Når man følger low FODMAP diet er der en række begrænsninger på fødevarer, som i starten kan være forbundet med en omvæltning og udfordringer, når man pludselig skal til at sammensætte sin kost på en ny måde. Det er dog noget, som de fleste finder hurtigt ud af – om end det til tider kan være lidt besværligt.

Det er dog en endnu større udfordring, hvis man derudover har visse allergier eller intolerancer, som der fortsat skal tages hensyn til – også når der startes på low FODMAP diet. Vi har fået flere henvendelser omkring hvad man kan gøre, hvis man ikke tåler mælk og æg, men gerne vil følge low FODMAP diet. Vi vil her forsøge at komme med nogle god bud på, hvad du kan gøre, hvis du ikke tåler mælk og/eller æg.

 

Æg

Erstatninger for æg vil afhænge meget af, hvilken opskrift, der er tåle om. Det siger næsten sig selv, at der ikke er noget produkt, der kan erstatte hele æg i for eksempel en omelet. Derimod kan der i opskrifter, hvor æg bruges som bindemiddel, for eksempel frikadellefars, pandekager og så videre, anvendes erstatninger for æg. De to metoder, som vi vil anbefale er:

  • Kommercielle æggeerstatninger, som kan købes i helsekostbutikker og på online helsesider. Her piskes et pulver, typisk bestående af en form for stivelse og bindemiddel, sammen med vand, hvorefter det kan indgå som erstatning for æg i diverse opskrifter.
  • Hørfrøskum: Kog hørfrø i vand i 5 minutter under omrøring. Hæld det gennem en sigte ned i en lukket beholder og sæt det i køleskabet til afkøling. Den “skum”, der er fremkommet, kan bruges som erstatning for æg. 35-40 g skum vil nogenlunde svare til 1 helt æg. Hørfrøskum kan holde sig i en uges tid i køleskab.

 

Mælk og mejeriprodukter

Som erstatning for mælk og mejeriprodukter, kan der anvendes plantebaserede mælkeprodukter. Det er vigtigt, at du kun undgår mælk og mejeriprodukter, hvis du ikke tåler mælk. Har du laktoseintolerance, kan laktosefri produkter anvendes.

Monash har for nyligt testet forskellige plantemælk, og er kommet frem til følgende resultater:

  • Soyamælk lavet på HELE SOYABØNNER har et højt indhold af galaktaner, og kan dermed som udgangspunkt ikke indgå på low FODMAP diet. Du kan eventuelt teste, om du kan tåle små/moderate mængder soyamælk af hele soyabønner, når du når til tolerancefasen.
  • Havremælk har et moderat indhold af galaktaner, og bør derfor begrænses til 30 mL pr. måltid. Du kan eventuelt teste, om du kan tåle større mængder havremælk, når du når til tolerancefasen.
  • Rismælk har et lavt indhold af FODMAPs, og kan dermed indgå på low FODMAP diet. Du kan læse mere om, hvorfor rismælk er blevet ændret fra tidligere at være ikke egnet, til nu at være egnet lige HER.
  • Soyamælk lavet på SOYAPROTEIN har et lavt indhold af FODMAPs, og kan dermed indgå på low FODMAP diet.
  • Mandelmælk har et lavt indhold af FODMAPs, og kan dermed indgå på low FODMAP diet. Du bør dog være opmærksom på, at mange mandelmælk er tilsat agavesirup, som ikke er egnet på diæten. Det kan dog godt lade sig gøre at finde mandelmælk i helsekostbutikker, som er sødet med andet end agavesirup.

