Go Back

Varme hveder med spelt - low FODMAP

Luftige hveder bagt på speltmel. Perfekte low FODMAP hveder til Store Bededag.
Forb. tid 2 timer 20 minutter
Ret Bagværk
Antal 8 stk.

Ingredienser
  

  • 30 gram gær
  • dl lun minimælk (eventuelt laktosefri)
  • 1 stk. mellemstort æg
  • 1 spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 1 tsk. kardemomme
  • Ca. 330-350 gram sigtet, økologisk speltmel
  • 60 gram ægte smør, stuetempereret

Sådan gør du
 

  • Rør gær og lun mælk sammen i en skål.
  • Tilsæt æg og sukker og pisk let sammen.
  • Tilsæt mel (hold lidt igen og vurder konsistensen), kardemomme og salt og rør dejen i 5-8 minutter, gerne på røremaskine. Du kan også ælte dejen i hånden. Dejen skal være glat og smidig og ikke alt for klistret.
  • Ælt herefter den bløde smør ind i dejen.
  • Dæk skålen til med film og lad dejen hæve i 45-60 minutter. Hvis du gerne vil lave koldhævede hveder, så se tip nederst i opskriften.
  • Opdel herefter dejen i 8 lige store stykker. Form til boller som vist i videoen her.
  • Sæt dem i et lille fad beklædt med bagepapir, så hvederne ligger helt tæt. Det giver den karakteristiske form, hvor hvederne "rives" fra hinanden, når de er færdigbagte.
  • Lad dem efterhæve i cirka 30-45 minutter under et fugtigt klæde eller med husholdningsfilm over.
  • Pensel hvederne med sammenpisket æg.
  • Bag hvederne 15-18 minutter ved 200 grader varmluft.

Noter

TIP: Du kan koldhæve dine hveder ved at nøjes med at tilsætte 10 g gær til dejen. Lad stadig dejen hæve i en times tid, når den er rørt sammen. Form bollerne og læg dem i fadet, og lad dem stå 30 minutters tid inden du dækker fadet til med film og sætter den på køl. Når du skal bage dem dagen efter, skal de stå og hæve på køkkenbordet i en times tid inden du bager dem.

Næringsindhold pr. hvede:

Energi: 989 kJ / 235 kcal
Protein: 7,5 g
Fedt: 6,5 g
-heraf mættede fedtsyrer: 3,5 g
-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 2 g
-heraf flerumættede fedtsyrer: 0,5 g
Kulhydrat: 36 g
Kostfibre: 0,5 g