Disse glutenfri bananmuffins med chokolade og valnødder indeholder en masse gode næringsstoffer og ikke så meget sukker. I stedet er de modne bananer er med til at søde kagen. Mørk chokolade kan undværes og erstattes med flere nødder, hvis du vil have endnu mindre sukker i dine muffins. Opskriften er også low FODMAP.

 

Mættende bananmuffins – glutenfri og low FODMAP opskrift

Det gode ved disse glutenfri bananmuffins med chokolade og valnødder er, at de indeholder knap så meget sukker som en almindelig muffin, og mætter godt grundet indholdet af fiberHUSK og nødder.

De søde bananer og fiberHUSK gør samtidig, at disse muffins holder sig fugtige og bløde.

Opskriften er glutenfri, fordi der anvendes rismel eller boghvedemel frem for hvedemel. FiberHUSK tilsættes både for at give en saftig muffin, men også for at kompensere for den manglende gluten i melet.

Selvom modne bananer ikke kan spises i større mængder på low FODMAP diæten, er denne opskrift alligevel low FODMAP. En portion på ca. 30 g moden banan er ifølge Monash University er nemlig low FODMAP, og du kan dermed spise 2 stk. af disse muffins pr. måltid før mængden af moden banan bliver for stor.

Har du brug for at vide mere om low FODMAP diæten, så har jeg udarbejdet en dybdegående og overskuelig e-bog omkring behandling af irritabel tyktarm og low FODMAP diæten. Her finde du blandt andet nogle visuelle og let overskuelige lister til low FODMAP diæten.

 

Du kan læse mere om e-bogen: “Hverdagsguide til IBS og low FODMAP diæten” lige her.

 

 

Glutenfri bananmuffins med chokolade og valnødder

Glutenfri bananmuffins med chokolade og valnødder

Banan og chokolade kan bare noget godt sammen. Derfor har jeg også tilsat lidt hakket mørk chokolade til denne opskrift. Valnødder og banan klæder også hinanden, og så er valnødder proppet med sunde næringsstoffer. De har blandt andet højt indhold af sunde fedtstoffer, protein, fibre, antioxidanter, B-vitaminer og E-vitamin.

Derudover er der også anvendt olie i stedet for smør, hvilket igen bidrager med en masse sunde fedtstoffer, herunder de vigtige omega-3 fedtsyrer, som valnødderne i øvrigt også indeholder.

 

 

Glutenfri bananmuffins med chokolade og valnødder

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Antal 16 stk.

Ingredienser
  

  • 2 stk. æg
  • 3 stk. modne bananer
  • ½ dl sukker
  • ½-1 stk. vaniljestang
  • ½ dl neutral olie (gerne rapsolie)
  • 125 gram fin rismel eller boghvedemel
  • 1 tsk. bagepulver (husk at tjekke efter gluten, hvis du har glutenallergi)
  • 2 spsk. fiberHUSK
  • dl valnødder (kan erstattes med pekannødder)
  • 50 gram mørk chokolade (husk at tjekke efter gluten, hvis du har glutenallergi)

Sådan gør du
 

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Stil en bradepande klar med muffinsforme på.
  • Hak mørk chokolade og valnødder groft, og stil det til side.
  • Pisk æg, sukker og vaniljekorn med en elpisker til du får en luftig masse.
  • Tilsæt fiberHUSK og pisk igen. Lad det stå og trække i et par minutter.
  • Mos bananerne i en skål, og tilsæt disse sammen med olie. Pisk sammen igen.
  • Bland mel og bagepulver i en skål, og sigt det ned i den våde masse. Vend det forsigtigt i blandingen. Bliv ved med at vende det i indtil du får en ensartet masse. 
  • Vend herefter chokolade og valnødder i.
  • Fordel dejen i muffinsformene. Bag dem i ca. 15 minutter til de begynder at blive let gyldne på toppen.

Noter

Næringsindhold pr. muffin:
Energi: 545 kJ / 130 kcal
Protein: 2,5 g
Fedt: 7 g
-heraf mættede fedtsyrer: 1,5 g
-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 3 g
-heraf flerumættede fedtsyrer: 2 g
Kulhydrat: 13 g
Kostfibre: 2,5 g