De her low FODMAP proteinkugler med dadler må du bare prøve! Det er en opskrift jeg laver igen og igen, fordi de smager så godt og mætter rigtig godt. De er perfekte som et mættende mellemmåltid på low FODMAP diæten, og de kan endda fryses!
Proteinkugler med proteinpulver
Jeg har allerede delt en opskrift på low FODMAP dadelkugler med havregryn, som er en opskrift jeg har lavet rigtig mange gange. Men i lang tid har jeg gået med tanken om at lave nogle protein dadelkugler. I min oprindelige opskrift på dadelkugler med havregryn er proteinindholdet nemlig ikke særlig højt.
Og hvorfor vil jeg gerne have, at proteinindholdet i mine dadelkugler er højt? Det vil jeg, fordi proteiner er yderst vigtige for vores krop, særligt opbygning af vores muskler. Samtidig så mætter protein rigtig godt, og det er en fordel, hvis man for eksempel forsøger at tabe sig eller at holde vægten.
Derudover er proteiner i sig selv “FODMAP-frie”, da de jo er proteiner og ikke kulhydrater, som FODMAPs er defineret som. Derfor kan det give noget mæthed og fylde i kosten at spise måltider med højt proteinindhold, uden at det samtidig øger FODMAP-indtaget.
Den letteste måde at tilføre en masse protein til dadelkugler er ved at tilsætte et proteinpulver. Jeg anvender et mælkebaseret, neutralt smagende proteinpulver. Selvom proteinpulver er baseret på mælk, er det i langt de fleste tilfælde næstne helt laktosefrit. Tjek det enkelte produkt.
Du kan også vælge at anvende et andet proteinpulver, men husk at tjekke ingredienslisten i forhold til FODMAPs.

Hvilke dadler er low FODMAP, og hvor mange dadler kan man spise på diæten?
Monash University, der tester fødevarer for deres FODMAP indhold, har testet to slags dadler. De har testet det dem kalder “tørrede dadler”, som er dem, der er lidt mere faste i konsistensen og typisk er fundet ved andre tørrede frugter. Og så har de testet medjool dadler, som er større og mere saftige. Medjool dadler kan ofte findes ved frisk frugt, men står også nogle gange ved tørret frugt, da de jo også er tørrede.
Der findes også en anden udgave af dadler, som man kan finde i de fleste supermarkeder. De hedder “juicy dates”, og er som navnet angiver meget mere saftige end de tørrede. De er dog stadig tørrede, det er altså ikke “friske” dadler.
Rent fagligt kan jeg ikke sige, om denne variant af de tørrede dadler er helt det samme som de to andre, der er testet. Men både tørrede dadler og medjool dadler er testet low FODMAP i en mængde på ca. 30 g. OBS: der står kun 20 g ved medjool dadler, men begge bliver først moderat ved cirka 40 g, så min anbefaling er, at der også kan spises 30 g medjool dadler.
Så mon ikke dette resultat kan overføres til juice dates. I hvert fald kan jeg anbefale at afprøve det, da denne type er væsentlig billigere end medjool dadler. Samtidig er de lette at anvende i opskrifter som denne, da de er bløde og dermed er lette at blende.
Du kan læse Monash University’s egen beskrivelse af testen af dadler her på deres instagram.

Opbevaring af proteinkugler med dadler
Jeg opbevarer altid mine dadelkugler i en lufttæt bøtte i køleskabet. Her kan de holde sig i hvert fald i en uge, og formentlig også længere.
Hvis ikke du kan nå at spise alle dine proteinkugler, så kan de faktisk også fryses. Herhjemme har vi dog sjældent brug for at fryse dem – de bliver altid hurtigt spist!

Proteinkugler med dadler
Ingredienser
- 240 gram juicy dadler (vægt med sten - svarer til 200 gram uden sten) (eventuelt Medjool dadler, men disse kan være nødvendige at lægge i blød i kogende vand i 1 time, så de får en blødere konsistens)
- 1 tsk. mandelessens
- ca. 3 spsk. kaffe eller vand (kaffen giver god smag, men du kan sagtens nøjes med vand)
- 1 spsk. ægte smør (kan erstattes med kokosolie eller plantebaseret smør)
- 1 tsk. vaniljepulver (kan erstattes med korn fra ½-1 vaniljestang)
- 30 gram kakaopulver
- 150 gram finvalsede havregryn (vælg glutenfri, hvis du har glutenallergi)
- 75 gram neutralt proteinpulver (jeg anvender neutralt proteinpulver baseret på mælkeprotein)
- 1½ dl kokosmel
- vand til passende konsistens (omkring 2-5 spsk. vand)
Sådan gør du
- Fjern eventuelle sten fra dadlerne.
- Blend dadler, mandelessens, kaffe/vand og blødt smør i en foodprocessor eller en god blender. En god stavblender bør også kunne klare det.
- Tilsæt kakaopulver, havregryn, vaniljepulver og proteinpulver, og blend det til en jævn masse.
- Det er ofte nødvendigt at tilsætte en lille smule mere vand, så dejen bliver ensartet og let klistret. Den sætter sig lidt, når den kommer på køl, så den må ikke være for tør.
- Lad dejen hvile på køl i ca. 30 minutter.
- Tril kuglerne i kokosmel og opbevar dem på køl.
Noter
