Jeg har igennem de seneste 3 år arbejdet hårdt på at få anerkendt og undersøgt sammenhængen mellem den gynækologiske lidelse endometriose og tarmproblemer (irritabel tarm). Jeg arbejder fortsat hårdt på dette, selvom jeg blandt andet har store vanskeligheder ved at skaffe penge til forskningsprojekter. Forhåbentligt lykkes dette snart! Indtil da vil jeg fortsætte mit arbejde, blandt andet med at vejlede kvinder med endometriose i mave-venlig kost, herunder low FODMAP diet.

I mens jeg knokler herhjemme, har en forskningsgruppe i Australien (der sikkert har langt flere ressourcer til rådighed) fået øjnene op for denne sammenhæng, og har som de første udført et videnskabeligt studie, der undersøger virkningen af low FODMAP diet til lindring af IBS-symptomer hos kvinder med endometriose. Resultaterne er endnu ikke udkommet, men jeg vil dele dem her på siden, når de er. Du kan læse lidt mere omkring emnet her på Monash University bloggen.

Selvom jeg godt kan være lidt ærgerlig over ikke at få lov at være den første at udføre et sådan forsøg, så glæder det mig alligevel, at andre har fået øjnene op for denne kæmpe problemstilling, som forvolder så mange kvinder daglige smerter og gener. Jeg håber, at det er startskuddet til langt flere studier indenfor emnet, og at de danske fonde herhjemme også får øjnene op på vigtigheden, og vil sponsorere mit samarbejde med endometriose-teamet på Aarhus Universitetshospital.

 

endoLogo