Vi har tidligere delt en artikel på vores facebookside fra magasinet Femina, som havde skrevet en rigtig fin og informativ artikel om irritabel tarm (IBS) og low FODMAP diet. Du kan finde artiklen HER.
Lige så glade, vi bliver, når forskellige medier oplyser om IBS og FODMAP-diæten – lige så ærgerlige bliver vi, når der heri indgår forkerte oplysninger om diæten. Artiklen fra Femina var desværre ingen undtagelse – de forkortede udgaver af fødevarelisterne var behæftede med betydelige fejl. Vi har forsøgt at få Femina til at rette fejlene, men da det endnu ikke er sket, vil vi gerne bringe rettelserne her i et blogindlæg. Vi ved, hvor forvirrende det kan være med modsigende fødevarelister på internettet, og vi føler det er vigtigt for os at hjælpe med at mindske denne forvirring.
I artiklen var der både fejl i hvilke fødevarer, der har et lavt indhold af FODMAPs og hvilke fødevarer, der har et højt indhold af FODMAPs. Derudover var der ikke skelnet mellem fødevarer, der havde moderat indhold af FODMAPs, og derfor kan spises i begrænsede mængder. Her er de rettede lister, som vi sendte til Femina. Husk på, at listerne fortsat kun er et udsnit af de fulde lister:
LOW FODMAP – o.k. at spise
Korn og flager: Quinoa (hel), knækket boghvede, hirseflager.
Morgenmadsprodukter: Cornflakes, boghvedeflakes, müsli af egnede kornsorter og nødder.
Mel: Boghvedemel, majsmel, rismel, quinoamel, hirsemel, kartoffelmel, teffmel og et udvalg af glutenfri melblandinger.
Mælkeprodukter: Laktosefri mælk, laktosefri yoghurt, laktosefri fløde og kokosmælk.
Ost: De fleste oste, herunder skæreoste, alle hårde oste, brie, mozzarella, feta med mere samt laktosefri friskost.
Is: Laktosefri is og sorbet af egnede frugter
Fedtstof: Alle olier, kokosolie, smør, margarine.
Pasta, nudler, ris og kartofler: Ris, kartofler, pasta og nudler på majs, ris eller boghvede.
Kød, fisk og æg: Alt kød, fjerkræ, fisk og æg
Frugt: Appelsiner, klementiner, bananer, kiwi, vindruer, citron, ananas og jordbær.
Grøntsager: Tomat, agurk, alle slags salat, knoldselleri, bønnespirer, gulerødder, pastinak, ingefær, grønkål, aubergine og grønne toppe af forårsløg.
Nødder: Peanuts og macadamianødder.
Søde sager: Vingummi, lakrids, bolsjer, sukker, SØD, Hermesetas og Stevia.
Drikkevarer: Sodavand, saftevand af egnede frugter, kaffe og te.
MODERAT FODMAP – kan spises i begrænsede mængder
Korn og flager: Havregryn.
Morgenmadsprodukter: Speltbrød, der er langtidshævet og bagt på surdej.
Mel: Mandelmel og havreklid.
Mælkeprodukter: Mandelmælk, hampemælk og rismælk.
Ost: Hytteost og friskost.
Frugt: Passionsfrugt, honningmelon, cantalupmelon, blåbær, hindbær og rosiner.
Grøntsager: Spinat, squash, grønne bønner, hvidkål, broccoli, grønne toppe af porre, ærter, majs, linser og kikærter fra dåse.
Nødder: Pekannødder, mandler og hasselnødder.
Søde sager: Chokolade og kakaopulver.
Drikkevarer: Juice af egnede frugter.
HIGH FODMAP – undgå generelt:
Korn og flager: Mysli af ikke egnede korntyper, hvede-, byg- og rugflager, hvedekerner, bygkorn, bulgur, couscous.
Morgenmadsprodukter: Branflakes, Kellogg’s Special K og andre produkter lavet på ikke egnede korntyper.
Mel: Rugmel, hvedemel, bygmel og durum.
Mælkeprodukter: Laktoseholdige mælkeprodukter, herunder mælk, kakaomælk, yoghurt, fløde, cremefraiche, kvark og skyr (hvis du har laktoseintolerance)
Is: Laktoseholdig is (almindelig mælke- og flødeis)
Fedtstoffer: Ingen.
Pasta, nudler og ris: Pasta og nudler lavet på hvedetyper og rug.
Kød: Kødprodukter, hvor der er tilsat løg og/eller hvidløg.
Frugt: Æble, mango, pære, vandmelon, kirsebær, blommer og nektariner.
Grøntsager: Løg (alle slags), den hvide del af forårsløg, hvidløg, den hvide del af porre, asparges, artiskok, jordskokker, champignon og rødbede.
Nødder: Pistacie og cashewnødder.
Søde sager: Sukkerfri slik, sukkerfrit tyggegummi, sukkerfire halspastiller, birkesød (xylitol), manitol, isomalt, sorbitol.
Drikkevarer: Saftevand og juice af ikke egnede frugter.
Vi har gennem tiden snakket med mange, der gerne vil prøve low FODMAP diæt, men som synes, at diæten virker indviklet, og at det er svært at finde ud af, hvad man “må” og “ikke må”.
Low FODMAP diæt KAN være indviklet, men med den rette vejledning er det ikke nær så kompliceret, som det kan syne ved første øjekast. Artikler, som den fra Femina, er dog med til at gøre forvirringen større, idet det bliver endnu sværere at finde ud af, hvad der er op og ned på diæten.
Vi opfordrer generelt til, at du opsøger en klinisk diætist med speciale og uddannelse inden for diæten. På den måde har du de bedste forudsætninger for at få de rigtige oplysninger omkring diæten, og chancen for succes med diæten øges betydeligt. Derudover anbefaler vi, at du forholder dig kritisk til de artikler, der publiceres samt de fødevarelister, du kan finde rundt omkring på nettet.
I vores bog Sund Mave får du de senest opdaterede lister og information om diæten. Via bogen får du desuden en kode til en elektronisk version af fødevarelisterne, som findes her på hjemmesiden, som bliver løbende opdateret med nyeste viden.
Først og fremmest tusind tak for rigtig god info. Jeg er en af dem der synes det er lidt en jungle at finde rundt i alle de modsvarende lister der findes rundt omkring, men jeg begynder så småt (efter 3 uger på low FODMAP) at have fundet ud af hvilke ting jeg stadig sagtens kan spise og hvilke jeg skal holde mig fra her i starten. Dog vil jeg lige knytte som kommentar til at I har skrevet lakrids på positiv listen, at man måske skal tjekke varedeklarationen først. Min yndlings lakrids (en sød, blød variant) har hvedemel deklareret som det allerførste. Så husk at tjekke deklarationen ved tvivl.