Jeg har personligt set meget frem til min datters første fødselsdag. Og selvom hun ikke forstår så meget af det selv endnu, så synes jeg stadig, at den første fødselsdag er en festdag, som fortjener at blive fejret.
Jeg har altid synes, at børnefødselsdage er noget helt særligt, da det er forbundet med så mange hyggelige traditioner og med spændte, forventningsfulde børn. Jeg kan tydeligt huske følelsen af at ligge i sengen om morgenen og vente spændt på ens forældre kom ind med flag, sang og gaver. Og så var der invitationerne til de andre klassen til børnefødselsdag med pølsehorn, sodavand, balloner, stopdans, skattejagt og hvad man ellers fandt på. Det var fantastisk!
Ikke desto mindre, så er sådan en børnefødselsdag ofte ikke en særlig bæredygtig begivenhed. Eksempelvis er engangs-materialer et eksempel på ikke-bæredygtige element, som ofte følger med en fødselsdagsfest. Ulempen ved engangs-materialer er, at der ofte er blevet brugt en masse ressourcer på at fremstille produkterne, der efter kort brug bliver direkte smidt ud. Derudover er fødselsdagstilbehøret sjældent lavet af bæredygtige materialer, fx plastik eller papir fra ikke-bæredygtige kilder. Tænk bare på papirsflag, servietter, plastik-engangsservice, balloner, papirspynt, papirinvitationer, plastiksugerør og meget mere.
Da jeg skulle planlægge min datters 1 års fødselsdag, besluttede jeg mig derfor for, at jeg ville forsøge at gøre dagen bare en smule mere bæredygtig. Det er ikke fordi jeg synes, man skal være fuldstændig fanatisk, men når man tænker på, hvor mange fødselsdage, der skal holdes i en familie, så kan man virkelig skåne miljøet ved at tænke bæredygtigt i planlægningen. Og faktisk fandt jeg frem til nogle løsninger, som jeg synes var mindst lige så gode som de mindre bæredygtige valg. Blandt andet kan det være med til at skabe nogle hyggelige traditioner, når man anvender de samme ting og elementer år efter år.
Jeg vil her beskrive de bæredygtige tiltag, som jeg valgte til min datters fødselsdag. Jeg håber de kan inspirere dig til at overveje at træffe nogle bæredygtige valg til din næste fødselsdag eller anden festlig lejlighed.
Invitationer:
I stedet for at anvende papir til invitationerne, som smides direkte ud når datoen er skrevet i kalenderen, så er vi begyndt at invitere til vores fester via mail. Hvis man gerne vil gøre det lidt mere spændende end en kedelig mail, så kan man lave en sjov og kreativ invitation i for eksempel Word eller et online gratis program. Personligt anvender jeg Canva, som er en side, hvor det er gratis at oprette en profil, og så har de en masse gratis designs til blandt andet invitationer. Herefter kan designet downloades til en PDF-fil, som du så kan sende på mail. (se nogle eksempler herunder)
Mad:
I forhold til den mad, du vælger at servere til fødselsdagen, er der også flere bæredygtige valg, du kan træffe. Til min datters fødselsdag havde vi inviteret til boller, frugt og kage. Til bagning af kager og boller anvender jeg altid svanemærket bagepapir og svanemærkede muffinsforme, som kan fås i alle større supermarkeder. Derudover anvender jeg så vidt som muligt altid økologiske fødevarer, som både er bedre i forhold til egen sundhed og for miljøet, fordi der fx ikke må anvendes sprøjtemidler med skadelig kemi.
Du kan undgå madspild ved hurtigt at stille eventuelle rester på køl og eventuelt fryse dem ned, samt ved at give overskud af mad med til gæsterne i doggybags.
Dug:
Det kan være fristende at anvende en engangspapirsdug til fødselsdagsbordet, så man undgår vask, strygning og så videre. Men en stofdug, der avendes igen og igen, er et bedre valg for miljøet. Vi har til vores datter lavet en dug, som gæsterne til hendes navnefest tegnede på, der kommer på bordet til alle hendes fødselsdage.
Hvis du ikke har nogle duge, så invester i nogle af god kvalitet, som kan holde mange år. Hvis du er god til at sy eller kender én der er, kan du også sy din egen dug af GOTS certificeret stof, som kan købes mange steder online. GOTS certificering er en mærkning, som sikrer, at produktionen af det produkt du køber, lever op til strenge krav til miljøet.
Du kan også kigge efter duge i genbrugsforretninger, hvilket er endnu bedre for miljøet, da du ved at vælge genbrug skåner miljøet for produktionen af nye produkter.
Servietter:
Servietter er at andet eksempel på et produkt, som har meget kort levetid i forhold til den mængde ressourcer, der kan være brugt under fremstillingen. Personligt har jeg en hel bunke stofservietter, som kan vaskes og dermed bruges igen og igen. Da vi er i gang med at flytte, så havde jeg ikke mine stofservietter tilgængeligt. Derfor valgte jeg at købe engangsservietter, der er svanemærkede og dermed bedre for miljøet.
Pynt:
Der kan jo købes uendelige mængder af flot og festlig pynt til en fødselsdag. Men køber du engangsprodukter, så er det ikke er særligt bæredygtigt valg.
Til vores fødselsdage har vi noget pynt, som vi bruger igen og igen. For eksempel har vi til vores bryllup lavet vores egne ranker med vimpler af stof, som vi nu bruger til alle mulige festlige lejligheder. Derudover har vi også nogle ranker med flag af stof, som vi anvender hvert af til fødselsdag. Ligeså har vi 4-5 flag af træ med stofflag på, som vi bruger til at flage med og til at stille på bordet.
Til min datters navnefest tillod jeg mig at købe nogle papirs bikuber. De er i sig selv ikke er så bæredygtigt valg, men i og med vi passer godt på dem, kan de anvendes mange gange endnu.
Jeg elsker at bruge blomster som pynt, men desværre er blomsterbuketter et ret dårligt valg i forhold til bæredygtighed. Derfor ledte jeg efter et mere bæredygtigt valg og fandt flere spændende forhandlere af bæredygtige blomsterleverandører, fx Flor eller Vilde Violer, men jeg besluttede mig for at spare pengene og lave nogle små blomsteranretninger af hvad jeg kunne finde i vores have. Der er jo ikke meget fremme i starten af februar måned, men jeg synes selv det blev rigtig fint.
Service:
Det mest bæredygtige valg er helt sikkert at vælge porcelæn og glas til servering til din fødselsdag eller anden fest. Hvis du ikke har nok selv, og du får mange gæster, så lån af andre. Hvis det ikke er en mulighed, så anvend mere miljøvenlige engangsmaterialer, som kan købes mange steder online.
Gaver og gaveindpakning:
Du kan gøre gave-ræset mere bæredygtigt ved for eksempel selv at købe genbrug og ønske dig genbrug fra gæsterne. Hvis genbrug ikke er muligt, så kan du ønske dig ting til dit barn, som kommer fra bæredygtige producenter.
I forhold til gaveindpakning kan du helt lade være med at pakke gaverne ind. Ellers kan du gå efter FSC-certificeret gavepapir, så du ved papiret kommer fra en bæredygtig kilde. Du kan også vælge at pakke gaver ind i stofrester, som kan bruges igen og igen.
Jeg håber denne lille guide har givet dig inspiration til at vælge nogle bæredygtige løsninger til din næste fødselsdagsfest.