 

Andre mejeriprodukter:

  • Der kan findes ost lavet på sojaprotein, som kan indgå på diæten. Kig i helsekostbutikker samt udvalgte supermarkeder, for eksempel Meny.
  • Mælkefri yoghurt er i Danmark som regel i form af sojayoghurt fra hele sojabønner, hvilket er i konflikt med low FODMAP. Du kan muligvis være heldig at finde sojayoghurt lavet på sojaprotein eller andre vegetabilske yoghurter i helsekostbutikker, men du skal måske lede længe efter det. Det kan være en rigtig god idé at afprøve i tolerancefasen, om du kan tåle netop de yoghurter, som du kan få i dit supermarked (også selvom de er lavet på hele sojabønner). Husk også, at hvis du kun skal anvende yoghurten i mindre mængder, for eksempel en brødopskrift, så er der mindre chance for, at du vil reagere på mængden.
  • Som erstatning til fløde kan der købes sojafløde til madlavning og til piskning af flødeskum. Rigtig mange af disse produkter er dog lavet på hele sojabønner, som dermed først skal afprøves i tolerancefasen. Derimod findes der flere varianter af kokosfløde til både madlavning og piskning af flødeskum, som kan anvendes. Du kan finde forslag hertil på vores Alternativliste, som du får med, når du køber bogen Sund Mave.

 

Vi håber, at dette kan være hjælp til jer, der ikke tåler mælk og/eller æg, og som gerne vil have en sund mave i balance med low FODMAP diet.

 

 

IMG_2926

6 thoughts on “Erstatninger for æg og mælk på low FODMAP diet”

  1. Hvad med hjemmelavet mandelmælk? Kan se, man ikke må spise mandler?

  2. Hej Panini,
    Det kommer an på, hvor mangler mandler du benytter i portionen. Så længe du ikke får mere end hvad der svarer til 12 g mandler i ét måltid, så er mandler ok. I så fald kan du godt anvende hjemmelavet mandelmælk ?
    Mvh Mia // Sund Mave

  3. Hejsa, fint indlæg 🙂
    Jeg vil gerne høre dig om du har et forslag til soyamælk lavet på soyaprotein? Altså kender du et mærke som laver dette?
    mvh camilla

  4. Hej Camilla!
    Desværre kender vi faktisk ikke et mærke på en soyamælk, som kun er levet på soyaprotein. Det er mere udbredt udlandet, men i de soyamælk, der kan købes i de danske supermarkeder, har vi indtil videre kun fundet versioner baseret på hele soyabønner. Vi vil dog ikke udelukke, at det findes. Der vil det være nødvendigt at søge på online helsekost eller gå ind i fysiske helsekostbutikker og lede.

    Der er flere alternativer, hvis det ikke lykkes dig at finde en egnet soyamælk. Du kan i stedet for soyamælk anvende mandelmælk som beskrevet her i indlægget, eller du kan anvende rismælk, som netop er blevet accepteret som havende et lavt indhold af FODMAPs. Læs om dette her her.

    Slutteligt kan du afprøve din tolerance for soyamælk baseret på hele soyabønner – måske din tolerance er høj nok til de mængder, du har brug for at anvende.

    Med venlig hilsen
    Mia // Sund Mave

  5. Hej. Vi laver mandelmælk sådan her: Mandler i blød nattenover. Dagen efter blender vi det hele, og sier selve mandelen fra, så vi kun får ‘mælken’. Hvad tænker i om den metode? Altså er mængden så ikke “ligegyldig”. 🙂
    Mvh Mikkel.

  6. Hej Mikkel,
    Det lyder som spændende metode! 🙂 Jeg vil tro I får et produkt, der i FODMAP-indhold minder lidt om de mandelmælk, man kan købe. Mon ikke fremstillingsprocessen er lidt den samme? Det er jo netop ikke hele mandler, der indtages, og derfor gælder den ret lave begrænsning på mandler ikke for mandelmælk. Jeg kan dog ikke sige med sikkerhed, om mængden af FODMAPs bliver højere i jeres hjemmelavede version, men så længe jeres maver har det fint med det, er der ingen grund til ikke at fortsætte med det.
    Mvh Mia // Sund Mave

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *