Hvis min datter fik lov, så ville hun spise tørrede abrikoser morgen, middag og aften. Men selvom tørrede abrikoser kan være en sund og næringsrig snack, så går det selvfølgelig ikke at leve af dem.

På grund af det naturligt høje indhold af frugtsukker, bør børn ikke få abrikoser i store mængder. Derudover vil jeg anbefale af købe abrikoser, som ikke er tilsat svovl. Det er de abrikoser, der er brune, der ikke er tilsat svovl. Det vil være angivet på pakken om der er tilsat svovl.

Min datters kærlighed til de små, søde abrikoser inspirerede mig til at lave et smørbart pålæg med abrikos. Hun er endnu ikke blevet så glad for eksempel skæreost, og jeg mangler derfor lidt variation til pålæg, som ikke bare er smør.

Denne søde valnødde-abrikos pålægsudgave er sprængfyldt med masser af sunde næringsstoffer, og så fungerer den perfekt på både lysere brød og rugbrød. Den kan både bruges til morgenmad, til formiddagsmad eller som et lækkert indslag til eftermiddagsmåltidet.

Hvis du følger low FODMAP diet, er denne opskrift som udgangspunkt ikke low FODMAP. Du bør derfor afprøve din egen tolerance før tørret abrikos og dadler.

Ingredienser (cirka 1½ dl)

  • 50 g valnødder (kan erstattes med andre nødder)
  • 50 g tørret abrikos
  • 3 friske dadler
  • Saften fra 1 appelsin
  • Eventuelt vaniljepulver / korn fra vaniljestang
  • Vand

 

Sådan gør du:

Nødderne skal blendes i en foodprocessor eller en meget kraftig blender. Blend nødderne til de bliver til en cremet masse. Det kan sagtens tage op til 10 minutter. Hold gerne pause undervejs, så maskinen ikke bliver for varm.

Tilsæt herefter abrikoser, vanilje og appelsinsaft. Blend til massen bliver cremet. Tilsæt eventuelt lidt vand, til cremen får en passende konsistens. Den sætter sig lidt, når den kommer på køl. Derfor skal den ikke være alt for fast, når du laver den.

Opbevar på køl i en bøtte. Den kan holde sig en lille uges tid.

 


Næringsindhold pr. portion, svarende til ca. 1 spsk./30 g:

Energi: 240 kJ / 57 kcal

Protein: 0,5 g

Fedt: 3 g

-heraf mættede fedtsyrer: 0 g

-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 0,5 g

-heraf flerumættede fedtsyrer: 2 g

Kulhydrat: 6 g

Kostfibre: 1 g