Da min datter fyldte 1 år, havde jeg mange overvejelser omkring hvilken slags kage, jeg ville servere for hende på hendes fødselsdag. På den ene siden mener jeg ikke, at helt små børn behøver sukker i deres kost – de ved ganske enkelt ikke hvad det er og hvad de går glip af! Og ernæringsmæssigt har de i hvert fald ikke brug for de tomme kalorier fra sukker, som ikke indeholder nogen som helst sunde næringsstoffer.
De fleste børn elsker frisk og tørret frugt og får masser af sødme herfra. Gennem frugt og tørret frugt får de desuden masser af vitaminer, mineraler og kostfibre. Samtidig mener jeg dog heller ikke man bør være helt fanatisk omkring sukker til børn. Hvis sukker helt forbydes tror jeg på, at det kan give et mere skævt forhold til sukker senere hen i livet. Hvis børn derimod lærer, at sukker kan indgå i mindre mængder ved særlige lejligheder i en ellers sund kost, tror jeg, det er den bedste løsning for de fleste.
Ikke desto mindre, de få gange min datter har smagt på et eller andet sukkerholdigt, fx kage eller is, så har hun ikke rigtig gidet det. Serverer jeg derimod en hjemmelavet frugtmos for hende, så er hun i himlen! Derfor besluttede jeg mig for at kaste mig ud i en lidt sundere version af en moussekage, hvor mængden af tilsat sukker er meget lille. Til gengæld er den fyldt med masser af frisk og tørret frugt, som er min datters yndlingsspise.
Kagen tager en del tid at lave, fordi der er flere elementer i kagen og fordi de to mousser skal sætte sig. Til gengæld kan den laves dagen før festen, hvilket gør den praktisk at lave til en fødselsdag.
Ingredienser (1 kage / 10-12 personer):
Daddelbrownie bund:
- 200 g friske dadler
- 80 g nødder (vælg dem, du bedst kan lide og kan tåle)
- 3 spsk. sigtet speltmel (rismel eller boghvedemel, hvis kagen skal være glutenfri)
- 3 spsk. neutral olie
- 3 mellemstore æg
- 2 spsk. kakaopulver
- 2 tsk. bagepulver
- 75 g mørk chokolade (glutenfri, hvis kagen skal være glutenfri)
Mango/abrikos/passionsfrugt mousse:
- 3 blade husblas
- ½ vaniljestang
- ½ abrikos fra dåse (svarende til 100 g uden lage)
- 1 moden mango
- Saft fra 2 passionsfrugter
- 8 friske dadler
- 3 dl piskefløde (eventuelt laktosefri)
Hindbærmousse:
- 3 blade husblas
- ½ vaniljestang
- 200 g hindbær
- 1-2 æbler (svarende til 100 g æble)
- 6 friske dadler
- 2 spsk. vand
- 2 dl piskefløde (eventuelt laktosefri)
- 150 g sødmælksyoghurt (eventuelt laktosefri yoghurt)
Andet:
- Springform 22 cm
- Kageplast (kan købes hos en isenkræmmer eller på nettet)
- Pynt, fx små marengskys, friske bær, spiselige blomster eller hvad du har lyst til
Sådan gør du:
Start med at bage browniebunden. Blend nødderne til mel i en foodprocesser eller en kraftig blender. Tilsæt herefter udstenede dadler, æg, olie og kakaopulver. Blend til en jævn masse. Tilsæt smeltet chokolade (i mikrobølgeovn eller vandbad) og blend massen igen. Kom bagepapir i en springform på cirka 22 cm og fordel dejen i formen. Bag bunden ved 160 grader i 15-20 minutter. Lad herefter bunden køle helt af og flæk den forsigtigt, så du får to bunde.
Herefter laves mango-moussen. Læg husblas i en skål med koldt vand i 10 minutter. Fjern imens skræl fra mango og skær den ud i tern. Blend mango, abrikos, dadler og korn fra vaniljestang med en stavblender eller blender. Sigt passionsfrugterne ned i blandingen, så kernerne ikke kommer med. Bring 1 dl piskefløde i kog. Lad herefter fløden køle af til den er fingervarm. Pisk herefter husblas i den lune flødeblanding. Pisk herefter husblas-fløde blandingen i frugtmosen. Pisk herefter de sidste 2 dl piskefløde til flødeskum og vend det forsigtigt sammen med frugtmosen.
Beklæd siderne af springformen med kageplast. Placer den ene browniebund i springformen. Fordel mango-moussen over browniebunden i springformen. Sæt kagen på køl i minimum 3 timer, til moussen har sat sig.
Når den første mousse har sat sig, laves hindbær-moussen. Læg husblas i koldt vand i 10 minutter. Skræl æbler og skær dem i tern. Bring hindbær, æbler, udstenede dadler og 2 spsk. vand i kog, og kog indtil æblerne er møre. Blend hindbærblandingen og sigt den igennem en sigte, så hindbærkorn ikke kommer med. Brug en ske til at presse massen gennem sigten. Det kan godt tage noget tid at sigte blandingen, så vær tålmodig! Lad hindbærblandingen køle af til den er fingervarm og pisk herefter husblas i. Pisk fløden til flødeskum og vend yoghurt sammen med flødeskum. Vend herefter hindbærblandingen heri.
Placer den anden browniebund ovenpå mango-moussen, og hæld hindbærmoussen over. Lad kagen stå på køl i minimum 4 timer eller gerne natten over.
Pynt kagen med hvad du synes, fx friske bær, spiselige blomster, marengs eller lignende.
Næringsindhold pr. person (ved 12 personer):
Energi: 1800 kJ / 430 kcal
Protein: 7 g
Fedt: 27,5 g
-heraf mættede fedtsyrer: 12 g
-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 8 g
-heraf flerumættede fedtsyrer: 3 g
Kulhydrat: 39 g
Kostfibre: 6 g