Hidtil har det været en stor udfordring at finde alternativer til mælk på low FODMAP diet, hvilket er et problem for personer, da af den ene eller anden årsag ikke tåler almindelig komælk. Forskellige plantemælk er testet, hvor det desværre kun har været mandelmælk og sojamælk på sojaprotein, der har haft et lavt indhold af FODMAPs. Da sojamælk lavet kun på protein (og ikke hele sojabønner) kan være lidt svært at opdrive herhjemme i Danmark, og fordi mange mandelmælk er tilsat agavesirup (som indeholder for meget fruktose), så har det været en udfordring at finde velegnede mælkefrie alternativer!

Rismælk har indtil nu været frarådet på low FODMAP diet på grund af for højt indhold af FODMAPs. Nu har Monash University testet rismælk igen og fundet ud af, at deres tidligere analyser ikke havde været præcise nok. Dette har resulteret i, at rismælk nu heldigvis er blevet testet til at kunne indtages i en mængde på 200 ml pr. måltid. Du kan læse begrundelsen herfor i artiklen fra Monash University HER.

Husk på, at indholdet af sunde næringsstoffer i plantemælk er langt lavere end i almindelig mælk og laktosefri mælk. Plantemælk bør derfor som udgangspunkt kun være en del af den daglige kost for personer, der ikke tåler mælk, og som ikke har andre alternativer. 🙂

 

 

milk cup