Til min datters 1 års fødselsdag havde jeg kigget længe på hvilken slags kage, jeg ville servere til hendes fødselsdagsfest. Jeg havde set så mange fine kager, hvor kagen er udformet som et tal eller et bogstav, og vidste med det samme, at det ville jeg lave.

Da jeg også havde besluttet mig for at lave denne mousse-kage med daddel-brownie og frugtmousse, så ville jeg gerne lave en tal/bogstav kage, som ikke havde bløde kagebunde og en klassisk frugtmousse, da moussekagen jo bestod af dette.

Jeg endte med denne version med mørdejsbunde og to slags cremer; en lemoncurd-creme og en hvid chokoladecreme. For hvem elsker ikke kombinationen af citron og hvid chokolade?

Derudover blev kagen pyntet med en masse bær og små marengs, men det kan man selvfølgelig tone op og ned som man vil. Selvom jeg absolut ikke er den store mesterbager, synes jeg faktisk den blev ret fin.

Det gode ved denne her kage er, at bundene kan laves dagen i forvejen. Cremerne kan du hurtigt røre sammen på selve dagen og hurtigt sprøjte på. Hvis du har klargjort noget pynt på forhånd, kan den også hurtigt blive pyntet.

Laktosefri og low FODMAP talkage til fødselsdag

Kagen her kan nemt laves laktosefri ved at vælge laktosefri piskefløde og laktosefri philidelphia.

Sigtet speltmel er testet til at have et lavere indhold af FODMAPs end almindeligt hvedemel. Derfor kan du gøre denne kage low FODMAP ved at anvende sigtet speltmel.

 

Ingredienser (bund til 1 tal- eller bogstavkage / 12-14 personer)

Mørdejsbund:

  • 480 g sigtet speltmel (eller almindelig hvedemel, hvis du ikke følger low FODMAP diæten)
  • 110 g flormelis
  • 2 spsk. vaniljesukker
  • Lidt salt
  • 300 g ægte smør, kold
  • 1 sammenpisket æg

Lemoncurd-creme:

  • 200 g færdiglavet lemoncurd
  • 200 g philidelphia (eventuelt laktosefri)

Hvid chokoladecreme:

  • 3 dl piskefløde (eventuelt laktosefri)
  • 100 g hvid chokolade

Sådan gør du:

Start med at tegne et tal eller et bogstav på et stykke bagepapir. Klips tallet/bogstavet ud. Denne portion giver et tal eller et bogstav, der stort set fylder en hel bageplade (min kage var cirka 32 cm x 25 cm).

Forbered den hvide chokoladecreme ved at bringe fløden i kog. Tag gryden af varmen og rør chokoladen i. Lad fløden stå på køl i mindst 3 timer.

Forbered herefter mørdejen. Skær den kolde smør i tern og kom det i en stor skål. Tilsæt mel, flormelis, vaniljesukker og en anelse salt. Smuldr smør sammen med melblandingen. Tilsæt herefter lidt æg ad gangen, så dejen bliver samlet. Det er ikke sikkert, du skal bruge alt æg. Sørg for ikke at ælte dejen for meget, men så vidt som muligt nøjes med at trykke dejen sammen.

Læg dejen på køl i 10 minutter. Der skal laves to bunde. Del derfor dejen i to dele – den ene lidt større end den anden, så det er nemmere at rulle en stor firkant ud. Rul den største del dej ud mellem to stykker bagepapir til cirka ½ cm tykkelse. Hvis du synes kan være svært at rulle en stor firkant ud, som din tal/bogstav skabelon kan være på, så kan du sagtens flytte noget dej derhen, hvor der mangler lidt og rulle det sammen igen.

Placer dit tal eller bogstav ovenpå dejen og skær kagen til. Gem den overskydende dej til at bage det næste tal/bogstav. Overfør bagepapiret med dit tal/bogstav til en bageplade og bag den ved 175 grader i 12-14 minutter. Lad bunden køle helt af, før du flytter den. Gentag herefter processen, så du får to lige store tal/bogstaver. Hvis du bager tallene/bogstaverne dagen før, kan du med fordel lade dem ligge på dit køkkenbord med bagepapir imellem og med en dyb bradepande over som “låg”, så de ikke bliver bløde.

Umiddelbart inden servering, blandes laves den hvide chokoladecreme færdig ved at piske fløden luftig. Rør bagefter lemoncurd og philidelphia sammen i en anden skål.

Herefter skal kagen samles. De to cremer skal skiftevis sprøjtes på den nederste bund i form af dutter med en tyl. Placer herefter forsigtigt den anden bund ovenpå den første bund, og gentag sprøjtearbejdet. Pynt med de bær, blomster eller lignende, som du har lyst til.


Næringsindhold pr. person (ved 14 personer):

Energi: 2080 kJ / 495 kcal

Protein: 6 g

Fedt: 32,5 g

-heraf mættede fedtsyrer: 20,5 g

-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 8 g

-heraf flerumættede fedtsyrer: 1 g

Kulhydrat: 48 g

Kostfibre: 3,5 g