Monash University tester løbende flere og flere fødevarer på low FODMAP diet, og for nyligt har de tilføjet en række fødevarer til listerne. Hvis du følger med på Monash applikation til telefonen bør du være opmærksom på, at appen nu opdaterer fødevarelisten “af sig selv”. Det vil sige, at der ikke kommer nogen ny opdatering frem, hver gang der tilføjes nye fødevarer inde i appen.

Det kræver jo, at man er lidt vågen i forhold til at opdage nye testede fødevarer, men vi vil gøre vores bedste for at holde øje og give jer besked her på siden. Derudover opdaterer vi løbende vores Fødevareliste, som du kan downloade, når du køber bogen Sund Mave. På den måde kan du holde dig opdateret på, hvilke nye fødevarer, der bør undgås eller kan indgå i din kost, når du følger low FODMAP diet.

På billedet ser de nyeste tilføjede fødevarer:

 • Umoden guavafrugt er high FODMAP
 • Moden guavafrugt er low FODMAP
 • Popcorn er low FODMAP
 • Cumquats er low FODMAP
 • Æblecidereddike er low FODMAP
 • Salvie er low FODMAP
 • Shiitake svampe er high FODMAP
 • Agavesirup er high FODMAP

 

fodmap

6 thoughts on “Nyligt testede fødevarer – low FODMAP diet”

 1. Jeg forstår ikke hvordan agave sirup kan være på positiv listen og nu komme på minus listen? Den bør jo slet ikke fremgå af listen før den er testet?
  Popcorn elsker jeg, men bliver meget oppustet efter at have spist en skål!?

 2. Hej Cecilie,
  Tak for din kommentar.
  Jeg har ikke set agavesirup på en positivliste før. Måske du tænker på ahornsirup? Ikke desto mindre, så kan Monash nogle gange godt lave om i deres første vurderinger af fødevarer. Fødevare kan være testet som egnet og senere som ikke egnet. De kan også finde på at lave om i anbefalingerne på begrænsningen af fødevarer, når de har testet dem igen. Det har vi fx set med grønne ærter, rismælk, banan, aubergine med mere.

  Popcorn er testet low FODMAP. Når du bliver oppustet kan det have flere årsager. Måske det kan skyldes en stor portion mad på én gang eller noget du spiser/drikker på samme tid. Får man en stor mængde mad i maven på én gang, kan det godt give en følelse af oppustethed. Drikkevarer med brus, fx sodavand, som man måske ofte får sammen med popcorn kan også bidrage til en følelse af oppustethed.
  Husk også på, at symptomer lige efter et måltid som udgangspunkt ikke skyldes det måltid, du lige har spist, da denne fødevare ikke er nået til din tarm endnu. Når du spiser popcorn kan i stedet sætte gang i fordøjelsen af fødevarer, som du har spist tidligere på dagen, og det er dermed disse fødevarer, der giver dig oppustetheden.
  Med venlig hilsen
  Mia // Sund Mave

 3. Hvordan kan det være æblecider eddike er low fodmap når æbler er high fodmap?

 4. Hej Rebecca,
  Beklager mit sene svar! Æble er low FODMAP i en mængde på cirka 20 g pr. måltid. Dette er testet ved Pink Lady æbler og Granny smith æbler. Så æble er ikke helt udelukket på diæten. I æblecidereddike er der jo sket en masse processer, som formentlig har nedbrudt FODMAPs. Sådan er det i hvert fald med en række andre fødevarer på diæten. Så det tænker jeg er forklaringen på, hvorfor de tester æblecidereddike til at være low FODMAP. 🙂
  Mvh Mia

 5. Hej Rebecca,

  Jeg kan ikke svare med sikkerhed på, om det er low FODMAP. Så vidt jeg kan læse mig til, er æbleeddike et produkt, hvor koncentreret æblesaft bliver tilsat, og altså ikke gennemgår en gæring på samme måde som æblecidereddike. Men jeg må faktisk være dig svar skyldig! Jeg er ikke sikker på, om alle producenter bruger betegnelsen på samme måde…
  Mvh Mia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *