Vi er blevet gjort opmærksomme på, at der i forskellige low FODMAP diet grupper på Facebook har været diskussioner omkring hvilke apps, man bør vælge, når man følger low FODMAP diet. Vi byder overordnet diskussionerne velkomne, og de mange forskelligartede meninger om, hvilken app der er bedst, da vi alle er forskellige og kan have forskellige præferencer. Nogle af de seneste diskussioner har dog budt på nogle kritiske kommentarer omkring vores app Sund Mave – low FODMAP diet, herunder kritik af vores faglighed. Derfor vil vi gerne forklare lidt nærmere om, hvordan vores app Sund Mave er lavet, hvorfor den kan være brugbar for jer, der følger diæten til hverdag, og ikke mindst hvad vores baggrund er for skrive bog og udvikle en app.
Så sidder du derude, og er blevet godt og grundigt forvirret over de blandede kommentarer om vores app, og os der står bag? Og vil du også gerne vide, hvad der er op og ned?! Så læs med her
Først vil vi gerne kort præsentere os selv. Vi er begge kliniske diætister, som har efteruddannet os i at vejlede i low FODMAP diet til personer med irritabel tarmsyndrom. Vi har taget denne uddannelse på Kings College i London, som er et anerkendt universitet, der forsker i diæten. Her modtog vi undervisning fra nogle af Europas førende forskere på området. Det vil sige, at vi er uddannet af forskere, som har adgang til nyeste viden om emnet. Vi modtager løbende nyeste opdateringer fra vores tidligere undervisere og deltager på efteruddannelsesforløb. Derudover har vi flere års erfaring med at vejlede patienter i diæten, og den ene halvdel af Sund Mave – Mia – forsker i diætbehandling af irritabel tarmsyndrom på Århus Universitet og Århus Universitetshospital. Vi har derfor de nødvendige kompetencer til at udtale os om low FODMAP diet og om behandling af irritabel tarmsyndrom.
I diskussionerne omkring de forskellige apps på markedet, er der blandt andet rettet fokus på, hvor data om de forskellige fødevarer stammer fra. Det er helt korrekt, som fremhæves flere steder, at al data omkring fødevarer på diæten stammer fra Monash University, som efter vores viden endnu er det eneste sted, der systematisk tester fødevarer for indhold af FODMAPs. Derfor er de fødevarelister, som vi anvender i vores app samt i vores bog, hentet direkte fra Monash. Vi har ikke ressourcer til at teste fødevarer selv – desværre!
Det er også korrekt, at der i listerne, i vores opskrifter og i vores informationsmateriale i det hele taget, kan forekomme fejl. Det kan skyldes forskellige tolkninger af Monash’s resultater, tastefejl eller manglende opdatering, som hele tiden foregår hos Monash. Det kan ganske enkelt også skyldes, at vi begge bare er mennesker, der ligesom alle andre en gang i mellem laver fejl på skrift. Det vil efter vores mening altid være sådan, at der i skriftligt materiale kan forekomme fejl – uanset hvor meget vi bestræber os på at gøre vores materiale så korrekt som muligt. Derfor bliver vi også rigtig glade, hvis folk gør os opmærksomme på fejl i vores materiale, så vi kan få det rettet hurtigst muligt.
Det er også korrekt, at Monash opdaterer deres fødevarelister hurtigere end vi gør. Monash University har et kæmpe team, der arbejder i døgndrift på at rette fejl og på at opdatere deres app ud fra den nyeste forskning. Vi har ganske enkelt ikke ressourcer til at gennemse Monash materiale hver eneste dag, hvorfor vi ofte kommer bagud i forhold til de nyeste resultater. Vi bruger vores fritid på at holde os opdateret på den nyeste viden, og derfor er vi ikke altid så hurtige, som vi gerne ville være. Vi gør dog vores bedste for at holde vores materiale opdateret. Hvis du ønsker at være opdateret hurtigst muligt med hensyn til fødevarer på diæten, anbefaler vi, at du henter appen fra Monash.
Til trods for ovenstående begrænsninger mener vi alligevel, at vores app og vores materiale i det hele tiden kan hjælpe jer, der følger diæten. Vi vil her gerne uddybe, hvorfor vi mener, at nogle kan have glæde af vores app:
- Det ikke alle, som er stærke til det engelske sprog. Derfor kan det være en stor hjælp for nogle at have oversat materiale ved hånden.
- Vi mener selv, at vores app har en smart og overskuelig opsætning med en logisk opbygget fødevareliste. Noget, som vi personligt mener halter lidt i Monash appen.
- Vores app indeholder en lang række opskrifter, som følger principperne for low FODMAP diet. Vi mener selv, at det altid er rart med inspiration til opskrifter, når livet med low FODMAP diet ind i mellem kan føles lidt begrænsende.
- Vores app indeholder en alternativliste med produkter, som er velegnede på low FODMAP diet samt hvor disse produkter kan købes. Her er der tale om produkter, du kan købe i danske supermarkeder, og altså ikke noget du kan finde i Monash appen. Vi bruger vores egne penge og vores fritid på at finde disse produkter og afprøve dem. Vi ville gerne gøre dette endnu mere, men vi har ganske enkelt ikke ressourcer til at gøre det oftere.
