Go Back

Low FODMAP grøntsagsbouillon

Low FODMAP grøntsagsbouillon er lidt af et must, hvis du følger low FODMAP diæten og samtidigt spiser vegetarisk eller vegansk. Opskriften er selvfølgelig også velegnet til andre, der bare gerne vil skære ned for deres forbrug af kød og animalske produkter. Her får du opskriften på en stor portion lækker low FODMAP bouillon til for eksempel supper, risotto, gryderetter og pastaretter.
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Ret Hovedret, Suppe, Tilbehør
Antal 2.2 liter

Ingredienser
  

  • 1 bundt forårsløg (kun grønne toppe)
  • 4 stk. mellemstore gulerødder
  • 3 stk. mellemstore pastinakker
  • 150 gram østershatte
  • 30 gram tørrede Karl-Johan svampe
  • 3 stk. store tomater
  • 1-2 stk. porre (kun grønne toppe)
  • 300 gram hvidkål
  • 200 gram knoldselleri
  • 1 bundt krydderurter, for eksempel persille, timian og rosmarin
  • 2 stk. laurbærblade
  • 1 tsk. groft salt
  • kværnet peber
  • 2 spsk. hvidløgsolie
  • liter vand
  • Evt. salt (jeg putter ikke salt i min bouillon, fordi det er lettere at dosere salt direkte i den ret, hvor bouillonen skal anvendes)

Sådan gør du
 

  • Start med at klargøre alle grøntsager. Hvis du skal bruge grøntsagerne bagefter til for eksempel en suppe, kan det betale sig at skære grøntsager i passende mundrette stykker. Hvis du skal blende eller mose grøntsagerne, kan du skære grøntsagerne i mere grove stykker.
  • Skær gulerødder, pastinak, knoldselleri og østershatte i tern. Snit porretoppe, forårsløgstoppe og hvidkål fint. Skær tomater i kvarte. Skyl karl-johan svampe grundigt - de behøver ikke skæres ud.
  • Bind en madsnor rundt om de friske urter, så de nemt kan samles op ad gryden.
  • Varm olien op i en stor gryde. Svits alle grøntsagerne i gryden. Tilsæt friske urter, salt, peber og laurbærblade. Kog bouillon i cirka 45 minutter.
  • Sigt grøntsagerne fra, og gem dem til for eksempel suppe, grøntsagsmos eller tærtefyld.
  • Frys bouillonen ned i portioner i fryseposer. Jeg fik 5 poser med 4-5 dl bouillon i hver.