I julemånederne bliver vi konstant bombarderet med fristelser i form af julemad og søde sager. Og for langt de fleste fungerer det da også ok, at man i julemånederne spiser lidt ekstra af de søde sager – så længe man sørger for at bevæge sig, holde lidt igen til andre måltider og i øvrigt ikke fortsætter på samme måde året rundt.

Men er man i gang med et vægttab, så kan julemånederne virkelig være hårde at komme igennem.

For det første er der mange sociale arrangementer, hvor det ofte er vanskeligt at bestemme over hvilken mad, der serveres. For det andet, så er julen forbundet med en masse traditioner og hyggelige stunder, hvor maden er i centrum, og det kan være svært ikke at føle sig udenfor, hvis man er nødt til at takke nej i disse situationer.

Fedt og alkohol bidrager med mange ekstra kalorier

Udover at man i julen oftere befinder sig i situationer, hvor mad og drikke er i centrum, så indeholder julemad og julesnacks typisk to ting, som bidrager med særligt mange kalorier; nemlig fedt og alkohol.

Fedt indeholder dobbelt så mange kalorier pr. 100 g sammenlignet med kulhydrater og proteiner. Og fedt udgør en stor andel i julemaden – tænk bare på sovs til and og flæskesteg, kartofler brunet i rigeligt smør, marcipan, nougat, småkager bagt med rigeligt smør, sild, nødder, chokolade med mere.

Og selvom flere af disse ting jo faktisk er sunde at spise (sild, laks, nødder med mere), så indeholder de stadig mange kalorier, så der kan ikke bare spises løs, hvis man gerne vil opnå et vægttab.

I forhold til alkohol, så er indtaget heraf ofte større end resten af året, da mange julefrokoster og julearrangementer indebærer servering af alkohol. Næst efter fedt, er alkohol den del af kosten, der indeholder flest kalorier pr. 100 g.

Mellemmåltider i julen – til vægttab

I dette blogindlæg har jeg valgt at fokusere på søde sager og julesnacks. Jeg har derfor samlet en række forslag, der svarer nogenlunde til hvad jeg normalt anbefaler som et mellemmåltid i et vægttabsforløb.

Jeg håber, du kan finde inspiration i forslagene, så du de fleste dage kan overholde din vægttabsplan, og kun få gange er nødt til – eller aktivt vælger- at afvige fra den.

Den første liste er til dig uden mave-tarmproblemer. Liste nummer to er til dig, der følger low FODMAP diæten.

Husk dog på, at små mængder hvede er low FODMAP, og at de fleste, der følger low FODMAP diæten tåler moderate mængder af hvede. Derfor kan de fleste, der følger low FODMAP diæten, også tolerere lidt pebernødder, kanelknækbrød eller lignende med hvedemel.

Forslag til søde mellemmåltider ved vægttabsforløb

30 g pebernødder (150 kcal)

30 g brændte mandler (140 kcal)

2 stk. kanelknækbræd fra Wasa (120 kcal)

1 stk. kanelknækbræd + 1 skive fedtfattig ost + 1 tsk. syltetøj (120 kcal)

45 g dadler med kakao- eller lakridspulver (130 kcal)

1 flødebolle fra Spangsberg + 1 klemtentin (140 kcal)

2 klementiner + 10 g 70% mørk chokolade (120 kcal)

30 g vindruer  + 2 dl fedtfattig kakaomælk (145 kcal)

2 æbleskiver + 1 spsk. flormelis + 1 lille spsk. syltetøj (180 kcal)

1½ dl Cheasy skyr med æble og kanel + 3 spsk. mysli (140 kcal)

1½ dl Cheasy vaniljeskyr + 1 æble (140 kcal)

1 dl skyr naturel (0,2 %) + ½ banan + ½ spsk. ahornsirup + 1 spsk. rosiner (160 kcal)

5 stk. juleskum med jordbærsmag og chokoladeovertræk (135 kcal)

Hytteost – ris a la mande (178 kcal)

 

Forslag til søde mellemmåltider ved vægttabsforløb – low FODMAP

1 flødebolle fra Spangsberg + 1 klemtentin (140 kcal) (den lille mængde hvedemel, der er i bunden af flødebollen, er low FODMAP)

2 klementiner + 10 g 70% mørk chokolade (120 kcal)

20 g mørk chokolade (120 kcal)

30 g vindruer  + 2 dl fedtfattig kakaomælk (145 kcal)  (eventuelt laktosefri eller indtag samtidig laktaseenzymer

2 æbleskiver + 1 spsk. flormelis + 1 lille spsk. syltetøj (180 kcal) (OBS er som udgangspunkt ikke low FODMAP, men mange på diæten tåler fint denne mængde hvedemel. Vent til tolerancefasen af diæten)

20 g brændte mandler + 1 klemtentin (130 kcal)

1½ dl Cheasy skyr med æble og kanel + 3 spsk. low FODMAP mysli (140 kcal) (OBS der kan som udgangspunkt spises 25 g æble pr. måltid på diæten – og mange tåler mere. Ved laktoseintolerance, indtages laktase-enzymer til måltidet)

1 dl skyr naturel (0,2 %) + ½ banan + ½ spsk. ahornsirup + 1 spsk. rosiner (160 kcal) (Ved laktoseintolerance, indtages laktase-enzymer til måltidet)

1 glutenfri brownie bite fra Semper (fra frost) (130 kcal)

5 stk. juleskum med jordbærsmag og chokoladeovertræk (135 kcal)

Hytteost – ris a la mande (178 kcal) (Ved laktoseintolerance, indtages laktase-enzymer til måltidet)