Hvis du aldrig før har prøvet at lave en spidskålssalat med mormordressing, så er du virkelig nødt til det! Mormordressing er en betegnelse man ofte bruger om en dressing af piskefløde, sukker og citron. Det smager himmelsk på en sprød salat! I denne opskrift spises den med sommerens søde jordbær, blåbær og friske ærter.

 

Salat med mormordressing og jordbær

Min mormor lavede ret sjældent salat. Det var mest kartofler, sovs og kød, der fyldte på tallerkenen! Men hvis hun lavede en salat, så ville det være spæde salatblade fra deres køkkenhave toppet med en lækker mormordressing.

En mormordressing består af 3 ingredienser: piskefløde, sukker og citronsaft. Dressingen smager så lækkert, fordi den både har den fede, søde og syrlige smag.

Når citron og piskefløde blandes sammen, vil citronen får fløden til at tykne. Dermed får man en lækker, tyk og cremet dressing.

I denne salat har jeg anvendt spidskål samt en sprød, grøn salat. Selvom jeg ikke tror, at min mormor kunne have drømt om at komme spidskål i en salat, så kan jeg godt lide det! En klassisk grøn salat med mormordressing er også lækkert, men jeg kan godt lide lidt ekstra fylde i fra spidskålet.

Jeg har i salaten her tilsat jordbær, blåbær og ærter, men det kan varieres efter sæson. Det vil helt klart også være lækkert med en salat med jordbær og asparges. Eller måske en salat med jordbær og melon? Det er mange muligheder.

Salaten går super godt til næsten alt slags kød og fisk. Og så smager den selvfølgelig ekstra godt med kogte, nye danske kartofler.

 

 

Er spidskålssalat med mormordressing low FODMAP?

Monash University har ikke testet spidskål, da de vist ikke rigtig har spidskål i Australien. Derfor kender vi ikke med sikkerhed til FODMAP indholdet i spidskål.

Når det så er sagt, så er efterhånden alle andre typer kål de har testet, low FODMAP i moderate mængder.

Mine mange års erfaring med diæten fra en masse klienter, der har fulgt diæten, siger mig også, at spidskål kan anvendes på diæten. Jeg plejer at sammenligne med hvidkål i forhold til portionsstørrelse.

I denne opskrift er det heller ikke meget kål, man får pr. person, så der er langt til begrænsningen som vi kender fra hvidkål.

Tidligere har der været en ret lav begrænsning på ærter, men den er heldigvis blevet opdateret til en langt større mængde. Om sommeren vil jeg helt klart anvende friske ærter hvis muligt, men ellers går ærter fra frost også fint.

Vil du gerne have mere inspiration til salater og tilbehør til low FODMAP diæten? Så kan du finde flere low FODMAP salat opskrifter her på min hjemmeside.

 

Spidskålsalat med mormordressing

Opskrift på den lækreste sommersalat: spidskålssalat med mormordressing. Her sammen med dejlige jordbær, blåbær og ærter.
Forb. tid 10 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Mormordressing:

  • 1 dl piskefløde (evt. laktosefri)
  • 1 spsk. sukker
  • 2-3 spsk. citronsaft

Salat:

  • 100 gram spidskål (kan ersatttes af hvidkål eller kinakål)
  • 3 store håndfulde grønt salat
  • 250 gram jordbær
  • 125 gram blåbær
  • 2 dl ærter (friskbælgede eller fra frost)

Sådan gør du
 

  • Start med at lave dressingen. Pisk sukker og fløde sammen med en gaffel eller piskeris. Tilsæt herefter citronsaft, som får fløden til at tykne. Pisk igen. Hold dog gerne igen med citronsaften, og smag til i stedet.
  • Lad dressingen stå på køl, imens du forbereder salaten. Hvis dressingen står på køl natten over eller blot i et par timer, vil den blive tykkere, men den kan sagtens anvendes med det samme.
  • Snit salat og kål fint. Vend salaten med det meste af dressingen - gem lidt af dressingen til pynt.
  • Top salat med ærter, blåbær og jordbær i kvarte. Pynt med lidt dressing på toppen til sidst.

Noter

Næringsindhold pr. person:
Energi: 780 kJ / 185 kcal
Protein: 4,5 g
Fedt: 10,5 g
-heraf mættede fedtsyrer: 6 g
-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 0 g
-heraf flerumættede fedtsyrer: 0,3 g
Kulhydrat: 16 g
Kostfibre: 5 g