Endometriose er en kronisk underlivssygdom, som rammer op mod 10% af kvinderne i den fødedygtige alder. Kort fortalt er endometriose væv, der ligner livmoderslimhinde, men som sidder uden for livmoderen omkring organerne og i bughulen. Dette ses også hos raske kvinder uden problemer, men hos kvinden med endometriose bløder vævet og fremkalder inflammation, arvæv, reaktion i nerverne omkring vævet og sammenvoksninger imellem organerne. Ovenstående kan medføre underlivssmerter, fertilitetsproblemer, nedsat livskvalitet og nedsat erhvervsevne. Endometriose er ikke livstruende, men mange kvinder oplever sygdommen som invaliderende på grund af dens symptomer og følgevirkninger.

Det kan ofte være en udfordring både for kvinden og for hendes pårørende at tale med venner, familie eller arbejdskolleger om underlivssmerter og menstruationsproblemer. Sygdommen kan være svær at forklare og fortælle om, til dem som ikke kender til den. Det skyldes ikke kun, at den sidder i underlivet og er ”usynlig” for andre men også, at den er behæftet med mange tabuer. De fleste vil have lettere ved at forklare et brækket ben eller en livsstilssygdom som sukkersyge eller hjertekarsygdom, da det er sygdomme, som de fleste har kendskab til. Endometriose er derimod et ”kvindeproblem” som ikke går over efter 6 uger i gips eller den rette medicin. Endometriose er en kronisk sygdom, som i en del tilfælde vil følge kvinden resten af livet i en eller anden form. I det følgende vil vi uddybe, hvad endometriose er, og hvordan det udvikler sig, samt forklare hvordan det kan diagnosticeres og behandles.

Jeg har i de sidste 5 år arbejdet på at få skabt mere opmærksomhed omkring endometriose samt undersøge muligheden for, om kosten kan være med til at lindre nogle af de mange symptomer, som kan ses endometriose. Der er stadig meget lang vej igen, men det er lykkedes mig – sammen med dygtige kollegaer og samarbejdspartnere – at skabe mere fokus på de behandlingsmuligheder, som kan supplere medicin og kirurgi. Jeg har mange spændende projekter planlagt i forhold til diætetisk behandling ved endometriose. Sådanne projekter tager desværre lang tid, men forhåbentligt vil det kunne hjælpe mange kvinder i fremtiden!

Sidste år var et stort gennembrud, da vi i Endometriose Foreningen udgav bogen “Et godt liv med endometriose – gennem kost, motion og mindfulness”. Det er den første dansksprogede guide til kvinder med endometriose om sygdommen og om de behandlingsmuligheder, som i dag eksisterer.

 

Unavngivet

 

I dette blogindlæg vil jeg uddybe nærmere, hvad du får med i bogen, så du kan overveje, om den kan være en hjælp for dig. Bogen rummer blandt andet:

– Et kapitel, der grundigt og i et let forståelig sprog forklarer endometriose samt de konsekvenser sygdommen kan have for den enkelte kvinde.

– Et kapitel om smerter og smertemekanismer, der i dybden forklarer hvad smerter er for en størrelse, og hvilke specifikke smerter, der ses ved endometriose. Dette kan være med til at give dig en bedre forståelse af din egen krop, og hvorfor du mærker de smerter og symptomer, som du gør. Det kan give en tryghed for den enkelte kvinde at opdage, at de smerter og symptomer, der opleves, ikke er “normale” og ikke blot er noget, der skal undertrykkes.

– Et kapitel, der i dybden gennemgår, hvordan mange kvinder med endometriose oplever slemme mave-tarmproblemer og problemer med deres blære. Dette kan igen give dig med endometriose en langt bedre forståelse af din egen krop, og de symptomer, du oplever. Såfremt du oplever de symptomer fra mave, tarm og blære, som i kapitlet bliver beskrevet, kan dette have en afgørende betydning for den behandling, som kan hjælpe dig. Mange tror, at samtlige af deres symptomer skyldes endometriose, hvilket indirekte kan være rigtigt, men ikke desto mindre kan behandlingen blive målrettet bedre, hvis der skelnes mellem fx menstruationssmerter, mave-tarmproblemer og blæreproblemer.

– Et kapitel, der giver en grundlæggende forståelse af hvad vores kost består, og hvorfor forskellige næringsstoffer er vigtige for vores krop – især, når der kæmpes med en kronisk sygdom som endometriose.

– Et kapitel, der gennemgår de forskellige råd om kost og livsstil, som ofte bliver anbefalet i forbindelse med endometriose. I kapitlet bliver det gennemgået hvilke råd, der rent faktisk er dokumenterede, hvilke der bygger på erfaring og hvilke råd, der måske ikke er så meget hold i.

– Et kapitel, hvor forfatterne af bogen kommer med deres bud på en endometriose-venlig kost. Her er der råd og praktiske tips til en generel endometriose-venlig kost, som specifikke råd til kost og livsstil hos kvinder, der samtidig døjer med mave-tarmproblemer, blæreproblemer, menstruationssmerter eller fertilitetsproblemer.

– Et kapitel om psykologisk smertebehandling, herunder hvad det går ud på, og hvorfor det er aktuelt at tale om i forbindelse med endometriose. Dette kan give dig med endometriose indsigt i, at mange af de følelser og tanker, du sikkert går rundt med, er noget som du ikke er alene om. Du vil formentligt genkende mange af de udsagn og beskrivelser, som kapitlet giver, og du vil få en forståelse af, hvordan du kan få hjælp til at tackle disse tanker og reaktioner.

– Et kapitel om mindfulness, som er en konkret teknik, der har vist sig at kunne forbedre livskvaliteten hos blandt andre kvinder med endometriose. Kapitlet omhandler en beskrivelse af, hvad mindfulness er, samt en forståelse af sammenhænge imellem kropslige fornemmelser, tanker, følelser og handlinger. Der er også en guide til, hvordan du kan komme i gang med at praktisere mindfulness. Kapitlet rundes af med en præsentation af enkelte studier, som har undersøgt effekten af mindfulness i forhold til smerter, mave-tarmproblemer og endometriose.

– Et kapitel, hvor du kan du læse om den positive sammenhæng mellem motion og endometriose. Du kan blandt andet læse om de generelle positive effekter ved motion, hvorfor det er særlig godt, når du har endometriose, samt gode råd til, hvordan du kommer i gang og fastholder gode og endometriose-venlige motionsvaner.

– Et kapitel omhandlende fysioterapeutisk behandling af endometriose-relaterede muskelspændinger, som blandt andet kan medføre eller forværre smerter. I kapitlet får du forslag til konkrete fysioterapeutiske øvelser, som du kan lave derhjemme. Alle øvelserne er med billeder, så du kan se, hvordan de skal udføres.

– Endeligt indeholder bogen 34 lækre, sunde og endometriose-venlige opskrifter, som følger de anbefalinger, der er givet i bogen. Hver opskrift er desuden næringsberegnet, så du kan se indeholder af kalorier, protein, fedt, kulhydrat og kostfibre. Til hver opskrift er et smukt billede, som giver inspiration og sætter appetitten i gang. Du kan se billeder af nogle af opskrifterne i collagen herunder.

 

endo collage