Mange oplever, at der i dagens Danmark er et øget fokus på, hvordan vi forholder os til vores krop og sind, og derigennem hvad vi byder vores krop af næring. Kigger man tilbage i tiden, har der været forskellige sundhedsbølger, som har dikteret, hvad der var godt for os. Førhen blev fedt gjort til den store syndebukken, når det kom til at leve et sundt liv, men i disse tider har fokus ændret sig, og nu er makronæringsstoffet kulhydrat i fokus. Modekosten dikterer nemlig i disse tider færre kulhydrater fremfor særligt protein og dernæst fedt – men hvordan forholder det sig så med low FODMAP diet? Er denne diæt et produkt af tidens dikterende sundhedsbølge, og er det en kulhydrat-forskrækket diæt? I dagens blogindlæg stiller vi skarpt på netop dette, og giver dig svarene.

Sundhedsråd og nyeste trends kan være en jungle at finde rundt i. Det er derfor vigtigt at kunne skille tingene ad. Vi gennemgår herunder kort, hvorfor en kulhydratfattig diæt samt fedtholdig diæt ikke nødvendigvis er det samme som en mave-venlig kost. Afslutningsvis stiller vi skarpt på low FODMAP diet.

 

Kulhydratfattig diæt eller kur

Man kan umiddelbart tro, at en kost med færre kulhydrater er i tråd med principperne i low FODMAP diet – det er nu ikke så enkelt.  I diverse kulhydratfattige diæter og kure er den overordnede linje: reduktion i indtaget af simple kulhydrater og stivelse, hvilket ofte øger indtaget af grøntsager, nødder,kerner og bælgfrugter, som kan være problematisk i forhold til deres høje indhold af FODMAPs. Det vil sige, at det ikke nødvendigvis giver en sund mave at skære ned på kulhydrater i din kost – men det handler om hvilke typer af kulhydrat, du begrænser, når du har irritabel tarm (IBS) og ønsker en mave i balance.

 

Fedtholdig diæt eller kur

En kost med et højt fedtindhold kan være problematisk for dig med irritabel tarm (IBS). En større mængde fedt i kosten medfører også et større arbejde i din mave, og det kan lede til irritation i din mave og tarm. Desuden har fedtholdige fødevarer såsom mandler og avokado et højt indhold af FODMAPs, som kan fører til generende symptomer såsom oppustethed og mavesmerter.

 

Low FODMAP diet

Low FODMAP diet bygger på et videnskabeligt grundlag, og er oprindeligt udviklet i Australien. Her fandt man ud af, at det var muligt at lindrer symptomerne på irritabel tarm (IBS) ved at begrænse indtaget af bestemte kulhydrattyper fra kosten. Det er derfor ikke makronæringsstoffet kulhydrat der overordnet skaber balladen, men særlige typer af kulhydrat de såkaldte FODMAPs. Af forskellige årsager optages disse kulhydrater ikke tilstrækkeligt i tyndtarmen, hvormed de passerer ufordøjet videre til tyktarmen, hvor de gæres af tarmbakterier. FODMAPs er ikke usunde eller skadelige, men fordi de ikke optages tilstrækkeligt i tyndtarmen, virker de i tarmen på én sådan måde, der desværre forværrer symptomerne, når man har irritabel tarm (IBS). Derfor kan begrænsning af FODMAPs i kosten være med til at mindske IBS-symptomer.

FODMAPs findes i alverdens fødevarer, men udover disse FODMAPs, kan de selv samme fødevarer også bidrage med diverse sundhedsmæssige gevinster. Et eksempel kunne være brødprodukters indhold af kostfibre. Kostfibre har en positiv virkning på vores mave-tarmsystem, nedsætter kolesterol i blodet og virker forebyggende mod en lang række sygdomme. Det er derfor vigtigt at diæten ikke forbliver begrænset og restriktivt – low FODMAP diet er nemlig hverken restriktiv eller en kulhydrat-forskrækket diæt.

Diæten er opdelt i to faser, netop med henblik på at hjælpe dig på sigt til at få et varieret kostindtag og fortsat have en sund mave – en mave i balance. Desuden skaber en mere varieret kost en langt bedre bakterievækst i vores tarm, som er godt og sundt for os. Principperne i low FODMAP diet handler derfor ikke om, at kulhydratindtaget overordnet skal reduceres, men mere at enkelte kulhydrattyper af fysisk årsager skaber generende symptomer for dig med irritabel tarm (IBS), og at disse kulhydrattyper for en periode skal tages ud af kosten, hvormed de på sigt skal genintroduceres af andre sundhedsmæssige årsager.

Er du nysgerrig på at læse mere om low FODMAP diet og dens faser, kan du eksempelvis kigge forbi et tidligere blogindlæg her. Ønsker du en mere grundig gennemgang af principperne ved diæten, kan du læse mere i vores bog Sund Mave, som kan bestilles her.

 

 

2015-09-19 12.15.17

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *