Guldbageren har fået en ny serie af glutenreduceret brød i samarbejde med Lene Hansson. Udover jeg er stor modstander af, at Lene Hansson mener gluten er noget værre skidt for os alle sammen, så er det et held, at nogle af disse produkter også er egnede på low FODMAP diet. Produkterne kan du se på guldbageren forside (på hjemmesiden). Følgende af produkter er henholdsvis egnede og ikke egnede på low FODMAP diet. Husk, at brødene kun er glutenreducerede og ikke glutenfri, og de er derfor ikke egnet til personer med cøliaki.

  • Softkernebrød er egnet (minder om rugbrød)
  • Favoritbrød og kernebrød er egnede, men da de indeholder flere begrænsede ingredienser, bør de ikke indtages i for store mængder. Du er nødt til at prøve dig frem med disse.
  • Baguetter, boller og burgerboller er egnede
  • Madmuffins og knækbrød er ikke egnet

 

Husk at ringe til bageren på forhånd, da produkterne ikke føres i alle deres butikker. Du kan finde butikkerne og deres telefonnumre på deres hjemmeside.

Jeg vil samtidig benytte lejligheden til at klargøre historien med gluten. Der er ikke noget som helst der tyder på, at vi mennesker generelt har svært ved at tåle gluten. Nogle mennesker lider af såkaldt glutenintolerance/cøliaki, som kan påvises ved at undersøge tarmen, da gluten vil forårsage ødelæggelse af tarmvæggen hos de personer, der ikke tåler gluten. Derudover har man i den seneste tid diskuteret, om nogle personer ikke tåler gluten til trods for, at deres tarm ser normal ud. Dette har især været på tale hos personer med IBS, fordi en stor del af de med IBS opnår lindring i deres symptomer, når de undgår gluten. Dette har dog vist sig højst sandsynligt at skyldes, at de glutenfrie meltyper ikke har et højt indhold af såkaldte FODMAPs, som netop hvede, rug og byg har. Symptomlindringen skyldes derfor med al sandsynlighed, at der skæres ned på mængden af FODMAPs på en glutenfri diæt.

Dog skal det siges, at nogle personer fortsat fortæller om symptomer selvom de undgå FODMAPs, men samtidig inddrager gluten fra fx spelt. Det er derfor muligt, at nogle mennesker ikke tåler gluten optimalt. Dette kaldes “non-celiac gluten sensitivity”, det vil sige “ikke cøliakisk glutensensitivitet”. Der forskes stadig i området, og der forelægger derfor ikke nogen endelig konklusion om emnet.

Hvis du er i tvivl om du kan tåle gluten bør du først og fremmest blive undersøgt hos en læge. Hvis lægen ikke kan konstatere intolerance overfor gluten, kan en diætist med speciale i området hjælpe dig til at afklare, om det er gluten eller noget andet i din kost, der forårsager symptomer.

images[1]