Når du følger low FODMAP diet er der en række frugter og grøntsager (og alle mulige andre fødevarer), som du kan blive nødt til at udelade eller begrænse i din kost. Heldigvis findes der en masse lækre frugter og grøntsager, som du fortsat kan spise uden at få problemer med maven.
Nogle gange er det let at stirre sig blind på listerne over de frugter og grøntsager, der bør begrænses eller udelades på low FODMAP diet. Et godt tip er at sætte dig og bruge god tid på at nærstuderende listerne over de frugter og grøntsager, der KAN spises på diæten. Nogle gange glemmer man, hvor mange fødevarer der rent faktisk stadig kan spises. Husk også at inddrage de begrænsede fødevarer – nogle gange er begrænsningen så høj, er det alligevel ikke har betydning for den portion, du har tænkt dig at spise.
Husk også på, at når du har fulgt diæten gennem længere tid og har fået ro på dine symptomer, bør du begynde at genindføre fødevarer. På denne måde kan du finde frem til, om du tåler nogle af de ikke egnede frugter og grøntsager – om ikke andet i en mindre mængde. Det kan være med til at øge madglæden, variationen og desuden også din sundhed.
Et andet godt tip er at dyrke dine egne frugter og grøntsager. På den måde får du nogle rigtig lækre versioner af de frugter og grøntsager, som du kan spise på diæten, og samtidig kan du opleve den glæde det er, at fremvokse sin egen mad og måske endda servere den for din familie og venner.
Du behøver ikke have en kæmpe køkkenhave for at kunne være med. Her er nogle eksempler på, hvad der er let at dyrke i haven, drivhuset, i krukker eller på altanen:
- Kartofler – ny-opgravet, kogt og med en kold smørklat, så er der ikke et øje tørt
- Gulerødder – til salater, supper eller bare som snack
- Pastinak – ovnstegte eller i supper og gryderetter
- Forårsløg – den grønne del er en uundværlig erstatning til løg
- Squash – i en begrænset mænge i gryderetter, salater eller vendt på grillen
- Chili – til gryderetter, dip og dressing
- Aubergine – stegt på grillen, i en gryderet eller som lækker musaka
- Agurker – sprøde i salaten eller til tzatziki
- Hokkaidogræskar – til supper eller til ovnstegte græskarfritter
- Salat – til sommerens sprøde salater
- Radiser – til salater og som snack eller pynt
- Grønkål – til klassisk stuvet grønkål, i supper eller salater
- Friske krydderurter, fx persille, timian, mynte, basilikum, oregano, purløg
- Tomater – til salater, på brødet eller som snack
- Jordbær – til salater, snacks og desserter
- Hindbær – til salater, snacks og desserter
- Blåbær – til salater, snacks og desserter
- Melon – til salater, snacks og desserter
- Rabarber – syltede eller til diverse kager og smoothies
- Vindruer – til pynt i drivhuset samt til salater og snacks
God fornøjelse med det!