Low FODMAP diet er ikke en hurtig ”kur”, der på kort tid kan lindre dine mavegener. Low FODMAP diet bør nærmere betragtes som en livsstilsændring og en løbende proces. Det kan tage tid at finde ud af, om diæten virker for dig, og når du mærker effekt, kan det også være nødvendigt at følge diæten over lang tid.
Men hvor lang tid er lang tid? Hvornår er det hensigtsmæssigt at pausere og ikke inddrage flere nye fødevarer, og hvorfor er det vigtigt løbende at udvide sin fødevarehorisont? Vi har forsøgt at svare på alle disse spørgsmål og meget mere i dagens blogindlæg.
Overordnet opdeles low FODMAP diet i to faser – opstartsfasen og tolerancefasen.
- Opstartsfasen strækker sig i udgangspunktet over 4-6uger. I opstartsfasen skal alle FODMAP-grupper begrænses, således at fødevarer, der har potentiel negativ effekt på dine symptomer udelukkes. Ved du med sikkerhed, at du tåler laktose og fruktose, kan disse dog godt indgå i din kost under opstartsfasen. Nogle personer mærker allerede markant forbedring i symptomer efter en uges tid – nogle allerede efter kun få dage. Andre kan først mærke effekten efter 8 uger og sjældne gange længere tid endnu.
Denne fase kan klassificeres som værende restriktiv, da mange sunde fødevarer udelukkes eller begrænses, og det er derfor MEGET vigtigt at du ikke forbliver i denne fase.
- I tolerancefasen gælder det om at finde frem til din tolerance for de forskellige grupper af FODMAPs, der i opstartsfasen ikke var mulige at indtage, så livet på low FODMAP diet ikke bliver mere restriktivt end højst nødvendigt. Tidsperspektivet i tolerancefasen er i og for sig ubegrænset. Det vil sige, at det er op til dig i hvilket tempo og over hvor lang tid, du ønsker at genindføre fødevarer.
I vores bog Sund Mave kan du læse mere om hver enkel fase samt hvordan du praktisk kommer igennem.
Low FODMAP diet består derfor af en kort restriktiv fase efterfulgt af en længerevarende ofte livslang fase, hvor den individuelle tolerance for diverse fødevarer skal findes. Har du længe lidt af irritabel tarm (IBS) og de generende symptomer, og netop mærket positiv effekt af opstartfasens restriktion af FODMAPs, kan det måske synes svært at skulle begynde at genindføre – men det er vigtigt!
Fastholdes opstartfasen er der blandt andet risiko for mangel på forskellige næringsstoffer herunder kostfibre, hvilket kan resultere i ændret afføringsmønster. Årsagen til dette er, at vi danskere får mange af vores daglige kostfibre fra brød, frugt og grøntsager, hvoraf mange desværre også har et højt indehold af FODMAPs og derfor skal udelades eller begrænses.
Derudover bidrager FODMAPs til en god tarmflora, det vil sige den sammensætning af bakterier, som vi har i tyktarmen. Det gør de, fordi FODMAPs og kostfibre er det, som vores bakterier lever af i tyktarmen. Bakterierne i vores tyktarm er helt afgørende for vores sundhed, og blandt andet er de en uundværlig del af vores vores immunforsvar, vores omsætning af næringsstoffer samt meget meget mere. Ved en kost med meget lavt indhold af FODMAPs har man observeret, at mængden af bakterier i tyktarmen bliver væsentligt lavere. Derfor er det helt afgørende, at man FODMAP-indholdet i kosten ikke forbliver så lavt, som det er i opstartsfasen. Det gælder så og sige om at spise så mange FODMAPs som muligt – uden det giver symptomer på IBS. Det er denne tolerance man finder i tolerancefasen.
Desuden kan en mere varieret kost, hvor ikke alle begrænsninger overholdes, bidrage til en lettere hverdag samt gøre det sociale liv mindre anstrengt. Vi anbefaler derfor, at du giver dig i kast med genindføringen af FODMAPs indenfor for en overskueligt tid efter opstartsfasen, såfremt dine symptomer er blevet reduceret i opstartsfasen.
Så for at gentage overskriften i dette indlæg – low FODMAP diet er IKKE en livslang diæt! Det kan dog være nødvendigt at følge visse principper for diæten lige så længe, som du har symptomer på IBS. Det er helt afgørende, at du kommer videre fra opstartsfasen, og får et mere varieret og sundt kostindtag, hvor du finder dit eget toleranceniveau, og bibeholder en sund mave – en mave i balance.
Findes der fysiske kurser eller madgrupper, hvor man kan komme og lave low fodmap venlig mad sammen og udveksle erfaring?
Hej Vibeke,
Jeg kender desværre ikke til nogle konkrete kurser eller madgrupper med low FODMAP diet. Du kan eventuelt melde dig ind i nogle af de facebookgrupper, som handler om low FODMAP diet. Der er både inspiration og erfaring at hente, og her kan du også spørge om der er nogen, der kender til nogle madkurser.
Held og lykke med det!
Mvh Mia // Sund Mave