Når man følger low FODMAP diet kan man let stirre sig blindt på alt det, der IKKE kan lade sig gøre at spise på diæten. Først og fremmest er det vigtigt, at man i tolerancefasen afprøver sin tolerance overfor diverse begrænsede og ikke egnede fødevarer, så det bliver lettere at sammensætte sine måltider. Du kan læse mere om hvorfor det er vigtigt at genindføre fødevarer HER. Du kan desuden læse mere om hvordan du genindfører fødevarer HER.

Morgenmad er ét af de måltider, hvor vi ofte spiser det samme hver morgen. Det kan godt blive trættende i længden! Mange føler desuden det er svært at finde frem til et mættende og mave-venlig måltid på low FODMAP diet. Vi vil her give nogle eksempler på, hvordan du kan variere din morgenmad på low FODMAP diet og stadig have en mave i balance:

 

Yoghurt

Yoghurt er en nem og nærende måde at starte dagen på. Hvis du ikke tåler laktose, bør du gå efter en laktosefri variant. Din yoghurt kan du for eksempel toppe med havregryn, FODMAP-venlige nødder og kerner, kokosmel, chiafrø, frysetørrede bær, frisk FODMAP-venlig frugt, cornflakes, quinoaflager, glutenfri flakes, vaniljepulver, kanel, ahornsirup og almindelig sirup. Du kan også vælge at lave en lækker hjemmelavet mysli. Prøv for eksempel vores Sprøde kokosmysli eller Banan-mysli med valnødder fra Et liv i balance.

 

Brød

Brød er en anden nem og mættende morgenmad. På low FODMAP diet kan det være nødvendigt at bage selv, men du kan godt finde nemme løsninger i form af diverse brødblandinger. Du kan finde forslag til brødblandinger på vores Alternativliste, som du får adgang til, når du købet bogen Sund Mave. Du kan give dig i kast med at bage fra bunden. En god idé er at sætte tid af til at fylde fryseren med brød, så du ikke hele tiden skal stå og bage. Du kan spise dit mave-venlige brød med diverse pålæg og ost, og for eksempel sammen med et blødkogt æg eller frisk frugt. Der er masser af gode opskrifter på brød i Sund Mave, men også her på siden kan du for eksempel finde opskrift Protein-havre boller med gulerod., Glutenfri havreboller med græskarkerner og Verdens bedste speltboller.

 

Havregryn

Morgen-klassikeren over dem alle; havregryn! Det er den ultimative letteste måde at starte dagen på, og absolut én af de sundeste! Begrænsningen på havregryn er for nyligt steget fra 25 g til 60 g, hvilket gør det lettere at spise havregryn på diæten. Såfremt du ønsker en variant, som der kan spises mere af eller som bedre kan spises sammen med andre begrænsede fødevarer, kan du læse om FODMAP-venlige havregryn HER. Spis dine havregryn med laktosefri mælk, mandelmælk eller rismælk. Top med for eksempel chiafrø, kerner, FODMAP-venlige nødder, frisk frugt, vaniljepulver eller kokosmel. Du kan også lave dine havregryn om til en mættende morgengrød. Her på siden kan du for eksempel finde opskrifter på 3 slags havregrød og Mættende morgengrød.

 

Æg

Æg giver en rigtig god mæthed på grund af det høje protein-indhold, og er en lækker måde at starte dagen på. Du kan spise æg som supplement til for eksempel brød, eller du kan lade æg være størstedelen af dit morgenmåltid, for eksempel en skøn omelet. Det kunne også være en portion røræg med lidt skinke samt frisk frugt og grønt ved siden af. En skive FODMAP-venlig brød med spejlæg eller røræg er også lækkert. På Et liv i balance finder du for eksempel en lækker opskrift på Æggekage med spinat & champignon.

 

Pandekager og vafler

Det er de færreste, der har tid til at stå og lave pandekager og vafler til hverdag, men det kan være en rigtig hyggelig weekend-beskæftigelse. Du kan også med fordel benytte en weekend-dag eller måske en hverdagsaften til at stå og lave en stor portion pandekager, som du kan have liggende i køleskab eller fryser, og på den måde også kan bruge til morgenmad eller mellemmåltid i hverdagene. Her på siden finder du for eksempel opskrift på Grønne pandekager med spinat, Sunde og nemme bananpandekager, Sprøde vafler med hytteost, Pandekager med hytteost og banan og Tykke og luftige proteinpandekager.

 

Smoothie bowls

Det er blevet populært at starte dagen med blendede frugter og grøntsager i en form, der kan hældes i en skål, toppes med diverse lækkerier og spises med ske. Her på siden inder to sådanne opskrifter, nemlig en Coco bowl og en Greenie bowl.

 

Chiagrød

Chiagrød er blevet et meget populært indslag til både morgenmad og som mellemmåltid. Chiagrød laves ved at sætte de små og sunde chiafrø i blød i en slags mælk, hvorefter der dannes en grødlignende konsistens, som kan gøres mere smagfuld ved at tilsætte diverse topping. Chiagrød kan laves på mange måde: med almindelig laktosefri mælk, mandelmælk eller kokosmælk, og kan smages til med diverse frugter og smagsgivere. Du finder en enkel opskrift på Chiagrød her på siden.

 

IMG_1819-COLLAGE

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *