Go Back

Fastelavnsboller med vaniljecreme og remonce - low FODMAP

Opskrift på klassiske, gammeldags fastelavnsboller af gærdej med fyld af vaniljecreme og marcipanremonce. Den bedste opskrift på fastelavnsboller! Bløde og lækre boller med masser af fyld. Opskriften er low FODMAP og laktosefri.
5 fra 1 stemme
Forb. tid 2 timer
Tilb. tid 15 minutter
Antal 16 stk.

Ingredienser
  

Dej:

  • dl letmælk (eventuelt laktosefri)
  • 20 gram gær
  • 2 stk. mellemstore æg
  • 100 gram ægte smør
  • 2 spsk. sukker
  • 2 spsk. vaniljesukker
  • 400-500 gram sigtet, økologisk speltmel
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1 nip salt

Marcipanremonce:

  • 80 gram sukker
  • 100 gram marcipan
  • 100 gram ægte smør, stuetempereret

Vaniljecreme:

  • 1 hel vaniljestang
  • 25 gram sukker
  • 2 spsk. maizena
  • 2 stk. æggeblommer
  • dl letmælk (eventuelt laktosefri)

Pynt:

  • 150 gram flormelis
  • Lidt vand
  • 1 tsk. kakaopulver
  • frysetørrede hindbær eller krymmel

Sådan gør du
 

Vaniljecreme - laves først, da den skal køle af:

  • Rør æggeblommer, sukker, majsstivelse og vaniljekorn sammen i en skål.
  • Kom mælken i en gryde sammen med den tomme vaniljestang, og varm den op til kogepunktet. Skru ned på middel varme. Tilsæt et par spiseske lun mælk til æggemassen, og rør rundt.
  • Tilsæt herefter æggeblandingen i en tyndstråle til gryden med mælk, mens du pisker kraftigt med et piskeris. Pisk indtil blandingen begynder tykner og får en dejlig og cremet konsistens.
  • Sæt derefter cremen på køl indtil den skal bruges.

Dej:

  • Kom mælk i en lille gryde, og varm det stille op. Tag gryden af varmen og lad smør smelte i den lune mælk mens du rører.
  • Hæld blandingen over i stor skål. Når blandingen er fingervarm, tilsættes gær. Tilsæt herefter æg og pisk sammen.
  • Bland mel (start med 400 gram), vaniljesukker, sukker, kardemomme og salt i en anden skål. Bland melblandingen med mælke/smørblandingen, og ælt dejen i hænderne. Dejen skal være glat og smidig og ikke for klistret. Hvis dejen er meget klistret, tilsættes mere mel indtil den rette konsistens opnås.
  • Lad dejen hæve i en skål med et fugtigt viskestykke over i 30-45 minutter.

Marcipan-remonce

  • Rør blødt smør sammen med sukker og groftrevet marcipan.

Sådan formes fastelavnsbollerne

  • Når dejen er hævet, rulles den ud i en firkant med en tykkelse på cirka ½ cm. Du kan med fordel dele dejen i nogle portioner, så det er lettere at arbejde med.
  • Skær firkanter ud af dejen på cirka 12 x 12 cm. Placer 1 lille spsk. remonce og 1 lille spsk. creme på hver firkant.
  • Fold hjørnerne af dejen ind over fyldetog klem dejen godt sammen i samlingerne, så der ikke er nogen steder hvor fyldet kan løbe ud.
  • Læg dem på en bageplade med bagepapir og samlingen nedad. Lad fastelavnsbollerne hæve i omkring 30-45 minutter under et fugtigt viskestykke.
  • Når de er hævet færdigt, pensles med mælk eller pisket æg. Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft  i cirka 12-14 minutter.
  • Når bollerne er kølet af, pyntes de medchokoladeglassur og frysetørrede hindbær.

Noter

Næringsindhold pr. stk.:
 
Energi: 1385 kJ / 330 kcal
 
Protein: 7 g
 
Fedt: 14 g
 
-heraf mættede fedtsyrer: 7 g
 
-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 5 g
 
-heraf flerumættede fedtsyrer: 1 g
 
Kulhydrat: 44 g
 
Kostfibre: 1 g