Det her er den bedste laktosefri koldskål opskrift, jeg nogensinde har smagt! Så hvis du har laktoseintolerance, får du her min yndlingsopskrift på en klassisk, gammeldags koldskål i laktosefri version. Der er en version med og uden kærnemælk, så du altid kan finde ingredienserne til at lave en hjemmelavet koldskål.
// Dette blogindlæg indeholder reklamelinks.
Laktosefri koldskål uden kærnemælk eller med kærnemælk
Hjemmelavet, gammeldags koldskål laves ofte med kærnemælk. I mange år har dette dog ikke været muligt til en laktosefri koldskål, da man ikke før har kunne købe laktosefri kærnemælk.
Men nu har Naturmælk lavet en laktosefri kærnemælk, så du kan lave den lækreste koldskål med laktosefri kærnemælk. Hvis du ikke kan skaffe laktosefri kærnemælk, kan du dog heldigvis også lave en hjemmelavet laktosefri koldskål uden kærnemælk.
Når jeg laver laktosefri koldskål uden kærnemælk, består den af laktosefri yoghurt og laktosefri mælk. Hvad enten jeg bruger laktosefri kærnemælk eller ej, så indeholder min laktosefri koldskål altid masser af vanilje og masser af citronskal.

Hvor kan man købe laktosefri koldskål?
Der er ikke nogle købte laktosefri koldskål, der smager lige så godt som den hjemmelavede version, hvis du spørger mig! Men hvis du ikke kan nå at lave den selv, og leder efter en købevariant, så kan du læse med her.
Der findes efterhånden flere forhandlere af laktosefri koldskål. Du kan prøve Thise laktosefri koldskål, Cheasy laktosefri koldskål og Naturmælk laktosefri koldskål.
Cheasy laktosefri koldskål har jeg set i større supermarkeder det meste af året rundt, mens jeg mest har set de andre mærker i sommerhalvåret. I sommerperioden har jeg set alle tre varianter i de fleste supermarkeder, herunder Meny, Bilka, Føtex, Superbrugsen, nemlig.com, Irma, Netto og Rema 1000.
Low FODMAP og laktosefri kammerjunker
Du kan faktisk godt smule en lille portion almindelige kammerjunker, da en lille mængde hvedemel er low FODMAP. Jeg vil tro det svarer til en 4-5 kammerjunker af almindelig størrelse. Men hvis du gerne vil have en større portion, kan du læse med her.
Hvis du følger low FODMAP diæten, kan du prøve at anvende glutenfri og laktosefri cantucci (mandelsmåkager) fra mærket Semper, som er low FODMAP. Disse kan du købe på nettet, i helsekost og også i mange større supermarkeder, blandt andet Meny.
Du kan også prøve at lave dine egne kammerjunker. Du kan for eksempel prøve min opskrift på hjemmelavede low FODMAP kammerjunker.
Du kan også prøve min opskrift på havre-pekannøddeknas til koldskål, som også smager super skønt som topping på din laktosefri koldskål.
Det smager også dejligt at toppe din laktosefri koldskål med frisk frugt, for eksempel jordbær eller hindbær.

Hvad er laktoseintolerans / laktoseintolerance?
Laktoseintolerans / laktoseintolerance er betegnelsen for en tilstand, hvor en person har problemer med at nedbryde og optage laktose. Laktose er den faglige betegnelse for mælkesukker, som er det naturlige sukker, der findes i mælk og mejeriprodukter.
Ved laktoseintolerance har man problemer med at optage laktose i tarmen, fordi man ikke danner nok af det enzym, der skal dele laktose over i to mindre dele; galaktose og glukose. Det enzym, man ikke danner nok af, hedder laktase.
Laktose skal deles over til galaktose og glukose før end vi kan optage det tilstrækkeligt gennem tarmvæggen. Derfor vil der ved laktoseintolerance ophobe sig laktose i tyndtarmen. Sagt med andre ord, man fordøjer ikke laktosen, som man skal.
Når laktose ikke fordøjes og optages i tyndtarmen, vil den passere ufordøjet videre til tyktarmen. Samlet set vil dette resultere i en række ubehagelige symptomer fra tarmen hos langt de fleste med laktoseintolerance. Nogle personer mærker dog meget lidt eller slet ikke noget til disse symptomer, da tolerancen er meget forskellig fra person til person.
De symptomer, der oftest opstår, indebærer øget luft i tarmen, rumlen, urolig tarm, oppustethed og pludselige, tynde afføringer. Det skyldes dels, at der ved laktoseintolerance trækkes noget vand i tarmen, hvilket kan påvirke afføringens konsistens og øge antallet af afføringer.
Derudover vil bakterierne i tyktarmen fordøje laktosen, hvilket resulterer i øget dannelse af gas. Både det øgede vandindhold i tarmen og den øgede luftdannelse kan give oppustethed og ubehag.
Hvad gør man, når man har laktoseintolerans?
Den åbenlyse håndtering af laktoseintolerans er at skære ned på laktose i kosten. Men der er også en anden mulighed, som kan være enorm praktisk i situationer, hvor et produkt ikke findes i en laktosefri variant. Eller hvor man af andre årsager ikke kan undgå laktose.
Problemet ved laktoseintolerans er mangel på enzymet laktase. Derfor kan man tage en tablet med laktaseenzymer, når man spiser et måltid, der indeholder laktose.
Jeg plejer altid at anbefale produktet Lactanon til mine patienter, fordi jeg synes det er det produkt, som et lettest at indtage. Samtidig har en fornuftig pris. Min mand har haft laktoseintolerans hele sit liv, og det er helt klart også Lactanon, som han har været mest glad for at anvende.
Laktosefri koldskål med low FODMAP kammerjunkere
Ingredienser
Med laktosefri yoghurt
- 3 stk. æggeblommer
- 100 gram sukker
- 1 hel vaniljestang
- 1 liter laktosefri yoghurt naturel (1,5 %)
- 3 dl laktosefri mælk
- 1 stk. økologisk citron - skallen fra denne
- ca. 3 spsk. frisk citronsaft
Med laktosefri kærnemælk
- 3 stk. æggeblommer
- 100 gram sukker
- 1 hel vaniljestang
- 1 liter laktosefri kærnemælk
- 3 dl laktosefri yoghurt naturel (1,5 %)
- 1 stk. økologisk citron - skallen fra denne
- ca. 3 spsk. frisk citronsaft
Sådan gør du
- Pisk æggeblommer med sukker og vaniljekorn luftigt i ca. 5 minutter med en elpisker.
- Kom yoghurt, mælk / kærnemælk, citronsaft og citronskal i og rør grundigt. Smag eventuelt til med mere citronsaft og/eller sukker.
Noter
