Reklame for nemlig.com //

Her får du den skønneste cheesecake opskrift. Cheesecake i glas med hvid chokolade og et syrlig tvist fra en lækker citroncreme.

Forleden havde mind mand og jeg bryllupsdag. Vi begge ret dårlige til at huske mærkedage, og havde egentlig begge lidt glemt, at vi havde bryllupsdag.

Men da vi så kom i tanke om det, besluttede jeg, at vi skulle forkæle os selv med en god dessert om aftenen. Valget faldt derfor på denne lækre cheesecake.

Jeg er virkelig stor fan af cheesecake – især når den er hjemmelavet. Og jeg er endnu større fan af hvid chokolade! Så hvorfor ikke prøve at kombinere disse to ting?

Jeg er også stor fan af cheesecake i glas. Jeg synes, det ser flot ud, og så synes jeg der er et eller andet hyggeligt over portions-anrettede desserter. Både til gæster, og til at spise i sofaen en lørdag aften med familien. Eller på en bryllupsdag en tirsdag.

Både bunden i en cheesecake og selve ostefyldet er til den søde side. Derfor smager det super godt, når man giver cheesecake et syrligt tvist. Det kan eksempel være ved at komme citronskal og citronsaft i ostemassen, eller ved at tilføje et syrligt lag eller en syrlig topping.

Her valgte jeg at lave en syrlig citroncreme, som fungerede rigtig godt til!

Opskriften er low FODMAP og glutenfri. Se tip underopskriften for laktosefri version!

 

Ingredienser (6 personer):

Bund:

Citroncreme:

  • 1 blad husblas
  • 3/4 dl citronsaft
  • Skal fra 1 økologisk citron
  • 70 g sukker
  • 3 pas. æggeblommer
  • 30 g ægte smør

Ostemasse:

  • 1 blad husblas
  • 70 g hvid chokolade (OBS: hvis du er laktoseintolerant, så tjek TIP under opskriften) (tjek chokoladen for gluten, hvis du har glutenallergi)
  • 1 hel vaniljestang
  • 50 g flormelis
  • 150 g flødeost, for eksempel laktosefri Philadelphia 
  • 2 dl piskefløde (eventuelt laktosefri)

Sådan gør du:

Kiksebunden:

Knus kiks i en blender. Smelt smør, og rør smeltet smør sammen med knuste kiks. Fordel massen i 6 små glas, og pres kiksemassen grundigt ned i glassene. Sæt glassene på køl, mens du laver citroncremen.

Citroncreme:

Læg 1 blad husblas i koldt vandt. Lad det ligge i 10 minutter. Pisk æggeblommer med halvdelen af sukkeret i en lille skål til en luftig æggesnaps.

Kom citronsaft, citronskal og halvdelen af sukkeret ned i en gryde. Varm citronsaften op. Lad den køle lidt, og tilsæt den så langsomt til æggesnapsen mens du pisker.

Kom det hele tilbage i gryden, og varm det forsigtigt op indtil det tykner. Pisk hele tiden. Hæld massen tilbage i en skål.

Smelt smør i en gryde. Lad smøret køle til det er fingervarmt, og pisk herefter husblas i. Pisk så husblas/smør massen ned i skålen med citroncremen. Pisk grundigt, så der ikke kommer trevler i cremen.

Fordel citroncremen over kiksebundene, og sæt på køl i 1-2 timer. Cremen skal have sat sig, før du kan fordele ostemassen over.

Ostemasse:

Udblød husblas i 10 minutter i koldt vand. Smelt hvid chokolade i et vandbad. Lad chokoladen køle, mens du forbereder det næste.

Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Rør flødeost, vaniljekorn og flormelis sammen i en skål. Når den smeltede chokolade er fingervarm, røres den sammen med ostemassen.

Varm 1 dl piskefløde i en lille gryde. Lad det køle af til det er fingervarmt, og pisk herefter husblas i. Pisk fløde/husblas massen sammen med ostecremen.

Pisk den sidste dl fløde til flødeskum, og vend den forsigtigt sammen med ostemassen.

Fordel ostemassen i glassene, og sæt på køl minimum 4 timer inden servering. Desserten kan sagtens laves dagen inden servering, og kan holde sig flere dage på køl.

TIP: Hvis opskriften skal være laktosefri, anvendes laktosefri flødeost/friskost og laktosefri piskefløde. Hvis du er meget følsom overfor laktose, kan laktoseindholdet i den hvide chokolade være for højt i denne opskrift. Du kan da supplere med laktaseenzymer til, som kan købes som piller på apoteket.

 

 


Næringsindhold pr. person.:

Energi: 2400 kJ / 573 kcal

Protein: 6,5 g

Fedt: 41 g

-heraf mættede fedtsyrer: 24,5 g

-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 11,5 g

-heraf flerumættede fedtsyrer: 1,5 g

Kulhydrat: 46 g

Kostfibre: 1 g