Ligesom friske ærter i bælg, er søde danske jordbær en absolut favorit i mit sommerkøkken. Jordbær er sprængfyldt med både smag og sundhed, herunder et højt indhold af antioxidanter og C-vitamin.
Samtidig er det enormt heldigt, at jordbær også er mave-venlige og kan indgå på low FODMAP diet. Hvis du har problemer med fruktose, bør du dog holde dig til 80-100 g jordbær pr. portion på grund af det naturlige indhold af fruktose.
Du kan bruge jordbær på et utal af måde. Her er et par eksempel:
- Rå, som en lækker snack
- Ovenpå dine havregryn eller sprøde flakes om morgenen
- Som topping din mave-venlige fuldkornsgrød
- Som topping på skyr eller laktosefri yoghurt
- På en rugbrødsmad (eller en FODMAP-venlig brøderstatning)
- På et stykke knækbrød sammen med hytteost eller friskost (se billede)
- I dine sommersalater
- Til dessert: I små stykker med lidt sukker og mælk på
- Til jordbærgrød med mælk
- I en smoothie – frys gerne friske skyllede jordbær ned, så de er klar til en hurtig smoothie med fx banan og mælk
TIP: Hvis du gerne vil prøve en jordbærmad med ost: Du bør holde dig til ca. 20 g friskost eller 35 g hytteost pr. måltid, hvis du ikke tåler laktose. Du kan desuden købe laktosefri friskost fra Arla og Philadelphia.