af kostfibre, vitaminer og mineraler, og er derfor en kilde gode næringsstoffer.

Jeg bruger ofte dadler i smoothies, i bagværk, i havregrynspandekager eller bare som en sød snack for eksempel sammen med lidt nødder og chokolade. Men min favoritopskrift er dadelkugler. Mættende, nærende og nemme at lave!

 

Opskrift på low FODMAP dadelkugler med havregryn

Min yndlingsopskrift på dadelkugler er med havregryn og med smag af klassiske havregrynskugler. Jeg elsker klassiske havregrynskugler, men spiser dem af gode grunde ikke hver dag, da de jo indeholder masser af sukker og smør.

Dadelkugler kan komme til at smage rigtig meget som klassiske havregrynskugler, hvis man smager dem til med kakaopulver, lidt kaffe, vanilje og mandelessens. Det er i hvert fald sådan jeg foretrækker mine dadelkugler.

Men smag og indhold kan varieres. De kan også smages til som romkugler ved at tilsætte romessens og lidt hindbærsyltetøj. Eller måske en variant med mandler eller andre nødder. Der er mange muligheder!

Her får du i hvert fald min favoritopskrift på dadelkugler med havregryn smagt til med kaffe, kakao og mandelessens, og trillet i kokosmel.

 

Low FODMAP dadelkugler

Min yndlingsopskrift på low FODMAP dadelkugler med havregryn. Smagt til med mandelessens, kakao, vanilje og kaffe. Trillet i kokosmel. Hvis du laver 55 stk. som opskriften angiver, vil en portion på 8 stk. pr. måltid være low FODMAP.
Tilb. tid 15 minutter
Ret Snack
Antal 55 stk. (små)

Ingredienser
  

  • 200 g medjool dadler (eventuelt Juicy dadler, se teksten inden opskriften for forklaring)
  • 1 tsk. mandelessens
  • 2 spsk. stærk kaffe (kan udelades, men giver god smag. Også hvis man ikke kan lide kaffe)
  • 1 spsk. smør, blødt
  • 1 spsk. vaniljepasta (kan erstattes med vaniljesukker eller korn fra hel vaniljestang)
  • 30 g kakaopulver
  • Ca. 150 g havregryn, finvalsede (vælg glutenfri, hvis du har glutenallergi)
  • dl kokosmel

Sådan gør du
 

  • Fjern eventuelle sten fra dadlerne.
  • Blend dadler, mandelessens, kaffe, smør og vanilje i en foodprocessor eller en god blender. En god stavblender kan også klare det.
  • Tilsæt kakaopulver og havregryn og ælt det sammen med hænderne. Hold eventuelt lidt igen med havregryn, så du kan tjekke konsistensen. Smag eventuelt til med mere kaffe, vanilje eller mandelessens, hvis du synes.
  • Hvis kuglerne virker for tørre, kan der tilsættes lidt vand. Hvis de virker for klistrede, kan du tilsætte flere havregryn. Lad dejen hvile lidt inden du triller dem - så kan du bedre vurdere konsistensen.
  • Form massen til 55 små dadelkugler og tril dem i kokosmel. Opbevar dem på køl.

Noter

Næringsindhold pr. stk. (ved 55 stk. i alt)
Energi: 130 kJ / 30 kcal
Protein: 0,5 g
Fedt: 1 g
-heraf mættede fedtsyrer: 0,5 g
-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 0,5 g
-heraf flerumættede fedtsyrer: 0 g
Kulhydrat: 4 g
Kostfibre: 1 g

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering