Jeg har i noget tid arbejdet på at udvikle en opskrift på et speltbrød til low FODMAP diet, som udover at skulle smage godt også skulle være virkeligt nemt at lave.

Jeg er endt med denne opskrift på 2 franskbrød eller måske nærmere formbrød. Der er tale om langtidshævet speltbrød bagt med surdej og havregryn. Havregrynene er tilsat for at tilføre ekstra fibre og gode nærringsstoffer.

Brødet holder sig saftigt og lækkert i flere dage, og så er det ultra nemt at bikse sammen!

Ingredienser (2 store brød)

  • 9 dl koldt vand
  •  10 g gær
  • 2 spsk. speltsurdej, for eksempel flydende speltsurdej fra Tørsleffs
  • 150 g finvalsede havregryn
  • 225 g fuldkornsspeltmel
  • 650 g sigtet speltmel
  • 2 tsk. salt

 

Sådan gør du

Opløs gær og surdej i vand i en stor skål. Rør havregryn og fuldkornsspeltmel heri. Tilsæt salt og rør godt rundt. Tilsæt nu sigtet speltmel og rør det sammen. Du behøver kun at røre dejen sammen, så den samler sig. Du behøver ikke røre længe og du behøver ikke at ælte dejen.

Dæk skålen til eller kom dejen i en stor plastbøtte med låg på. Stil dejen på køl natten over.

Tag dejen ud af køleskabet dagen efter, og lad den stå på køkkenbordet i 1-2 timer. Fordel dejen i to store brødforme beklædt med bagepapir. Drys med havregryn og dæk dem til med viskestykker. Lad dem hæve i ½-1 timer. Skær eventuelt nogle ridser i toppen af brødene. Bag dem ved 200 grader i 35-40 minutter.

Lad brødene køle næsten helt af før du skærer i dem. Brødet kan fint fryses.

 


Næringsindhold pr. 100 g:

Energi:  kJ / kcal

Protein: g

Fedt: g

-heraf mættede fedtsyrer: g

-heraf enkeltumættede fedtsyrer: g

-heraf flerumættede fedtsyrer: g

Kulhydrat: g

Kostfibre: g