- Da vores app egner sig til det danske marked, finder du fødevarer og opskrifter som henvender sig til skandinaviske præferencer samt danske produkter. I appen fra Monash vil du kunne finde en del fødevarer som vi ikke anvender herhjemme, hvilket kan virke forvirrende.
- I vores app kan du læse mere om, hvad skal du være opmærksom på i en varedeklaration, særlige E-numre, sukkerfri produkter samt i hvilke forklædninger FODMAPs såsom løg, hvidløg, hvede, rug og byg kan forekomme i.
Men hvordan kom appen egentlig til? Og hvem holder den opdateret?
Som nogle af jer muligvis ved, udkom bogen Sund Mave – low FODMAP diet i efteråret 2015 efter flere års skriverier. Dengang var behandling af IBS til dels ineffektiv, og anvendelse af low FODMAP diet var endnu ikke særlig udbredt i Danmark. Det mærkede vi begge konsekvenserne af på et personligt plan, da vi på hver vores måde har en sensitiv mave. Vi satte os simpelthen for, at vi ville ændre på den til tider snævresynet behandlingstilgang af IBS! Resultatet blev en efteruddannelse og vores bog Sund Mave, som i foråret 2017 udkom i 2.udgave. I mellemtiden havde vi opbygget en blog, en facebook side og en instagram profil , med den smule erfaring vi nu havde fra privatbrug. Det har i den grad været en lærerig proces, og vi er simpelthen så glade for hver og én af jer derude, der ligger vejen forbi og læser med! Sideløbende havde vi flere gange talt om, at det godt nok var smart med en app, men da ingen af os ejer store tekniske kompetencer, var det ikke det første, vi kastede os over. Det skulle vise sig, at én af vores gode venner havde forstand på apps, og pludselig var vi i gang med at tage stilling til App Store, layout og indhold. Det var en sjov, men også hård proces, da vores app-mand (lad os bare kalde ham det), ikke har den samme faglige forståelse for diætens til tider kringlede principper som os – og omvendt har vi ikke forståelse for den tekniske del. Men efter hårdt arbejde blev det muligt at købe appen i foråret 2017. Vi står for al det indholdsmæssige, det vil sige alt fra nye fødevaretests til nyudviklede opskrifter. Vi får dog stadig hjælp fra vores app-mand, som sætter det op for os.
Afslutningsvis vil vi gerne gøre opmærksom på, at vi mener ALLE har ret til at ytre deres mening om et produkt de køber. Dette gælder naturlige også kritiske holdninger om et stykke arbejde, som vi har gjort os meget umage med. Vi tager al ris og ros af vores app og vores øvrige materiale meget alvorligt, og vi vil derfor gerne opfordre folk til at henvende sig direkte til os, hvis I mener, der er noget, vi bør forbedre. Vi står altid til rådighed i forhold til afklaringer, spørgsmål og diskussioner omkring diæten og vores materiale.
Vores hjerte banker for at hjælpe folk med mave-tarmproblemer og for at hjælpe dem med at få en hverdag, som ikke overskygges af sygdom og fortvivlelse. Vi fortsætter derfor vores arbejde ufortrødent og håber på, at mange vil få glæde af det arbejde, som vi udfører efter bedste evne.
Vi håber, at dette indlæg har kunne afklare eventuelle misforståelser, som kan være opstået i forbindelser med diverse diskussioner på Facebook.
Kærlige hilsner
Camilla og Mia
Har haft stor glæde af at læse jeres bog, så har derfor set frem til en app fra jeres side. Så skuffelsen var stor da jeg opdagede at app’en kun er at hente i appstore. Jeg håber at vi også snart ser app’en til Android, så alle os anti apple og kan få glæde af jeres App.
Hej Pia. Tak for din kommentar! Vi er også rigtig kede af, at vores app endnu ikke fås til Android. Vi arbejder dog hårdt på sagen og vil bede dig om at holde dig orienteret på vores hjemmeside eller Facebook, hvor vi vil annoncerer lige så snart der kommer nyt i den sag! 🙂
Med venlig hilsen
Mia // Sund Mave
Hej med jer. Skal igang med diæten, så er helt ‘grøn’ ☺️ Monash app er jo fin nok men en kende forvirrende. Er det stadig ikke muligt at benytte jeres app med Android? Kan se der sidst er spurgt i 2017 ☺️
Bedste hilsner
Tabitha
Hej Tabitha,
Tak for din kommentar! Jeg er helt enig med dig om, at Monash app kan være ret forvirrende. Derfor kan det netop give mening at bruge vores app, hvor vi har sat listerne lidt anderledes op. 🙂
Desværre er det stadig ikke muligt at hente appen til Android. Det er et projekt, at der mislykkedes nogle gange med dem, der skulle udføre det for mig. Jeg arbejder på et projekt med en anden app, hvor listerne kommer til at indgå, og som både bliver tilgængelig for Android og Apple. Men der går desværre lang tid fra nu før det er klart!
Hvis du får gavn af at følge low FODMAP diæten, kan du overveje om du vil købe min bog “Sund Mave – low FODMAP diet”. Hertil følger en kode til at hente fødevarelisterne elektronisk, som jeg løbende opdaterer. Det er ikke så smart som en app, det ved jeg.
Der findes også andre apps på dansk, som du kan overveje at kigge nærmere på i mellemtiden 🙂
Mvh
Mia