Hjemmelavet glutenfri pasta kan være lidt en udfordring, hvis man ikke følger den rette opskrift! Jeg har eksperimenteret med denne opskrift mange gange, og jeg synes selv, jeg har fundet den helt perfekte glutenfri grundopskrift på pasta.

Hvis du har en pastamaskine, bliver det væsentligt lettere at lave hjemmelavet pasta, men du kan også lave hjemmelavet pasta uden maskine.

Udover at denne pasta opskrift er glutenfri, så er den også velegnet på low FODMAP diæten.

 

Hjemmelavet glutenfri pasta – den perfekte opskrift på lækker glutenfri pasta

Det er faktisk lettere at lave hjemmelavet pasta end man lige tror. Når det så er sagt, så er glutenfri pasta en udfordring, fordi der mangler noget helt essentielt til at give pastaen smidighed og elasticitet – nemlig gluten!

Derfor handler det dels om at have den helt rigtige opskrift, samt at være tålmodig når det kommer til bearbejdningen af den glutenfri pasta.

Hemmeligheden for at skabe en elastisk, glutenfri pastadej ligger i flere ting. For det første, anvender jeg flere meltyper sammen. For det andet, så tilsætter jeg lidt olie til æggemassen, hvilket gør dejen lettere at arbejde med. For det tredje – og dette er vigtigt – så tilsætter jeg både fiberHUSK og xanthan gum til min glutenfri pasta.

Xanthan gum kan godt undværes i pastadejen, men det gør den meget lettere at arbejde med. Du kan købe xanthan gum i helsekost butikker, online helsekost og i udvalgte supermarkeder, for eksempel nogle Meny butikker.

Jeg har en pastamaskine, som jeg er helt vildt glad for. Uden den tror jeg ikke, at jeg ville få lavet så meget hjemmelavet pasta. En pastamaskine er faktisk ikke så dyr, og er en god investering, hvis du har planer om at lave hjemmelavet pasta mere end et par gange.

Du kan dog også lave hjemmelavet pasta uden maskine. Du kan bruge en kagerulle til formålet, og giver et ligeså fint resultat. Det kræver måske blot lidt mere tålmodighed. Især med glutenfri pasta, kan en pastamaskine stærkt anbefales!

 

Hjemmelavet glutenfri og low FODMAP pasta

Selvom hjemmelavet pasta tager lidt tid at lave, så giver det også et helt fantastisk resultat, der er svært at købe sig sig! Især hvis man følger en glutenfri diæt, kan man savne smagen af en ægte, frisk pasta.

Samtidig er denne pasta også low FODMAP, hvilket er perfekt for dem, der både spiser glutenfrit og følger low FODMAP diæten.

Selvom der findes udemærkede færdiglavede glutenfri og low FODMAP pasta, så bør du prøve at forkæle dig selv med denne hjemmelavede pasta med speltmel en dag.

Med hjemmelavet pasta har man desuden mulighed for at tilsætte smagsgivere i form af forskellige krydderier. Du kan for eksempel tilsætte friskhakkede krydderurter, revet citronskal, spinat eller hvad man ellers kunne forestille sig.

 

Ingredienser (4 personer)

  • 100 g rismel
  • 125 g fuldkornsmajsmel
  • 3 spsk. kartoffelmel
  • 2 tsk. fiberHUSK (svarende til 8 g)
  • Evt. 1 tsk. xanthan gum (kan udelades, men gør dejen lettere at arbejde med)
  • 1 spsk. olie
  • 4 mellemstore æg
  • 1 tsk. salt

 

Sådan laver du hjemmelavet glutenfri pasta

Bland alle typer mel, fiberHUSK, salt og xanthan gum. Læg melblandingen i en bunke på bordet. Form med fingrene et lille hul i midten af melbunken, så du ender med en ring af mel. Slå æggene ud i den tomme midte og pisk dem sammen med en gaffel. Pisk også olien sammen med æggemassen.

Pisk herefter mere og mere mel i æggemassen, indtil du har en samlet dej. Ælt dejen let sammen i et par minutter, så den bliver smidig og glat. Pak dejen sammen i film, og lad den hvile i ca. 30 minutter på bordet.

 

 

Med pastamaskine: Del dejen i 6 dele. Tag én del ud, og dæk de resterende dele til med film. Ælt dejen let på et meldrysset bord. Start med at køre dejen gennem maskinens bredeste funktion. Herefter foldes enderne på pastapladen ind mod midten, så du former en firkant. Samme procedure gentages op til 10 gange. Den glutenfri pasta skal arbejdes med noget tid, før den hænger sammen! Drys jævnligt med mel på dejen, så den ikke hænger fast i maskinen. Herefter køres dejen igennem maskinen med en gradvist mindre afstand, så du ender med en meget tynd plade. Derefter køres pastadejen gennem knivene på maskinen, så du får pastastrimler.

Med kagerulle: Del dejen i 6 dele. Ælt dejen let på et meldrysset bord. Rul dejen ud så den bliver ½ cm tykkelse. Herefter foldes enderne på pastapladen ind mod midten, så du former en firkant. Samme procedure gentages op til 10 gange. Den glutenfri pasta skal arbejdes med noget tid, før den hænger sammen! Drys jævnligt med mel på dejen, så den ikke hænger fast i kagerullen. Rul herefter dejen ud til 3-5 mm tykkelse, og skær herefter dejen i strimler med en skarp kniv i den størrelse pasta du ønsker.

TIP: Hjemmelavet pasta kan holde sig ca. 4 dage i køleskabet. Når du har formet din pasta, bør det vendes i lidt mel og lægges på en meldrysset plade og tørre lidt, hvorefter du kan komme det i en pose.

 

 

 


Næringsindhold pr. person:

Energi: 1403 kJ / 335 kcal

Protein: 12 g

Fedt: 10 g

– heraf mættede fedtsyrer: 2 g

– heraf enkeltumættede fedtsyrer: 4 g

– heraf flerumættede fedtsyrer: 2 g

Kulhydrat: 47 g

Kostfibre: 3 g

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *